TØFFE TAK: Marcus Thunestveit Andersen tar skikkelig i under Blinkfestivalen i Sandnes sist helg. Målet for sesongen er å komme inn på juniorlandslaget. Ikke lett når ca. 200 andre kjemper om de samme plassene.

På hjul mot langrennstoppen

SANDNES: Med mange av de beste løperne i Norge på plass, hevdet to Oppegård-løpere seg godt i rulleskirennene under Blinkfestivalen sist helg.

Publisert Sist oppdatert

Langrennsløperne Emma Axelsson (17) fra Langhus og Marcus Thunestveit Andersen (18) fra Greverud tok hver sin 3. plass på Blinkfestivalen i Sandnes. Dette er et årlig arrangement i Rogalands-byen der det konkurreres i rulleski og rulleskiskyting med både landslagselite og internasjonale kapasiteter på startlistene. Konkurransene sendes på NRK og er blitt en stor «happening» i skimiljøene.

Sterke juniorer

Det er også juniorklasser, og det var i disse at 2003-modellene Emma og Marcus fra Oppegård IL slo godt fra seg. Begge konkurrerte mot mange juniorløpere som er ett år eldre, hvilket gjør prestasjonen ytterlig mer imponerende.

SATSER: Emma Axelsson og Marcus Thunestveit Andersen fra Oppegård IL imponerte i helgen. Begge satser for fullt på langrenn, og har mål/håp om å bli best i verden en dag.

Marcus Thunestveit Andersen tok 3. plassen i sprintfinalen der de fem andre på startstreken var ett år eldre enn Oppegård-løperen! Marcus var 2,4 sekunder bak vinneren Simen Lilleås Engevik fra Stord. Også Kasper Engeset fra Jardar IL snek seg sekundet foran Oppegård-løperen i mål.

- Jeg er veldig godt fornøyd. Det var ikke noe «walk in the park» med mye knuffing og kamp om posisjonene. Det var også endel vind som nok gjorde det ekstra spennende for publikum å se på, sier Marcus til Oppegård Avis.

Noen «walk in the park» er heller ikke treningshverdagen hans på Hovden skigymnas der han har bodd siden starten av 1.klasse på videregående skole. Gutten som starter i 3. klasse om få dager, trente 740 timer fra mai til mai (skisesongen defineres slik). Det er drøyt to timer trening HVER DAG, HELE ÅRET.

Tidligere landslagstrener

- Heldigvis har jeg trener Roar Hjelmeset, tidligere landslagstrener for de norske damene, som følger meg og sier fra når det er på tide å hvile, sier Marcus.

Resultatet fra Blinkfestivalen er av det bedre han har gjort. Selv rangerer han 4.plassen fra Norges cup som sterkere ettersom det er et resultat fra en hel sesong og med alle de beste fra hele landet.

- Jeg går «all-in» i langrenn, og har som mål å komme inn på juniorlandslaget denne sesongen. Dette er det desidert vanskeligste landet å klare det i, men jeg satser hardt. Det er heller ikke så enkelt økonomisk, så jeg kikker etter noen sponsorer som kan hjelpe meg litt. Drømmen er å kunne leve av å gå på langrenn, sier Marcus.

Kontakt med de beste

- Har du fått hilst på noen av de største norske stjernene når du har vært på konkurranser eller samlinger?

- Jeg fikk en hilsen fra Hans Christer Holund til konfirmasjonen min, og det var veldig hyggelig. Jeg har også vært med på en treningsøkt med Finn Hågen Krogh. Han ga mange nyttige tips om hva som skal til for å nå toppen, og spesielt innen sprint, sier 18-åringen fra Greverud.

Holund (3) og Krogh (2) har totalt vunnet ikke mindre enn fem VM-gull for Norge. Begge har også hvert sitt VM-gull i juniorklassen.

Endelig tilbake!

Emma Axelsson tok en 7. plass i sprinten, men klinte skikkelig til med 3. plass på distansen 8 km klassisk. Hun var bare fire skunder bak vinneren Gunnhild Kvålseth (Morgendal IL) som er en del av juniorlandslaget.

- Det var lenge siden jeg hadde gått skirenn, og det var et greit løp. Jeg klarte å disponere løpet godt med fire jevne runder. Mange åpnet litt hardt, og jeg lå på 10.plass etter den første runden. Utover i løpet klarte jeg å ta en del plasser, sier Emma til Oppegård Avis.

Langhus-jenta kommer fra en skikkelig langrenns-familie der «haugevis» på mammas side har konkurrert på ski. Emma sier hun liker «hele prosessen» med langrenn. Alt fra trening, planlegging, gjennomføring av økter og renn, se hvordan kroppen fungerer og se hvordan utviklingen er. Men det har også hatt sin pris. Hun har hanglet i et par års tid som følge av overtrening.

- Det har tatt tid å komme tilbake og få kroppen til å spille på lag igjen. Men nå er jeg endelig tilbake for fullt, og det er veldig deilig, sier Emma Axelsson som i august begynner 3. året på videregående skole på NTG på Lillehammer.

Powered by Labrador CMS