GIR RÅD: Ingunn Handagard i NAF og Kjetil Svenheim i Circle K Norge smiler på bildet og gir råd i saken.Til høyre bilberger Egil Jakobsen.

Slik pakker du påskebilen

Det er langt fra sikkert du gjør alt riktig. Les denne før du legger av gårde.

Publisert Sist oppdatert

Påsken er tradisjonelt sett høytid for både død og oppstandelse, men i nyere tid også for stappfulle biler i retning fjellet. 

Og når stappfulle biler inneholder folk som gjerne vil komme frem så fort som mulig, kan det fort bli utrygt på veien. NAF og Circle K har derfor trommet sammen sine kloke hoder og laget en slags oppskrift for hvordan du skal være best mulig forberedt til påsketuren, og hvordan du bør pakke bilen.

Siden alle menn selvsagt allerede vet dette fra før og ikke kunne funnet på å gjøre feil i en slik situasjon, er det altså bare kvinnelige lesere som trenger å lese videre. 

(Du tok den spøken, ikke sant?)

Innvendige trusler

Vi skal ikke gjøre dette mer dramatisk enn det er, men hindringene kan faktisk stå i kø på vei opp til påskefjellet: Snø og vindkast, krevende føre, stengte veier og kolonnekjøring er blant utfordringene påskebilister ofte må takle. 

Noen farer kommer også innenfra.

– Skjermene i bilen kan stjele oppmerksomheten. Nye biler har store skjermer som krever mange trykk å betjene. Still inn navigasjon, underholdning og klimaanlegg før du kjører, slik at du kan la skjermen i fred underveis. En trygg påskeutfart starter allerede når du pakker bilen og gjør deg klar til å kjøre, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Når den store påskeutfarten for alvor starter på fredag og lørdag, står lokale NAF-lag utplassert ved 45 Circle K-stasjoner, fra Arendal i sør til Hammerfest i nord.

– Målet vårt er å bidra til å unngå ulykker og sørge for at alle kommer seg trygt opp på fjellet. Det er gjerne mye stress og kav knyttet til utfarten, sier partneransvarlig Kjetil Svenheim i Circle K Norge

Mobilen skaper farligheter

Blir du tatt for bruk av mobil mens du kjører, havner boten på rett over 10.000 kroner. Likevel oppgir hele én av to sjåfører at de har opplevd farlige trafikksituasjoner som følge av andre bilisters mobilbruk bak rattet, i en undersøkelse i 2022. Samtidig innrømmer bare 1 av 10 at de selv har forårsaket farlige situasjoner fordi de har brukt mobilen under kjøring.

IKKE GJØR DETTE: Ikke fisk opp mobilen mens du venter på rødt lys, eller sitter i kø. Det kan bli både dyrt og skummelt.

– Dette håper jeg folk passer spesielt godt på denne fredagen, når de kanskje har hele familien med i bilen. Et uoppmerksomt øyeblikk kan få fatale konsekvenser. Sving heller innom en rasteplass eller energistasjon hvis du må sjekke noe. Da får du og de andre i bilen en pause, noe som er bra for humøret og konsentrasjonen, sier Svenheim.

Vi avslutter denne saken med en slags oppskrift på pakking, og ønsker deg god tur ut av Oppegård.

Slik pakker du påskebilen:

• Den tyngste og største bagasjen skal legges nederst og innerst i bagasjerommet.

• Takboks bør kun brukes til skiutstyr og lette ting, som klær. Ta hensyn til hvor mye vekt både takboksen, takstativet og selve taket tåler.

• Fyll riktig mengde luft i hjulene.

• Rens dekkene før du drar. Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte.

• Alle dyr må sikres. Hunden bør være i eget bur i bagasjerommet.

• Oppbevar kun myke ting i kupeen. Unngå at harde gjenstander ligger løst i bilen.

* Nettbrett og mobiler bør også sikres. Skaff en holder som festes til setet foran.

* Når bilen din er tungt lastet, oppfører den seg annerledes enn den pleier på veien. Kjør forsiktig!

BARE MULIGHETER: Følger du rådene over, kan du fylle på og nyte turen, med maks trygghet for alle.
Powered by Labrador CMS