ORDFØRER: Hanne Opdan er ordfører i Nordre Follo kommune.

Stolt ordfører i Nordre Follo

Hanne Opdan (Ap) mener det aller beste med kommunen vår er alle folkene som bor her.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg blir alltid i godt humør når jeg får slått av en prat med innbyggerne våre, enten når jeg er ute på ‘’Ordførerens faste time’’ på bibliotekene, tilfeldige møter i nærmiljøene, eller når jeg er ute på jobboppdrag, sier ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan (Ap).

11. september er det lokalvalg, og Arbeiderpartiets førstekandidat har sittet som ordfører i kommunen hun er så glad i siden 2019.

GODT SAMARBEID: Som ordfører og listetopp er man avhengig av å samarbeide godt, både innad i eget parti og med andre partier. Her sammen med Emilie Berg, 3. kandidat på Ap-listen Nordre Follo.

Tre saker er viktigst

– Arbeiderpartiet går til valg på trygghet, muligheter og felleskap, sier Opdan, og lister opp de tre viktigste sakene:

· En god eldreomsorg for alle – sykehjemsplass til alle som trenger det

· En god fellesskole – fordi en god oppvekst varer livet ut

· Ta vare på naturen og klimaet – fordi ditt nærmiljø er viktig

Stolt over resultatene

På Rådhuset i Ski i Nordre Follo tar Opdan seg en god slurk kaffe før hun titter opp over skrivebordet. Herfra har hun styrt kommunen i 6 år (først Ski kommune i to år, så Nordre Follo i fire). Hun er stolt over det hun har fått til og lister engasjert opp:

1. Nordre Follo har blitt grønt og nyskapende.

2. Vi har tatt vare på skogen og pusset opp badeplassene.

3. Bygd nye skoler og gitt gratis SFO.

4. Sikret et yrende fritidstilbud til familiene.

5. Utviklet kommunen til et godt sted å bo og jobbe.

6. Investert i en trygg alderdom med 100 omsorgsboliger.

7. Trygg økonomisk styring og sikret overskudd i kommunen.

8. Bevart Nordre Follo og tatt kontroll på utbyggingen.

9. Prioritert felles velferd, fremfor høyresidens privatisering.

10. Mobbeombud er på plass for trygg oppvekst for alle.

Offensivt program

Selv om hun er fornøyd med mye, er hun klar for brette opp ermene i en ny periode.

– Både jeg og Arbeiderpartiet utålmodige. Vi vil videre og har for perioden 2023-2027 vedtatt et offensivt program om hvordan vi vil fortsette å utvikle kommunen. Det viktigste er: En god eldreomsorg, gode barnehager og skoler og en trygg offentlig felles velferd for alle innbyggerne i kommunen. Det tror jeg er det viktigste jeg som ordfører kan love; at fellesskapet stiller opp når den enkelte trenger hjelp, sier Opdan og smiler mens hun titter ut av vinduet i hjørnekontoret på rådhuset. 

Nede på torget spirer rosa og lyseblå blomster som nylig er plantet og mange er ute for å nyte lunsjen sin i det fine været.

UT Å MØTE FOLK: I dagene etter ekstremværet «Hans» var ordføreren ute og møtte folk som hadde blitt rammet. Her sammen med to av kommunens ansatte som bidro til oppryddingen.

En ordfører som lytter til folket

Ordføreren mener det er avgjørende å lytte til innbyggerne. Derfor setter hun seg jevnlig på bibliotekene for å lytte til, og prate med folk både på Ski og Kolbotn. Da er det mange som møter opp for å slå av en prat.

– Vi er folkets tjenere som folkevalgte. Jeg opptatt av å høre hva som er viktig for deg som innbygger i kommune. Jeg liker å ta en kaffe og slå av en prat, sier 58-åringen.

– Jeg ser hvor mye glede det er hos innbyggerne når de driver med det de liker. Om det er lagidrett, teater eller konserter så er folk så engasjerte. Særlig blir jeg glad når jeg ser at folk snakker sammen og samarbeider på tvers av generasjoner. For eksempel når de minste i Finstad skolekorps spiller med Janitsjaren. Det å få lov til å spille med de store voksne, og strekke seg og utvikle seg er fint å se på- og høre på!, gløder Opdan.

Bor på Langhus

Hanne bor på Langhus i en enebolig som hun selv sier «trenger litt renovasjon», sammen med mannen hun har vært gift med siden 1995. Sammen har de tre barn.

- Hagen vår ser ut som et villnis, fordi vi ikke har tid. Da prioriterer jeg heller å gå tur med hundene og være sammen med dem, sier Hanne.

HUNDE-HANNE: Ordføreren er en skikkelig hundedame og er ofte på tur med familiens to hunder.

– Jeg er stødig og trygg som person. Jeg liker å ha orden på jobb. Det ser man ikke like godt hjemme. Men på jobb vil jeg ha orden og fakta og representere innbyggerne og kommunen på en god måte. Jeg krever mye av meg selv.

Da tidligere ordfører i Ski Tuva Moflag (Ap) ga ordførerklubben videre til Opdan, beskrev hun arvtakeren som «hel ved».

– Hva er du mest stolt av når du er ute og representerer kommunen som ordfører?

– Det er folka - vi som bor her. Vi folkevalgte legger til rette for gode bomiljøer, men det er vi som bor her som sammen skaper de gode nærmiljøene og det gode fellesskapet som jeg synes vi har i kommunen. Jeg vet at mange flytter hit og bor her fordi det er så flott tilgang til naturen overalt i kommunen

- Naturområdene og hundremeterskogene betyr mye for mange, og det må vi ta vare på, formaner ordføreren og understreker:

– Det er vi en forkjemper for.

– Du er politiker for Arbeiderpartiet. Hvorfor er du det?

– Mitt engasjement begynte da barna mine var små. Jeg var engasjert i oppvekstmiljøet på Langhus, det var starten på det hele. Med lang politiske erfaring har jeg fått bredde i mitt politiske engasjement. Som ordfører ser jeg helheten og er opptatt av sakene for hele kommunen vår.

Når hun ikke jobber, tidlig og sent for å bedre kommunens tjenester for innbyggerne, liker hun å samle familien, gjerne på tur med hundene Ozo og Kodi, to jaktcockere, i nærskogen eller ta seg en tur på fjellet på hytta.

UT PÅ TUR: Ordføreren elsker å være på tur. Da lades batteriene best.

Like muligheter for alle

Hun mener det er mye som står på spill nå som det er lokal- og fylkestingsvalg.

– Jeg har veldig tro på fellesskapsløsningene. Det at vi løfter sammen. Vi skal skape muligheter for alle, ikke bare de som har råd til å betale for det. Det gjelder både utdanning og det å få være med på aktiviteter, sier Opdan.

Hun vil heller ha god offentlig velferd i kommunal regi enn at markedskreftene og private tilbud får styre tjenestetilbudet i kommunen.

– Vi ser at tjenestene til innbyggerne blir bedre når det er kommunen som drifter tilbudet, og det blir bedre forhold for de som mottar tjenestene og de ansatte, for eksempel i eldreomsorgen hvor konkurranseutsetting viser at ansatte tjener dårligere og får dårligere pensjon.

ET ØYE FOR NÆRING: Hanne Opdan ønsker å bidra til gode tider for næringslivet i Nordre Follo. Her sammen med næringsminister Jan Christian Vestre under Næingslivsdagen i Kolben.

10 viktige saker

I perioden 2023-2027 har Arbeiderpartiet vedtatt et offensivt program for Nordre Follo som du kan lese her: https://nordrefollo.arbeiderpartiet.no/politikken/ Arbeiderpartiet vil:

1. Videreutvikle Åpen barnehage-tilbudet i kommunen.

2. Utvide gratis kjernetid for SFO.

3. Fullføre opprustningene av skolene på Finstad, Fløysbonn, Flåtestad, Ski vest ungdomsskole og Sofiemyr.

4. Stanse tap av natur ved å være en arealnøytral kommune. Ta vare på 100-metersskogene og verne små skogområder i hele kommunen. Flathogst i turområder er ikke tillatt.

5. Alle barn skal kunne delta i fritidsaktiviteter uavhengig av funksjonsnivå eller familiens økonomi. Vi vil fortsette å bygge ut svømmehaller og idrettshaller.

6. Ski og Kolbotn utvikles som attraktive bysentrum, med blant annet sammenhengende park- rekreasjonsområde rundt Kolbotnvannet og en større bypark rundt Kapelldammen i Ski.

7. Ha en nullvisjon for CO2-avtrykk i kommunens virksomhet. Kommunens kjøretøy skal i størst mulig grad være elektriske. Offentlige bygg bør utnytte solenergi.

8. Videreutvikle rådhuskvartalet på Kolbotn med et større parkareal. Si nei til å bygge innenfor markagrensa.

9. Øke grunnbemanningen i helse, eldreomsorg og oppvekst. Heltidsstillinger skal være normalen.

10. Sikre sykehjemsplasser til alle som trenger det.

Nei til eiendomsskatt

Hun må også nevne en viktig sak som ikke står på listen, men som like fullt er viktig å presisere:

– Vi sier nei til eiendomsskatt i Nordre Follo, understreker Hanne Opdan.

Nå er det mulig å forhåndsstemme flere steder i kommunen frem til 8. september. Valgdagene er 10. og 11. september. Ordføreren har en tydelig oppfordring:

–  Jeg håper alle bruker stemmeretten, sier ordføreren og avslutter med et ønske:

– Stem på Arbeiderpartiet hvis du er mener trygghet, muligheter og fellesskap er viktigst.

NB: Dette er betalt innhold fra Arbeiderpartiet og Oppegård Avis-redaksjonen har ikke vært involvert i arbeidet med denne saken.

Powered by Labrador CMS