LYDEN AV JUL: For mange er Eva Weel Skram selve lyden av jul. Hun spiller to konserter i Kolben 14. desember.

Kulturbygda Kolbotn

Kolbens førjuls-program er mer fullstappet enn en gjennomsnittlig julestrømpe. Her er noen høydepunkter.

Publisert Sist oppdatert

I ukene frem mot jul skjer det så mye spennende i Kolben at du slettes ikke trenger å dra til Oslo for å få fete opplevelser eller julestemning. Her er noe for enhver smak, og alle aldersgrupper.

PÅ HJEMMEBANE: Sarah Christine Bøhn ble rikskjent i programmet The Voice på TV2.

Vi tar det første først, altså november, og allerede her er det flere godbiter du kan oppleve.

– Det første jeg vil slå et slag for er Sarah Christine Bøhn, som mange kjenner fra The Voice sier Lone Schrøder Kulturhusleder i Kolben.

Som mange sikkert vet, kommer Bøhn fra Kolbotn, og 5. november holder hun sin første konsert i Kolben etter TV-suksessen tidligere i år.

– Hun fremfører både egne låter og kjente perler, men den stemmen hennes er magisk. Hun er ekstremt bred, med en blåaktig jazz-feeling i uttrykket sitt, så her er det bare å glede seg, sier Schrøder i kor med kollega Tore Gjedrem.

Waits og Donald

For de som er glad i Tom Waits, så er Blow tingen for deg. Dette er et durkdrevent coverband som spiller musikk fra hele karrieren til artisten, som er kjent for store og energiske konsertopplevelser.

BLOW: Bandet Blow spiller coverlåter fra artisten Tom Waits.

Vi gjør et kjempehopp i anbefalingene, ned til en noe lavere aldersgruppe. Det er tross alt få Tom Waits-fan under 15. Og 13. november, dagen etter Blow har levert sine saker, blir det Tegneseriekurs med Donald-tegner Arild Midthun. Nedre aldersgrense er 10 år og maksimalt antall er 25, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

TEGN DONALD: Vil du lære å tegne Donald, så har du skansen 13. november.

– Kurset pleier å være veldig populært, så vær rask, sier Gjedrem.

Motivasjon og fet musikk

Trenger du et spark i ræva og litt støtte for å bli enda tryggere på deg selv? Da er foredraget til Mia Törnblom å anbefale.

– Mia er en supermotivatør og skal fortelle om hvordan du kan overbevise, ta plass og alt annet som som er viktig for at du skal vise frem det du har å tilby. Vi har hatt henne før, og det har vært stinn brakke hver gang, sier han.

Ser du på papirprogrammet til Kolben, så er det Sebastian Zalo som er frontfiguren. Den unge, stigende stjernen var med i «de neste» og var en kjempesensasjon. Zalo er et multitalent innen musikk, og overraskende nok for mange av oss uvitende, er det moderne norsk visesang som har blitt hans nisje.

– Dette er en blanding av rap, r&b og norsk visetradisjon. Zalo fremstår for meg som en Bjørn Eidsvåg for fremtiden, gliser Gjedrem og fullroser artisten som holder konsert 19. november.

ZALO: Artisten Sebastian Zalo beskrives som en Bjørn Eidsvåg for fremtiden.

Et annet høydepunkt er den store oppsetningen om Ruffen fra Brageteateret fra Drammen. Dette er Kolben-duoen bombesikker på at blir en megasuksess blant de minste.

FOR DE MINSTE: Ruffen er mer populær enn både Bjørn Eidsvåg og Herborg Kråkevik hos de minste...

Gullkalven desember

Og vipps så var vi i desember. Her tas det for første gang i løpet av intervjuet virkelig i bruk store ord fra Gjedrem.

– Ikke for å være breial, men jeg synes vi pleier å ha gode program i desember. I år er definitivt intet unntak, for det står ikke tilbake for noe år sier han.

Mange gode show settes opp og mange av artistene kommer for «ente» gang.

– Jeg tror vi kanskje har Norgesrekord i Bjørn Eidsvåg-konserter og vi er glade for at billettene fyker unna i år også, ler Gjedrem.

Kollega Schrøder over.

– Vi prøver å ha et bredt spekter, for det er både jazz, quiz og arrangementer for barn, sier Schrøder.

– Jeg må anbefale quizen til Thomas Felberg. Det er så god stemning og veldig jovialt, roser Gjedrem.

De vil også nevne lokale Lenes magiske julemusikkbingo som er 16. desember.

– Lene bor her i kommunen og vi er superglade for at hun vil bruke Kolben, sier de to.

Ola Kvernberg

KVERNBERG: 2. desember kommer Ola Kvernberg og Oslo Jazzensemble til Kolben.

– Vi må hoppe litt tilbake igjen, for 2. desember kommer Ola Kvernberg og Oslo Jazzensemble for å spille åpningskonserten fra årets utgave av Oslo Jazzfestival i Kolben. Det er så rått, sier Gjedrem.

De penser innom de lokale ballettforestillingene til Liv Steens ballettskole, julejazzen til Kullebunden jazz og Herborg Kråkevik.

– Det er litt ekstra gøy at sistnevnte har med seg et lokalt kor i år, i tillegg til en rekke kjendisvenner for å underholde.

Ekstrakonsert

Et navn mange nordmenn forbinder med Eva Weel Skram. Hun er nå så populær at Kolben allerede har satt opp en ekstrakonsert tirsdag 14. desember. I tillegg kommer jo som sagt Bjørn Eidsvåg og Sølvguttene som mer eller mindre har blitt obligatoriske poster på førhjulsprogrammet til Kolben.

Én ting både Gjedrem og Schrøder gleder seg litt ekstra til er humorshowet til Tore Sagen. Han har for alvor tatt skrittet ut på standup-scenen og 17. desember kommer han til Kolbotn for å gjøre sitt første solo-show.

– Det er ikke tvil om at dette kommer til å bli morsomt og anmeldelsene har vært knallbra, sier Gjedrem.

Mange nevnt – mange «glemt». Sjekk kolben.no for fullt program og kjøp av billetter.

TORE ALENE: Mange har et forhold til Tore Sagen fra Radioresepsjonen eller Side om Side. 17. desember står han alene på scenen i Kolben med sitt første stand up-show.
Powered by Labrador CMS