TØFF TRENING: Mesteparten av vintertreningen foregår utendørs på hjemlige trakter. (Foto: Privat)

Ser fremover etter uåret 2021

Det ble et uvanlig år for Oppegårds store sykkelprofil. Nå ser 30-åringen ser fremover, og i julepraten med Oppegård Avis åpner han opp litt om både julevaner og juleplaner.

Publisert

2021 har vært et spesielt år for Carl Fredrik Hagen hvor det absolutte bunnpunktet var den stygge velten på en treningstur i mars med brukket skulder og påfølgende langvarig skadeavbrekk. Da fryktet han for hele karrieren. – Ja, jeg var redd for det i starten, da jeg ikke visste hvor alvorlig det var. Men det tok ikke veldig lang tid før jeg skjønte at det ville løse seg, forteller Carl Fredrik Hagen.

– Nå går det sakte, men sikkert i riktig retning. Jeg har ikke hatt noen tilbakefall. Men nå når bevegeligheten er såpass bra, går fremgangen i små steg, utdyper han.

Nylig var imidlertid 30-åringen i Italia og testet tempo-posisjonen.

– Og det fungerte! ­­Et bra tegn!

COMEBACK: Carl Fredrik Hagen puster ut etter Kroatia rundt i høst, etter comebacket.

Godt minne

De beste minnene for 2021 er definitivt de første turene på sykkelsetet i sommer.

– Det å få trent ute igjen etter så mange måneder inne med kjedelig trening var stort.

Han har lært mye dette året, både som syklist og menneske.

– Sportslig er det at det ikke alltid er slik at planer eller mål man setter seg går som planlagt. Sykling og toppidrett er en berg-og-dalbane med oppturer og nedturer. På det menneskelige plan har jeg kommet veldig styrket ut av det med tanke på å fokusere på det positive og det du faktisk kan gjøre noe med. Skjedd er skjedd. Men man kan alltid få gjort noe med det som kommer. Det har vært en drivkraft i min alternative trening. Jeg har hele tiden tenkt på muligheter og ikke begrensninger, sier Hagen reflektert.

Carl Fredrik mener at dette er hovedårsaken til at han kom rekordraskt tilbake på sykkelsetet etter en så omfattende skade, og stilte i det første rittet bare fire måneder etter ulykken.

Flere ritt venter

Nå ser han lyst på sykkelfremtiden.

– Jeg har trent bra hittil i vinter, men skal fortsatt være tålmodig. Målet neste år er å få noen gode resultater i World Touren og å prestere bra i en Grand Tour – enten ved en etappeseier eller et godt sammenlagtresultat, forteller karen som har tidenes beste norske sammenlagtplassering i en av de tre store treukers rittene med sin sensasjonelle 8.plass fra Spania Rundt i 2019.

Hagen har allerede fått beskjed fra laget sitt Israel Start-Up Nation om at han skal delta i Giro d´Italia til våren, men han håper på en enda større utfordring:

­– Det hadde vært veldig, veldig moro å kjøre Tour de France! Vanligvis får man kun kjøre ett av disse to etapperittene samme år, for det er ikke er så lang tid mellom dem.

Men Carl Fredrik er offensiv også her:

– Hvis jeg er i flytsonen, så skal jeg klare begge deler!

Ti år igjen?

Hagen har rukket å bli 30 år og kan i så måte ikke lenger kategoriseres som ung og lovende. Men han har en fordel i forhold til mange andre konkurrenter, og det er at han startet sykkelkarrieren sent.

Hva tror han selv – er han fortsatt toppsyklist om ti år?

– Godt spørsmål. Det er kanskje større sannsynlighet for at jeg ikke sykler når jeg er 40, men man skal aldri si aldri. Hvis spørsmålet hadde vært om jeg om 10 år har en vanlig A4-kontorjobb, så ville jeg sagt bestemt nei, sier han.

GODT SELSKAP:

Takker mamma og pappa

Vi får omsider penset samtalen inn på litt mer personlige temaer. Blant annet hvem som har betydd mest for han opp gjennom.

– Det er flere som har betydd mye, men jeg kommer ikke utenom to personer; mamma og pappa. Det er de som har formet meg. Det begynte allerede i barndommen, med å være mye ute, forteller han.

Sykkelstjernen har alltid likt å være i aktivitet, aller helst utendørs, og han gikk lange skiturer på mange mil allerede tidlig i tenårene. Hagen trekker også frem Erik Nordby, som har vært treneren hans helt siden han startet med sykling. ­ ­

Ikke så glad i ribbe

Har du en juletradisjon du ikke kan være foruten?

– Det må nesten være trening på julaften. Og å være med familien og stresse ned.

Hva spiser du på julaften?

– I familien Hagen er det vanligvis ribbe med medisterkaker og julepølser. Men jeg må innrømme at jeg ikke er så fan av noe av det, sier han med en latter.

Samtidig røper han at det i år blir pinnekjøtt med familien til samboer Anikken Gjerde Alnæs. Før de begge drar til Sjusjøen i romjulen.

– Jeg skal sykle opp tidlig 1.juledag, forteller Carl Fredrik.

Og selv om han er på det stedet som i flere år er blitt kåret til Norges beste langrennsdestinasjon, så blir det mest sykling også på Sjusjøen for Carl Fredrik, enten på rulle inne eller med piggdekk ute på veiene. På fatbike i skiløypene vil du ikke treffe på han, men kanskje med ski på beina. For det blir nok noen skiturer også, selv om han stort sett overlater det til kjæresten.

VIKTIG TRENING: Trening på sykkelmølle er en viktig ingrediens. (Foto: Treningspartner/Abilica)

Du har en samboer som også er toppidrettsutøver, i en annen idrett. Hva betyr dere for hverandres karrierer?

– Vi prøver å hjelpe hverandre og backe hverandre. Det er nok lettere å få forståelse fra den andre når man vet hva det går i. Men vi kan også lære av hverandre og komme med innspill til trening, sier Carl Fredrik. Anikken startet da også langløpssesongen bra med en 11. plass i det første rennet i Sverige på søndag, etter å ha tatt den første innlagte spurtprisen.

Hva er ditt største nyttårsønske for 2022?

– Å holde meg skadefri og å fortsette en bra sportslig utvikling. Hvis en ser litt dypere i verden for øvrig, så håper jeg vi kommer ett steg nærmere å få slutt på denne helsikens koronaen, avslutter Carl Fredrik Hagen.

Powered by Labrador CMS