Kjemper for Fløysbonn skole
– Ikke flytt ungdomselevene fra Fløysbonn til Kolbotn, sier elevrådsleder ved Fløysbonn skole, Fredrik Langekjend Monstad (15), og nestleder i elevrådet, Isak Stormo Kristiansen (15).
Elevrådet ved Fløysbonn skole sier de har lest i Oppegård Avis at foreldregruppen ved Sofiemyr skole foreslår i et leserinnlegg at Fløysbonn skole skal bli en midlertidig barneskole for Sofiemyr-elevene, mens ungdomselevene ved Fløysbonn skole flyttes ned til Kolbotn skole. Den sistnevnte er dermed foreslått til å bli en barne- og ungdomsskole i en periode.
– Vi føler at dette blir helt feil. Vi stortrives på Fløysbonn og håper vi kan beholde Fløysbonn som ungdomsskole i påvente av at Fram skole blir bygget. Vi håper at det sistnevnte ikke vil ta mange år. Vi har ventet lenge nok på en ny ungdomsskole og fortjener å bli prioritert, sier Fredrik Langekjend Monstad (15) og Isak Stormo Kristiansen (15), som går i 10. klasse.
Les også: – Løsningen er Kolbotn barne- og ungdomsskole
– Bedre egnet for ungdommer
Ungdomsrådet ved Fløysbonn skole mener det flotte ungdomsskolemiljøet de er så stolt av, vil bli ødelagt hvis det blandes med barneskoleelevene.
– Vi har et veldig bra ungdomsmiljø her. Vi ser på det som et viktig punkt for å utvikle oss frem til videregående skole. Skolen vår er også et veldig bra møteplass for oss, og den er bedre egnet for ungdommer enn for barneskoleelever, sier elevrådslederen, som bor på Sofiemyr.
– Hvilken løsning foreslår dere?
– Det er bedre å flytte de eldste elevene ved Sofiemyr skole (5.-7. trinn) til Kolbotn skole i påvente av en ny barneskole på Sofiemyr. Da vil man beholde barneskolestrukturen uten å ødelegge noe for ungdomsmiljøene. De resterende klassene på Sofiemyr skole kan få brakker som i Solkollen, sier Stormo Kristiansen, som bor på Myrvoll.
Les også: Hva galt har Fløysbonn skole gjort?
32 år med musikaler
Elevrådet påpeker at ungdomsskolen vil miste mange valgfagsmuligheter i tilfelle ungdomselevene flyttes til barneskolen på Kolbotn.
– Vi er spesielt bekymret for valgfaget sal og scene og ikke minst Fløysbonnmusikalen, som er sjelen til Fløysbonn skole, sier Langekjend Monstad og Stormo Kristiansen.
Ungdommene sier det jobbes med Fløysbonnmusikalen 2021, «A kind of Magic… Musicals», som blir nummer 32 i rekken.
– Denne musikalen blir spesiell. Korona-krisen satte en stopper for oppføring av 2020-musikalen "Rock the Boat" før påske, men vi rakk noen opptredener på skolen med ulike sanger og danser før alt ble stengt ned, og vi er derfor veldig motiverte i år. Vi synger hver tirsdag og torsdag. Vi kan dessverre ikke danse i lokalene som følge av smittevernreglene, men vi øver hjemme og håper på at musikalen ikke blir avlyst, sier Isak Stormo Kristiansen, som er med i musikalen.
Han sier 2021-musikalen blir en fantastisk reise gjennom rocke- og musikal-historien, med blant annet Hair, Jesus Christ Superstar, Mamma Mia, Buddy Holly Story, We Will Rock You, Rocky Horror Show, Grease, Chess, Flashdance, Jersey Boys og Verdiløse menn.
Les også: Gir forsmak på musikalen
Flotte utearealer
Femtenåringene påpeker at Fløysbonn har mye bedre og egnet ungdomsskole-utearealer.
– Det er også kort vei til Sofiemyr stadion, gymsal, svømmehall, sandvolleyballbane, volleyballbane, flere fotballbaner og marka, sier elevrådslederen.
Han sier elevrådet er bekymret for at det blir svært få pedagogiske rom på Kolbotn, sammenlignet med det Fløysbonn skole har i dag.
– Vi har et kjemirom, et fysikkrom, et medierom, veldig gode sløydlokaler og kunst- og håndverksrom, to mat- og helserom og tre store musikkrom med mye utstyr som vi har fått og kjøpt, sier elevene.
– Bør ikke blandes med barn
Lærer Sondre Dragland (36), som har jobbet på Fløysbonn skole i ti år, støtter elevrådet. Han bekrefter at skolen har flere gode spesialrom, og understreker at disse er viktige for ungdomsskoleelevene.
– Selve bygningen er gammel, men innholdet er veldig bra, sier Dragland.
Han er meget opptatt av at både kvaliteten på undervisningen og det sosiale miljøet på ungdomsskolen bevares.
– Det er også dumt å blande ungdommene med barna. Vi har en dårlig erfaring med dette fra før. Vi har en annen kultur og andre rutiner her enn på barneskolen. Ungdommene har også behov for å være litt for seg selv. Det er meget viktig å bevare det gode, sosiale miljøet vi har på Fløysbonn. Her kjenner vi alle elevene. Blir barne- og ungdomsskoleelevene blandet, blir det vanskelig å skille elevmassene, sier 36-åringen.
Delte klasser og spesialrom
Faglærer Grethe Gundersen (57), som har undervist i mat og helse på Fløysbonn i 13 år, sier skolen har to spesialrom for dette faget, med plass til 12 til 16 elever per rom.
– Med tanke på at pandemien fortsatt vil være en del av hverdagen i en god periode fremover, bør ungdomsskolen ha muligheten til å dele klassene i to, slik at mat og helse kan undervises i henhold til smittevern og at alle elevene kan få vurderingen de trenger. Hvert av de to rommene bør ha minst fire til fem stasjoner og plass til cirka 14 elever, påpeker hun.