KONSERT I KOLBEN
Fra Helsingfors til Kolbotn med bratsjkonsert
Jakob Dingstad har blitt invitert til å delta i den prestisjefylte internasjonale bratsjkonkurransen i Tokyo. Lørdag 23. april kan du få en smakebit av stykkene han skal spille der.
Jakob Dingstad (30) er født og oppvokst på Kolbotn, men har bodd i Helsingfors i Finland de siste fem årene.
Da Jakob fylte fem år, startet han på fiolin på kulturskolen i Oppegård. Han gikk over til bratsj da han var ni år gammel og tok også pianotimer på kulturskolen i mange år. Etter studier ved Barratt-Dues musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole i Oslo, fullførte Dingstad sin mastergrad i 2017 og takket ja til et jobbtilbud i Finland samme år.
Siden den gang har 30-åringen bodd i Finland og jobbet som solobratsjist i RSO, Finske radioens symfoniorkester i Helsingfors, hvor han har vært en gruppeleder for tolv musikere.
– Vi spiller to konserter per uke, for 1700 publikummere i salen hver eneste gang. I tillegg spilles konsertene våre på finsk radio og tv, sier musikeren.
Skal til Japan i mai
For drøye tre måneder siden ble 30-åringen invitert til den prestisjefylte internasjonale bratsjkonkurransen, Tokyo International Viola Competition, som arrangeres i Tokyo i slutten av mai. Kolbotn-bratsjisten skal da konkurrere med omtrent 20 andre dyktige musikere fra rundt omkring i verden.
– Jeg sendte inn en søknad i oktober i fjor og i januar fikk jeg en gladmelding med en invitasjon. Det er kjempestas å bli invitert til å delta i denne konkurransen. Det er en fin annerkjennelse i seg selv, men det var ikke derfor jeg søkte. Som musiker ønsker jeg å være i en konstant utvikling, og det er alltid godt å jobbe mot et konkret mål. I tillegg til dette har jeg alltid ønsket å oppleve Japan, så det blir fint å kombinere begge deler, sier den unge bratsjisten, som gleder seg til tre uker i Japan.
All fritiden hans går nå på planlegging og ulike forberedelser til denne turen.
– Jeg må også øve fire til fem timer hver dag. Dette er i tillegg til den vanlige jobben i RSO hvor jeg spiller ganske mye hver dag, sier han.
Konsert i Kolben
I forbindelse med den ovennevnte bratsjkonkurransen i Tokyo inviterer Jakob Dingstad alle interesserte til en konsert på Kolbotn lørdagen etter påsken.
– Det blir en liten kammerkonsert, som vil vare i en time og bestå av tre forskjellige stykker av Schumann, Bach og Brahms . De er alle tyske komponister og dette er sentrale verk for mitt instrument som har vært med meg lenge. Publikum får da en smakebit av programmet jeg skal delta i den internasjonale bratsjkonkurransen i Tokyo med, sier Jakob Dingstad.
Selve konkurranseprogrammet er på over tre timer og består av flere stykker.
– Ett av disse er skrevet av en japansk komponist og skal være obligatorisk for alle deltakerne. Kommer jeg til finalen må jeg lede hele orkesteret selv, sier 30-åringen.
Han sier vinneren av konkurransen får være med på en konsert-turné i Japan i tillegg til en pengepremie. For alle de andre bratsjistene vil det bli arrangert mange ulike verksteder.
Tredje opptreden i Kolben
– Jeg har spilt mange digitale konserter under pandemien. Heldigvis har det blitt åpnet for vanlige konserter. Jeg får så mye positiv energi fra disse, sier Jakob Dingstad.
Han gleder seg til å spille konsert i hjembygda og håper på å se mange publikummere i Kolben kulturhus lørdag 23. april.
Denne konserten, som starter klokken 17:00 i sal to, blir Jakobs tredje opptreden i Kolben. Den første var på åpningskonserten i store sal da Jakob spilte sammen med sin daværende pianolærer Anita Wegger i 2006, mens den andre var med strykekvartetten Quartetto Testosterone da Jakob mottok Østlandets Blads kulturstipend i 2010.
Spiller med sin far
– Denne gangen skal jeg spille konsert sammen med min far, Tore Dingstad, som skal akkompagnere meg på piano. Konserten er en del av en liten turné som startet søndag 3. april da vi spilte konsert på Gamle Raadhus scene i Oslo. Fredag 22. april skal vi spille konsert i Moss kirke- og kultursenter før vi spiller den siste konserten på Kolbotn dagen etter, sier 30-åringen.
Når det gjelder Tore Dingstad, har han bred bakgrunn som pianist, cembalist og organist, og han har også virket som dirigent. Han er utdannet i Oslo, Hannover, Freiburg og Paris, og har siden debuten i 1972 gitt konserter som solist, kammermusiker og akkompagnatør over hele landet. Han jobbet også på Den Norske Opera & Ballett og som dekan for Operahøyskolen på Kunsthøyskolen i Oslo.
Flerkulturelle og musikalske
Det er ikke bare Jakob og hans far som er musikere i familien. Hele Dingstad-familien er musikalsk og flerkulturell.
Foreldrene til 30-åringen bor fremdeles på Kolbotn, mens både Jakob og begge søsknene har valgt å flytte til utlandet.
– Hele familien min jobber i den samme bransjen og vi henter mye inspirasjon fra hverandre selv om vi bor langt unna hverandre. Min mor er oppvokst i Tyskland og er fløytist. Hun jobber til daglig som lærer ved kulturskolen i Nordre Follo og ved Ski videregående. Min eldre søster bor i Tyskland og spiller fiolin i Gewandhausorchester i Leipzig, mens min eldre bror bor i Wien i Østerrike, spiller cello og jobber med musikkmanagement, sier bratsjisten.
Har mange baller i luften
Som medlem av Quartetto Testosterone har han opptrådt på steder som New Yorks Carnegie Hall, og deltatt i mesterklasser organisert av European Chamber Music Academy rundt om i Europa. I februar kunne kvartetten oppleves i samtidsfestivalen Interpuls i Kulturkirken Jakob i Oslo.
– Jeg har også mange andre prosjekter i Norge, sier 30-åringen, som elsker å oppleve nye land og kulturer.
For tre år siden spilte han i Australia da han gjestet som gruppeleder i Australian Chamber Orchestra. Jakob er også aktiv kammermusiker og spiller jevnlig på kammermusikkfestivaler i Finland i tillegg til ulike prosjekter i utlandet.