– IKKE NØL MED Å KONTAKTE OSS: Politioverbetjent Jostein Dammyr i Øst politidistrikt, som jobber som faglig leder i Nettpatruljen, oppfordrer ungdommene til å ta kontakt med politiet i Nettpatruljen via Facebook eller Instagram hvis de opplever ubehagelige ting på Omegle eller på nett generelt. Foto: Nettpatruljen i Øst politidistrikt/Innfelt illustrasjon: Nettpatruljen i Oslo

Barn helt ned til 13 år selger seksualiserte bilder og videoer av seg selv

Nettpatruljen i Øst politidistrikt er bekymret for at barn og ungdom selger seksualiserte bilder og videoer av seg selv. – Spesielt det siste året har det vært et stort problem, sier politioverbetjent Jostein Dammyr i Øst politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

– Delingen av seksualiserte bilder og videoer skjer i hovedsak over Snapchat. Til betaling brukes ofte Vipps eller forskjellige former for gavekort. De fornærmede er ofte jenter i alderen 13 til 16 år som ser på dette som spenning og lettjente penger. En annen motivasjon er behovet for bekreftelse. Gjerningspersonene er i hovedsak menn, men vi ser også ungdommer som gjerningspersoner, advarer politioverbetjent Jostein Dammyr i Øst politidistrikt.

Dammyr, som jobber som faglig leder i Nettpatruljen, sier at de har registrert en økning i antall barn som selger seksualiserte bilder og filmer av seg selv.

– Spesielt det siste året har det vært et stort problem, sier Dammyr.

Kilde: Bildet er hentet fra Facebook-siden til politiet.

Det starter med bare ett bilde

– Det som starter med bare ett bilde eller en video kan raskt eskalere til noe verre, og det kan fort gå galt. Det gjelder ikke bare jenter, men også gutter, sier Dammyr.

Han forteller også om tilfeller hvor ungdommene kontakter Nettpatruljen for å få hjelp fordi de opplever mye stress og depresjon etter at de har kommet i en vanskelig situasjon.

– Vi ser at noen av ungdommene fortsetter med salg av nakenbilder for å tjene mer penger og tenker på at de har kontroll før ting går galt, men vi kjenner også til tilfellene hvor ungdommene blir presset til å sende flere nakenbilder og videoer av seg selv hvor de onanerer foran kamera fordi mottakeren av dette maser og blir pågående, sier Dammyr.

Han sier at andre ganger kan mottakeren begynne med seksuell utpressing og true med å dele bildene med offerets venner og familie hvis ikke bilde- eller videodelingen fortsetter.

– Ungdommene blir veldig stresset når de får slike trusler. I frykt for det ovennevnte sender de mer og mer overgrepsmateriale, og det bygger på seg mer og mer. En tredje eskalering er at det blir avtalt fysiske møter for betaling av seksuelle tjenester, sier Dammyr.

Les også: Nettpatruljen: – Vi advarer barn og unge mot å bruke Omegle

Straffes med bot eller fengsel

Kripos har nylig lansert rapporten Barn som selger egenprodusert overgrepsmateriale. Her kommer det også frem at politiet har registrert en økning med ungdom som selger seksualiserte bilder og filmer av seg selv til andre på internett.

Husk at det er straffbart å motta og kjøpe seksualiserte bilder og videoer som viser barn og unge under 18 år.

Slike bilder og videoer er definert som overgrepsmateriale, og anskaffelse og besittelse av det straffes med bot eller fengsel på inntil tre år.

Ungdommene selv regnes som offeret selv om bilder og video er delt på eget initiativ.

I tilfeller der voksne betaler barn under 14 år for å utføre handlinger med seg selv som svarer til seksuell omgang, er handlingen å anse som voldtekt, og straffes med fengsel på inntil ti år.

Snapchat, Omegle og Yubo

Kontakt mellom ungdom og den som søker denne type innhold opprettes på digitale plattformer som for eksempel Snapchat, Omegle og Yubo, skriver Kripos i rapporten.

Videre skriver de at det hender også at kontakten etableres på nettsider som markedsfører seg som «online sugar dating networks». Noen gjerningspersoner forklarer at de bruker Instagram for å «finne jenter som ser pene ut», for deretter å legge dem til på Snapchat.

Materialet består hovedsakelig av seksualiserte videoer og bilder som fornærmede tar av seg selv. Noen fornærmede finner videoer eller bilder av andre på internett og sender disse i stedet. Flere fornærmede samarbeider ved å dele egnede bilder med hverandre.

Her er noen råd til foresatte

  • Snakk med ungdommene om salg av nakenbilder og mulige konsekvenser.
  • Følg med på betalingstjenester og legg merke til betalinger fra ukjente personer.
  • Følg med på om barnet ditt plutselig har et pengeforbruk som ikke stemmer med lommepengene.
  • Kontakt politiet dersom det kommer fram at noe straffbart har skjedd. Dette er særlig viktig ved mistanke om tvang og trusler.

Du finner lenken til politiets lokale nettpatruljer her.

Utstrakt bruk av Omegle på lokale skoler

– Mange ungdommer sier ikke ifra om at de er kommet i en vanskelig situasjon av frykt for straff og sinte foresatte. De er livredde for å miste tilgang til disse plattformene på nett eller mobiltelefon. Det er dramatisk for ungene, sier Dammyr.

Oppegård Avis skrev i fjor høst om overgreps-appen Omegle, som brukes av svært mange unge jenter for tiden. Vi har nylig blitt kontaktet igjen av flere foresatte til elever på de lokale ungdomsskolene som forteller om utstrakt bruk av denne appen blant jentene samt deling av nakenbilder via ulike plattformer.

– Bruk av Omegle er et gjennomgående problem blant barn og unge. Skolene kan for eksempel be IT-avdelingen i kommunen om å blokkere skolens nettverk for Omegle og liknende nettjenester, men verken skolene eller kommunen kan løse dette problemet på fritiden. Her må foreldrene komme på banen. De bør prøve å veilede ungene og samarbeide om dette, sier Dammyr.

Drøft i foreldregrupper

Til foresatte anbefaler Dammyr å sette opp foreldregrupper og lage egne foreldremøter hvor det ovennevnte er et tema.

Foresatte anbefales også å ta en prat med ungene hjemme om hvem de kan møte på nett og ikke minst om konsekvensene ved å bruke Omegle, og dele seksualiserte bilder og videoer med noen andre.

Hovedpoenget med disse samtalene bør være å skape tillit til barna istedenfor true dem med noe.

Viktig å skape tillit

– Jeg har møtt mange ungdommer som er livredde for at foreldrene får vite om at de har kommet i en vanskelig situasjon, opplevd seksual utpressing eller at de har delt seksualisert bilde eller video med noen, sier Dammyr.

– Hva er det viktigste som foresatte bør si til barna?

– Vi opplever at som oftest kommer ungdommene til å være på disse plattformene allikevel, så jeg anbefaler å si noe som dette istedenfor å komme med trusler: "Jeg anbefaler at du ikke er på Omegle, men om du allikevel bruker Omegle og opplever noe ubehagelig, må du bare komme til meg og snakke med meg om dette", sier Dammyr.

Ta del i hverdagen til ditt barn

Nettpatruljen oppfordrer deg som forelder/foresatt til å ta del i netthverdagen til ditt barn.

– La barna få vite at det er trygt å snakke med deg dersom de opplever ubehagelige ting. Unge kan ofte føle skam over det de har opplevd og vært utsatt for, og de velger derfor å holde tilbake informasjon, sier Dammyr.

Han påpeker at ved å sette deg inn i hvilke sosiale medier, apper, spill og nettjenester som finnes, og hvordan de brukes, kan du bidra til å forebygge at de opplever ubehagelige situasjoner.

– Du viser at du engasjerer deg i barnas interesser, som igjen styrker din relasjon til ditt barn, påpeker Dammyr.

Han oppfordrer ungdommene til å ta kontakt med politiet i Nettpatruljen via Facebook eller Instagram hvis de opplever ubehagelige ting på Omegle eller på nett generelt.

Dette bør du vite om Omegle:

  • Omegle er en gratis online chattetjeneste som finnes som app til smarttelefoner og nettbrett.
  • Er beregnet for voksne, men brukes ofte av barn og unge under 18 år.
  • Lar brukere kommunisere sammen anonymt uten registrering.
  • Barn og unge kan få kontakt med flere millioner ulike mennesker verden rundt.
  • I hovedmenyen til appen kan man velge mellom tekstbasert chat som utgangspunkt (senere kan samtalen gå over til videochat) eller starte videochat øyeblikkelig.
  • Bilder, lydfiler og kamera kan deles med andre.
  • Alt av innloggingsbilde er anonymisert via brukernavn og ikke ekte navn. Dette kan gjøre avsender mindre ansvarliggjort for egne handlinger.
  • Pedofile er blant brukere av dette chatterommet. På Omegles nettside skriver de selv at overgripere er kjent for å bruke Omegle, og advarer derfor brukere. Velger man videochat, får man i tillegg en advarsel om at det kan være seksualisert innhold.
  • Politiet fraråder sterkt at barn og unge bruker denne appen.
Powered by Labrador CMS