STØTTE TIL BEDRIFTENE: Endelig vil de hardt rammede små og mellomstore bedrifter få støtte fra staten. På bildet ser du utvalgsleder Camilla Hille (V) sammen med den lokale helten Jarle Halvorsen som har samlet inn rundt 90.000 kroner for å hjelpe Kullebunden Spiseri i den tunge tiden. Foto: Yana Stubberudlien

Gir 12 millioner til små og mellomstore bedrifter

I regjeringens nye krisepakke til næringslivet er det satt av en milliard ekstra til kommunene som er hardest rammet av koronapandemien. Over 12 millioner kroner av disse pengene vil gå til små og mellomstore bedrifter i Nordre Follo.

Publisert Sist oppdatert

– Pengene skal tildeles kun de små og mellomstore bedriftene som ble ekstra hardt rammet av pandemien og som faller utenfor de mer generelle kompensasjonsordningene, eller som kommer særlig dårlig ut, sier Camilla Hille.

Hille er mest kjent lokalt som gruppeleder for Nordre Follo Venstre og leder av Utvalg for oppvekst, idrett og kultur, men hun jobber også som politisk seniorrådgiver i Venstres stortingsgruppe, i både Helse- og omsorgskomiteen og Arbeids- og sosialkomiteen.

Over dobbelt så stor som forventet

Før jul ble det også tildelt statlige midler via kommunene, men da var Nordre Follo ikke kvalifisert for støtten.

– Når støtten til Nordre Follo nå ble over dobbelt så stor som forventet, kan vi forhindre at langt flere lokalbedrifter, som i et vanlig marked ville klart seg, går konkurs, sier Hille.

Hun påpeker at i tillegg til en milliard ekstra til kommunene kommer det en senere bevilgning på 750 millioner kroner.

– Disse pengene kommer i tillegg til kompensasjonsordningen for bedriftene. Det er derfor viktig at Nordre Follo bruker disse bevilgningene mer målrettet. De bør først og fremst tildeles seriøse bedrifter, men det kan også være nystartede bedrifter med gode, robuste forretningsplaner, sier hun.

Forhåpentligvis neste uke

– Hvilke kriterier vil legges til grunn ved tildeling av midler i Nordre Follo?

– Jeg vet at administrasjonen jobber med å utarbeide forslag til hvilke tildelingskriterier de vil legge til grunn. Når pengene er på kommunens konto og forslag til kriteriene er utarbeidet, vil ordføreren sende inn en innkalling til et ekstraordinært formannskapsmøte hvor vi skal behandle disse forslagene, sier Hille.

– Når vil lokalbedriftene få disse pengene?

– Jeg håper at i beste fall kan dette skje i løpet av neste uke. Pengene må ut i et rykende tempo, for nå er det kritisk for mange og vi står i fare for at viktige arbeidsplasser går dukken, sier Hille.

Hun påpeker at det er viktig at kommunen nå sikrer at pengene kommer raskt ut til de bedriftene som trenger det mest, særlig til en hardt rammet serveringsbransjen som har vært mye og lenge nedstengt og også hatt skjenkestopp.

Startet spleis

Kullebunden Spiseri på Kolbotn er et av slike bedrifter som har blitt hardt rammet av de strenge koronatiltakene og sliter sårt med å betale husleien.

Før nyheten om ekstramidlene fra staten kom ut, startet Jarle Halvorsen fra Sofiemyr en lokal dugnad. Sammen med noen venner startet han en speis for å hjelpe innehaver Anette Kristin Embretsen ved Kullebunden Spiseri med husleien, i håp om å sikre videre drift av favorittrestauranten.

– Gårdeieren ved Kolbotn Torg (Citicon) bidrar ikke med annet enn midlertidig utsettelse på husleie til leietakerne. Kullebunden Spiseri, som har blitt hardt rammet av nedstenging og de strenge koronatiltakene, ligger etter med husleien med cirka 250.000 kroner, forklarer initiativtakeren til aksjonen.

STARTET SPLEIS FOR Å HJELPE MED HUSLEIE: I løpet av to uker samlet Jarle Halvorsen inn 86.000 kroner. Foto: Yana Stubberudlien

Samlet inn 86.000 kroner

Spleisen, som Halvorsen startet for to uker siden, skapte et enormt engasjement i lokalsamfunnet.

– Det har nå kommet inn cirka 86.000 kroner fordelt på 370 givere. Det er godt over 200 kroner per giver, så det er bare å bøye seg i den støvete hatten, sier Jarle Halvorsen og takker alle som har bidratt.

Han påpeker at i tillegg til de innsamlede pengene har mange bestilt take away, kanskje noen ganger ekstra for å støtte Kullebunden Spiseri på den måten.

– Det må kalles en fantastisk vaksine for økonomien til restauranten, sier Halvorsen.

Han håper at gårdeieren ved Kolbotn Torg kommer på banen og bidrar med sitt til denne aksjonen.

– Vi trenger restauranter, mindre enkeltstående butikker, spesialforretninger og caféer for å holde senteret levende for alle innbyggerne. Dersom dette forsvinner, skal man huske på at handelsflukt til for eksempel Vinterbro i Ås kommune er en trist, men reell mulighet, sier Halvorsen.

Roser dugnadsinnsats

Utvalgsleder Camilla Hille roser initiativtakerne til spleisen.

– Det er kjempebra med en lokal dugnad og folk som har forkjærlighet for lokale spisesteder de vil bevare. Ingenting er bedre enn at alle bidrar med det de kan, sier hun.

Powered by Labrador CMS