SNART KLARE: De to unge skuespillerne Sara og Sofie ligger i hardtrening før premieren på Dalmatinerne.
SNART KLARE: De to unge skuespillerne Sara og Sofie ligger i hardtrening før premieren på Dalmatinerne.

Sara (15) og Sofie (15) klare for Dalmantinerne.

– Man har jo sommerfugler i magen, sier to unge skuespillerne.

Publisert Sist oppdatert

Om litt over en uke har du mulighet til å se 33 lokale skuespillere i OPAL bli til både Cruella De Vil og 101 dalmantinere. Ikke rart det både er spenning og nerver i luften.

Da vi trer inn i sal 1 i Kolben, blir vi møtt av et herlig kaos. Halvferdige kulisser, manuskripter i hauger, skuespillere i alle aldre og en jevn dur fra oppvarmingslek og verktøybruk. Backstage finner vi også 15-åringene Sara og Sofie, som spiller henholdsvis måke og militærhund.

– Jeg er Sofie og spiller Rekrutten, som er en av militærhundene, sier Sofie Mikkelsen Rehtmar fra Kolbotn.

– Jeg er en måke og heter Molly, sier Sara Gregersen, som de neste ukene skal være ungdomsskoleelev på dagtid og måke på onsdagskvelder og i helgene.

ACTION I KOLBEN: OPAL er endelig på plass for å øve i Kolben, før premieren 27. januar.
ACTION I KOLBEN: OPAL er endelig på plass for å øve i Kolben, før premieren 27. januar.

Klare for rotterace

Disse jentene leker nemlig ikke butikk. Premieren på Dalmatinerne er allerede fredag 27. januar, og på 17 dager skal de spille stykket hele 11 ganger. Det krever innsats og forberedelser, noe som også nedlegges nå og den neste drøye uken.

– Det er jo ikke så stressende i starten, men når vi kommer nærmere og nærmere premieren, så kjenner man jo at «ja, nå er det mange øvelser, nå må vi huske alt vi skal si», sier Sofie.

– Ja, replikkene og sånt, skyter Sara inn.

Kan dere alle? Spør vi.

– Jeg føler meg egentlig ganske klar, sier Sofie, mens «skuespillerkollegaen» fortsatt trenger litt tid.

– Jeg er ikke helt klar enda, men jeg pugger så godt jeg kan, sier Sara Gregersen.

Hjernen bak

Jentene har vært med i OPAL i ett år, og driver ellers også med kor og sang. De er med andre ord glad i å fremføre, men likevel litt nervøse.

– Man har jo sommerfugler i magen, sier Sofie Mikkelsen Rehtmar.

I garderoben finner vi hjernen bak det hele, Bibbi Neergaard, som har skrevet manuset selv og i tiden før premieren nærmest bor bak scenen. Dette er første dagen skuespillerne har fått sett kulissene, og hun kan fortelle at de begynner å bli klare.

– Nå begynner de å forstå. Nå begynner de å skjønne hva de er med på, og hva de faktisk skal gjennom. Det er gøy, sier hun.

HJERNEN BAK: Bibbi Neergaard er den kreative kraften bak OPAL.
HJERNEN BAK: Bibbi Neergaard er den kreative kraften bak OPAL.

Egetskrevet manus

Stykket er basert på boken 101 Dalmantinere av Dodie Smith. Historien om den slemme Cruella De Vil som stjeler alle hundevalpene er også godt kjent via Disney-filmen med samme navn.

Cruella De Vil vil først kjøpe sin venninne Anitas 15 dalmantinervalper for å lage pelskåper, men når ønsket avslås, stjeler hun hundene. Måkene og gatehundene i byen må derfor samarbeide for å få de 15, og 84 andre stjålne dalmatinere, trygt hjem igjen.

Det er Bibbi Neergaard som er hjernen bak det hele. Hun har selv skrevet manus, og som forfatter av manuset kan hun fortelle at de har tatt flere grep for å gi sin versjon av historien særpreg.

Blant annet har hundene fått mye mer plass i OPALs versjon.

– Vi har lagt mye mer vekt på hundene. Vi har bygd dem opp militært, her har vi general og oberst og sersjant, og måkene er spionene, forklarer manusforfatteren.

SISTE FINISH: Da Oppegård Avis var innom var scenografene i gang med å sette opp kulissene på scenen.
SISTE FINISH: Da Oppegård Avis var innom var scenografene i gang med å sette opp kulissene på scenen.

Felles innsats

Det er ingen tvil om at det jobbes på den kvelden vi kommer. I salen herjer over 30 skuespillere i alle aldre, og minst like gira er scenearbeiderne, kulissebyggerne og kostymefolket som holder på i rommene bak scenen. Det er entusiasme, latter og gode klemmer, og det er ingen tvil om at alle gleder seg til premieren 27. januar.

Break a leg, er det ikke det man sier?

Powered by Labrador CMS