POPULÆR: Lars Saabye Christensen er en av vår samtids mest berømte forfattere. Hans nye serie Byens spor er svært populær over hele landet, også i Oppegård.
POPULÆR: Lars Saabye Christensen er en av vår samtids mest berømte forfattere. Hans nye serie Byens spor er svært populær over hele landet, også i Oppegård.

Romanen hans er mest lånt på Oppegård bibliotek

Våre yngste innbyggere låner stadig flere bøker. Her er oversikten over utgivelsene vi lånte mest på biblioteket i fjor.

Publisert

Biblioteket på Kolben kan se tilbake på et veldig godt 2018. Utlånstallene hadde kraftig økning fra 2016 til 2017, først og fremst på grunn av at BUA ble opprettet, samt en større satsing på Sommerles-kampanjen. Nå har de klart å forsette den gode trenden.

– Utlån av bøker for voksne er på status quo fra 2017, men det er veldig gledelig å se at utlån til barn øker med nesten 10 prosent. Samtidig ser vi at BUA er etablert som et svært populært tilbud, sier biblioteksjef Aase-Liv Birkenes til Oppegård Avis.

Voksne favoritter

– Det er veldig gledelig å se at utlån til barn øker med nesten 10 prosent.

Aase-Liv Birkenes, biblioteksjef

Blant de voksne lånerne er det velkjente navn som går igjen i toppen. Helt øverst med 136 utlån var Lars Saabye Christensen og første boken i det som skal bli trilogien Byens spor. Med ett lån mindre ligger Helga Flatland og romanen En moderne familie, romanen som vant Bokhandlerprisen 2017.

På tredjeplass finner vi velkjente Maja Lunde, som sammen med lokalkjente Lisa Aisato, gjorde braksuksess med Snøsøsteren før jul. Det er derimot ikke denne tittelen som er på utlånslisten, naturlig nok ettersom den utkom i november, men hennes bok Blå fra 2017. Denne ble utlånt 122 ganger i 2018.

– Vi ser at bøker med temaer rundt miljlø og miljøvern står sterkt hos oss. Det er nok et sterkt engajsement for dette i Oppegård, sier biblioteksjef Birkenes.

Trehus og Horst

Som nevnt er det de yngste leserne som låner stadig flere bøker på biblioteket. Kort oppsummert er det to favoritter som skiller ut: Andy Griffitths bøker om Gutta i trehuset og ikke ukjente Jørn Lier Horsts serie om Detetivbyrå nr 2.

Horst er også populær blant de litt eldre barna med sin Clue-serie, og 27. april kommer Larvik-forfatteren til Kolben for løse mysterier sammen med barna.

Slik blir våren

FORNØYD SJEF: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes viser stolt frem vårprogrammet for Oppegård biblitotek.
FORNØYD SJEF: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes viser stolt frem vårprogrammet for Oppegård biblitotek.

Biblioteket i kommunen vår har lagt bak seg et svært aktivt 2018. Nå er programet for årets første måneder klart. Bibilioteksjef Aase-Liv Birkenes forteller at de vanligvis har litt høyere aktiv på høsten enn våren, men hun forteller om flere besøk som mange kan glede seg til.

PS! Saken fortsetter under bildet!


– Vi fortsetter med mange kjente poster, som har blitt svært populære. Brettspill-kvelder, Strikk&Lytt og Filosofisøndag er alle eksempler på dette. En annen, men ny fast post, er at vi har startet opp med Kakao og Quiz i samarbeid med Utekontakten. Her blir det rom for både spilling, varm drikke og en hyggelig prat, sier Birkenes.

Lokal- og polarhistorie

Noen lokale besøk vil også bli svært populære. Allerede 24. januar er Steinar Karlsrud fra Oppegård historielag tilbake med foredraget Oppegård før og nå. Her forteller Karlsrud, samtidig som han viser bilder fra sitt store arkiv.

– Vi elsker å samarbeide med historielaget. De er bare helt fantastiske, og arrangementene deres er svært populære.

Foredraget til Karlsrud ble også holdt i høst i et fullsatt bibliotekgalleri. Nå får publikum en ny sjanse.

Senere på våren kommer Amundsen-ekspert Anders Bache fra Follo Museum for å fortelle om polarheltens siste dagbok.

Krim og dinosaurer

Biblioteket får også flere besøk av nasjonalt kjente navn denne våren. Jørn Lier Horst kommer for å møte de litt større barna, og vil utfordre til å løse mysterier knyttet til hans Clue-serie. For både store og små historieinteresserte vil Jørn Hurums besøk 2. mars garantert være populært. Hurum er dinosaurekspert, og  forteller om hva øglegraverne finner når de graver i jordas historie på Svalbard.

De litteraturinteresserte har trolig allerede fått med seg at Ruth Lillegraven besøker kulturhuset 31. januar. Lillegraven er best kjent som lyriker, men debuterte i høst som krimforfatter med romanen Alt er mitt. På arrangementet i bibliotekgalleriet bokbades hun av forfatter Hilde Vesaas.

– Dette arrangementet er i samarbeid med Follo Mållag, og sammen med dem har vi også fått til et besøk av språkekspert Sylfest Lomheim 30. april, sier Aase-Liv Birkenes.