HYPPIGE BRANNER: Fersk statistikk viser at det i snitt brenner seks ganger per uke i Follo. Mange branner kunne vært unngått med bedre forebygging.

Seks branner i uka

Du tror kanskje at det ikke gjelder deg. Hvis det brenner er det på film, i en annen by, eller hos noen du ikke vet hvem er. Det er en farlig tankegang.

Publisert

– Vi har gått igjennom hendelsesloggen for 2021. Tallene forteller oss at det i Follo brenner nesten seks ganger i uka, forteller Dag Christian Holte, brannsjef i Follo brannvesen.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Follo i denne sammenhengen inkluderer både Nordre Follo, Nesodden, Frogn, Ås og Enebakk.

Likevel kan man slå fast at det i snitt brenner i ditt nærmiljø nesten hver eneste dag.

Flere branner

Ifølge brannsjefen har antall branner i Follo økt det siste året. I 2021 rykket brannvesenet ut til 16 % flere branner enn året før. Dette bekymrer brannsjefen som også kan fortelle at Follo øker mer enn landet generelt.

Mye av Follos økning ligger i flere bygningsbranner. Heldigvis har ikke brannene kostet menneskeliv her i Follo.

RYKKER UT: Hvis alarmen går er det mannskapene fra Follo brannvesen som rykker ut.

Noen er mer utsatt

For å snu utviklingen er den viktigste jobben å sørge for at det IKKE brenner. Det gjør vi gjennom å forebygge, forteller brannsjefen.

– Derfor er Brannforebyggerne (tidligere kalt feiere) kjempeviktig. De feier ikke bare skorsteiner, men kommer hjem til folk og veileder i brannvern. Dessverre har vi bare lov til å besøke de som har ildsteder. Samtidig vet vi at noen er mer utsatt for branner enn andre. Personer med nedsatt funksjonsevne, eldre og personer med rusproblemer er overrepresentert på statistikken, sier Holte.

«Trygg hjemme»

Brannvesenet jobber målrettet mot utsatte grupper gjennom arbeidsgruppen Trygg hjemme. Her er det ansatt personer med bakgrunn fra helsesektoren og brannvesenet. Målet er å nå ut til de som trenger hjelp til å forebygge aller mest.

– Å nå de utsatte gruppene er ikke bare lett. Trygg hjemme jobber sammen med avdelinger i kommunen som yter tjenester til risikoutsatte grupper. Allikevel når vi ikke alle og trenger hjelp fra pårørende, naboer og de utsatte gruppene selv. Om du er bekymret for noens brannsikkerhet – vær så snill å kontakt oss via branntips.no eller på telefon, ber Holte.

Hva bør du gjøre?

Brannsjefen forteller at den viktigste forebyggingen i ditt hjem gjør du selv. Det er først og fremst fire tips han kommer med:

GIR GODE TIPS: Dag Christian Holte er brannsjef i Follo brannvesen.

- Sjekk at røykvarsleren virker.

- Vær våken og til stede når du bruker komfyren, og installer gjerne en komfyrvakt.

- Vær våken og til stede når du bruker vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner.

- Ikke lad telefoner og nettbrett om natta.

Tryggere 2022

Hvordan ser så fremtiden ut i vårt distrikt?

– Vi skal gjøre alt vi kan for å snu utviklingen, men er som sagt avhengig av hjelp fra publikum. Både for å bedre sikkerheten hos utsatte grupper, men også ved at den enkelte tar ansvar i sitt hjem. Sammen håper vi på å gjøre 2022 til et tryggere år, sier Holte.

Powered by Labrador CMS