POLITIET ADVARER

– IKKE NØL MED Å KONTAKTE OSS: Politioverbetjent Jostein Dammyr i Øst politidistrikt, som jobber som faglig leder i Nettpatruljen, oppfordrer ungdommene til å ta kontakt med politiet i Nettpatruljen via Facebook eller Instagram hvis de opplever ubehagelige ting på Omegle eller på nett generelt. Foto: Nettpatruljen i Øst politidistrikt/Innfelt illustrasjon: Nettpatruljen i Oslo

Nettpatruljen: – Vi advarer barn og unge mot å bruke Omegle

Oppegård Avis har blitt kontaktet av flere foresatte som slår alarm om overgreps-appen Omegle, som brukes av svært mange unge jenter for tiden.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis har blitt kontaktet av flere foresatte til elever på to av de totalt fire ungdomsskolene i tidligere Oppegård kommune.

Foresatte som ønsker å være anonyme, har kontaktet Oppegård Avis for å rette søkelyset mot appen Omegle, som brukes av svært mange unge jenter for tiden.

Dette bør du vite om Omegle:

  • Omegle er en gratis online chattetjeneste som finnes som app til smarttelefoner og nettbrett.
  • Er beregnet for voksne, men brukes ofte av barn og unge under 18 år.
  • Lar brukere kommunisere sammen anonymt uten registrering.
  • Barn og unge kan få kontakt med flere millioner ulike mennesker verden rundt.
  • I hovedmenyen til appen kan man velge mellom tekstbasert chat som utgangspunkt (senere kan samtalen gå over til videochat) eller starte videochat øyeblikkelig.
  • Bilder, lydfiler og kamera kan deles med andre.
  • Alt av innloggingsbilde er anonymisert via brukernavn og ikke ekte navn. Dette kan gjøre avsender mindre ansvarliggjort for egne handlinger.
  • Pedofile er blant brukere av dette chatterommet. På Omegles nettside skriver de selv at overgripere er kjent for å bruke Omegle, og advarer derfor brukere. Velger man videochat, får man i tillegg en advarsel om at det kan være seksualisert innhold.
  • Politiet fraråder sterkt at barn og unge bruker denne appen.

De fleste voksne har hørt om apper som Facebook, Messenger, Snapchat, Instagram og TikTok, men har du hørt om Omegle, som er en anonym chattetjeneste hvor målet er å chatte eller videochatte med fremmede mennesker fra hele verden uten registrering?

Overgripere blant brukerne

Selv om det kan være en viss «spenning» å komme i kontakt med tilfeldige personer, så vet man aldri hvem eller hva man kan møte på i slike kommunikasjonskanaler. Foresatte som har kontaktet Oppegård Avis påpeker at ofte utgir den ukjente seg for å være på samme alder som barnet og gjerne motsatt kjønn.

"På Omegles nettside skriver de selv at overgripere/pedofile er kjent for å bruke Omegle. Velger man videochat, får man i tillegg en advarsel om at det kan være seksualisert innhold", sier foresatte.

Nettpatruljen har tidligere i år varslet at barn og unge blir utnyttet, overtalt til å vise kroppen eller utføre seksuelle handlinger, samt truet og utpresset av voksne på Omegle.

Halvparten av jentene i klassen

Senest på søndag ble Oppegård Avis kontaktet av en fortvilet mor som hadde avdekket at datteren hennes, som er en ungdomsskoleelev, har en konto på Omegle.

"Vi ble sjokkert da vi fikk vite at Omegle brukes aktivt av cirka halvparten av jentene i klassen til datteren vår. Det er snakk om mange unge jenter på 13 år og yngre som er aktive brukere der og chatter til daglig med utenlandske gutter uten at foreldrene vet noe som helst om dette», sier foresatte til Oppegård Avis.

Blotting og nakenbilder

Foresatte sier det er mye blotting, nakenbilder og ønsker om seksuelle tjenester, også mot betaling.

«Vi ser at mange av de unge jentene som bruker appen aktivt er fra ressurssterke familier. Mange av jentene har brukt Omegle aktivt i lang tid, og det er bekymringsfullt at foresatte ikke aner noe om hva barna driver med på nett", sier foresatte til Oppegård Avis.

Illustrasjonsbilde: Nettpatruljen i Oslo

De påpeker også at det er veldig enkelt for barn og unge å starte chat på Omegle.

"De får en rask kontakt med utenlandske gutter og jenter. Det oppgis ofte kjønn og alder innledningsvis i samtalen. Etter samtalen, kan det bes om at vedkommende "addes" til Snapchat hvor det gjerne brukes KSB (forkortelse for kull (alder) sted og bilde), som kan brukes til å spore vedkommende".

Oppegård Avis har kontaktet politiet for å høre om hva de mener om saken.

– Ikke send nakenbilder

Politiet understreker at voksne opererer gjerne med flere profiler, og at de i mange tilfeller utgir seg for å være barn selv. Hensikten til disse er ofte å få barnet til å kle av seg foran kamera, sende nakenbilder eller avtale møter.

– Kjenner dere til at Omegle brukes av så mange unge jenter i kommunen?

– Vi kjenner dessverre ikke til omfanget av dette, men vi er godt kjent med hva Omegle er og vi anbefaler ikke å bruke denne appen. Ungdommene bør i hvert fall være forsiktige, spesielt når det gjelder deling av bilder. Ikke send nakenbilder av deg og ikke vis deg naken mens du chatter med noen. Dette kan føre til store konsekvenser for deg. Du kan bli både lurt og sjarmert, og det er dessverre mange som går i denne fella, advarer politioverbetjent Jostein Dammyr i Øst politidistrikt.

Dammyr, som jobber som faglig leder i Nettpatruljen, oppfordrer ungdommene til å ta kontakt med politiet i Nettpatruljen via Facebook eller Instagram hvis de opplever ubehagelige ting på Omegle eller på nett generelt.

– Vi er der for å kunne hjelpe dem. Terskelen for å komme i kontakt med oss er veldig lav, sier han.

Snakk oftere om nettvett

Illustrasjonsbilde: Nettpatruljen i Oslo

– Hva kan foreldre gjøre for å unngå at ungdommene er på Omegle?

– Jeg ville i hvert fall ikke anbefale foresatte å komme med trusler om å fjerne appen eller beslaglegge mobilen. Gjør foresatte dette, vil ungdommene mest sannsynligvis bruke Omegle allikevel, men de vil nok ikke komme til dere når de trenger hjelp eller hvis de opplever noe ubehagelig på nett, sier Dammyr.

Samtidig oppfordrer han foresatte til å snakke oftere med barna om nettvett og om hvor konkret de er på internett.

– Jeg ville anbefale å stille spørsmål uten å være sint og dømmende. Vær nysgjerrig og lytt til barnet ditt istedenfor, sier Dammyr.

Han anbefaler å starte samtalen med blant annet følgende spørsmål: Hvor er du på internett? Har du hørt om appen Omegle? Hvordan fungerer den? Har du opplevd noe ubehagelig?

– Du kan godt si at du ikke liker at barnet ditt er på Omegle, og forklar gjerne hvorfor. Si det også tydelig til barnet ditt at du håper hun/han vil komme til deg om de opplever noe ubehagelig på nett og trenger hjelp, sier Dammyr.

Sjekk podkasten iForkant

Om foresatte ønsker mer informasjon om hvordan snakke med ungdommen om nettvett, vil Jostein Dammyr gjerne anbefale podkasten iForkant, som Nettpatruljen i Øst politidistrikt har laget i samarbeid med Nordre Follo kommune.

Podkasten har som mål å forebygge kriminalitet ved å komme med god informasjon til befolkningen. Ved å sette fagpersoner fra politiet i samme rom som fagpersoner fra kommunen, istrødd relevante gjester, blir det gode faglige samtaler som du nå kan lytte til.

Er du blitt utsatt for utpressing?

Da er dette politiets råd:

  • Ikke betal noe. Ikke del flere bilder eller videoer.
  • Ikke forsøk å håndtere dette alene. Få hjelp av famile, venner, lærere eller andre du stoler på.
  • Ta vare på kommunikasjon med den kriminelle. Ikke slett noe.
  • Slutt å kommunisere med utpresserne.
  • Kontakt politiet. Du skal bli tatt alvorlig og få hjelp.
Powered by Labrador CMS