NYTT SYSTEM: Nylig ble det innført et nytt, billettløst parkeringssystem på Kolbotn Torg.
NYTT SYSTEM: Nylig ble det innført et nytt, billettløst parkeringssystem på Kolbotn Torg.

Misliker det nye systemet

Venninnene Anne Berit Risdal og Mona Ahlstrøm er frustrert. Etter at Kolbotn Torg innførte nytt parkeringssystem har det blitt «enda en grunn» til å ikke dra på senteret.

Publisert Sist oppdatert

De to venninnene flyttet til Tårnåsen i 1970 og har siden hatt jevn kontakt. I dag er gjerne møteplassen på Kolbotn Torg. Det er imidlertid ting som tyder på at det kan bli sjeldnere turer til senteret for de to og resten av venninnegjengen i fremtiden.

Årsaken er parkeringssystemet. Spesielt skuffet er Risdal over at Kolbotn Torg fortsatt bare tilbyr to timer gratis parkering etter overgangen til nytt parkeringssystem. For tiden flyr i lystig lag.

– Vi er flere damer som treffes ukentlig på Kolbotn Torg, og som synes to timer fri parkering er for kort tid. Spesielt irriterende er det på onsdagene hvor vi møtes til Seniorakademiet, begynner Anne Berit.

KAFFESLABBERAS: Anne Berit Risdal (t.h.) og Mona Ahlstrøm er ikke helt fornøyd med parkeringssystemet på Kolbotn Torg.
KAFFESLABBERAS: Anne Berit Risdal (t.h.) og Mona Ahlstrøm er ikke helt fornøyd med parkeringssystemet på Kolbotn Torg.

Vil ha tre timer

Det Risdal & co synes er mest spesielt er at konkurrentene tilbyr en time lenger med gratis parkering.

– Vi synes det er veldig rart at både Ski storsenter og Vinterbro senter tilbyr tre timers gratis parkering, mens Kolbotn Torg tviholder på to. Kolbotns forretninger sliter med å holde tritt med konkurransen fra Vinterbro og Ski og da kunne lengre gratisparkering vært et fortrinn for Kolbotn Torg, sier de to, og legger til:

– Når vi er på handletur i Kolbotn sentrum og treffer på kjente, er det hyggelig å ta en kaffe og slå av en prat. Da går to timer fort, hvis en i tillegg skal rekke å handle litt.

Ikke vurdert

Ifølge Marianne Thoresen-Larsen, senterleder på Kolbotn Torg, har to timers-grensen en grei forklaring.

– For oss er viktig å sikre at vi til enhver tid har ledig parkering, og vi har ikke den samme parkeringskapasiteten som de to sentrene som nevnes. Vinterbro har til sammenligning nesten dobbelt så mange plasser som oss. Når vi har gjort analyser i kundetellesystemet vårt viser det seg også at de aller fleste besøkene våre er på langt under en time, sier Thoresen-Larsen.

APP: Ved innkjøringen står det forklart hvordan systemet fungerer.
APP: Ved innkjøringen står det forklart hvordan systemet fungerer.

Å øke den avgiftsfrie tiden til tre timer ble derfor ikke vurdert i bytteprosessen.

– Nei, det ble ikke vurdert. Vi har ikke sett behovet for det, sier senterlederen. Vi valgte å utvide slik at 2 timer gratis parkering gjelder hele døgnet med den nye parkeringsløsningen, tidligere så var det kun i senterets åpningstid at man kunne parkere gratis, fortsetter hun.

«Appe meg her, og appe meg der»

Venninnen er ikke helt ferdig med kritikken mot den nye parkeringsløsningen. Der det gamle systemet kjørte ut en lapp hvor parkeringstiden stod, må man nå holde oversikten gjennom Apcoa-appen. Det er det ikke alle eldre som er komfortabel med, ifølge Risdal.

– Det er ikke alle som er like fortrolig med å «appe meg her og appe meg der». Jeg stoler ikke helt på de greiene og jeg mister oversikten. Da vi hadde lappene var det mer oversiktlig, synes jeg. Ikke vil jeg legge inn bankopplysninger i en app heller, for bankting vil jeg ikke holde på med på telefonen, fortsetter hun.

Irriterende

De to venninne er sikker på at de nye og mer kronglete systemene gjør at enkelte eldre kommer til å holde seg unna Kolbotn Torg.

AUTOMAT: Det er fortsatt mulig å bruke parkeringsautomater hvis man står over to timer, eller på parkeringen på utsiden. Der er det ikke to timer gratis.
AUTOMAT: Det er fortsatt mulig å bruke parkeringsautomater hvis man står over to timer, eller på parkeringen på utsiden. Der er det ikke to timer gratis.

– Det er mange eldre som ikke er komfortable med nye systemer, og da holder man seg like gjerne unna. Jeg har selvsagt råd til å sitte en halvtime lenger, men det er bare så irriterende å måtte tenke på det, at jeg heller drar til et annet sted, sier Risdal.

Senterlederen kjenner seg ikke igjen i at det nye systemet er vanskeligere enn det gamle.

– Vi har gjort denne endringen fordi vi mener det gir et bedre tilbud til kundene våre. Vi opplever fortsatt en positiv utvikling både hva gjelder kundetrafikk og omsetning, og det håper vi fortsetter også i fremtiden, sier Thoresen-Larsen.

Opplevde kø

Intensjonen med den nye parkeringsløsningen er dessuten å gjøre det lettere for folk.

– Det er et nytt og moderne system som er sømløst for kunden, hvor du ikke trenger å gjøre noe som helst om du parkerer under to timer. Med det forrige systemet opplevde vi ofte korktendenser ved bommene, men med det nye systemet så slipper vi det, forklarer senterlederen.

Hun legger også til at responsen så langt har vært god.

– Dette har gått over all forventning. Det har i hvert fall vært få henvendelser, så det tyder på at denne parkeringsformen er godt kjent for folk flest. Vi er derfor trygge på at dette er et kjærkomment tilbud til Kolbotn Torg, sier Thoresen-Larsen, som for orden skyld legger til følgende.

– I de tilfellene hvor man trenger lenger parkering enn to timer, så er det fortsatt mulig å betale for det. De må gjerne være hos oss lenger enn de to gratis timene, men da må de betale for det, som på de fleste andre steder. Da kan de enten gjøre det i en av de nye automatene våre, eller i appen, sier senterlederen.

Powered by Labrador CMS