GIR PLASS TIL FØLELSER: Henrik Storjord Ramstad fra Myrvoll har stått i mange utfordrende situasjoner i jobben som politimann. Inntrykkene bearbeidet han med dikt.

Politimannen som ble poet

Henrik Storjord Ramstad fra Myrvoll håndterte mennesker i alle former for emosjonelle tilstander som politimann. Det ble det diktbok av.

Publisert

Henrik Storjord Ramstad er psykologen som etter flere år som politimann, hvor han møtte mennesker i ulike former for kriser, satt igjen med mange inntrykk han hadde behov for å bearbeide. Løsningen ble å skrive dikt. De viste seg å være så gode at de ble til en diktbok.

"Psykologens dikt om følelser" er allerede tilgjengelig på nett, og fra starten av februar kan du også kjøpe den i bokhandelen. Forfatteren selv håper diktene kan hjelpe også andre.

Jobbet med folk i krise

Storjord Ramstad har jobbet i politiet siden 2003. De siste årene tilknyttet en gruppe med politispesialister som er eksperter på å løse tilspissete situasjoner gjennom bruk av dialog. Eller enda enklere forklart: Han har snakket med mennesker som er suicidale og som har vært vanskelig for politi og helsepersonell å samarbeide med.

– Jeg har gjennom dette arbeidet opplevd mange situasjoner jeg har hatt behov for å bearbeide. Jeg sitter jo igjen med mange følelser selv, sier den nybakte poeten fra Myrvoll.

STERKE OPPLEVELSER: Diktene i boka ble til etter sterke opplevelser i arbeidet som politimann.

Lindrende dikt

Når han først skrev diktene var det fordi han kjente at det lindret å skrive dem. Så oppdaget han at det også lindret egne følelser å lese diktene høyt. Etter å ha lagt ut flere av dem på sosiale medier fikk han mange gode tilbakemeldinger, og oppfordringen om å skrive bok ble til virkelighet.

– Det begynte jo med at noen mente jeg burde skrive bok. Jeg som er utdannet psykolog opplevde diktene som en form for selvterapi, men gjennom tilbakemeldingene på sosiale medier begynte jeg å lure på om dette ikke kunne hjelpe andre også, sier Storjord Ramstad.

Dermed sendte han noen dikt til Lyrikkforlaget- og fikk napp.

– De ba meg skrive nok til å kunne gi ut en bok. Det ble 40 dikt, forteller han.

Store tilbakemeldinger

Det er ikke bare på sosiale medier han har fått gode tilbakemeldinger. Kjente navn fra litteraturen har gitt sitt godkjentstempel til mannen fra Myrvoll.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra Lars Saabye Christensen, Unni Lindell og flere om at det er gode dikt. Det ga litt vann på mølla å få tilbakemeldinger fra mennesker som er forfattere selv, sier han beskjedent.

– Jeg liker jo diktene selv, men var usikker på om dette var noe for andre. At de ga den type tilbakemelding gjorde godt, sier han.

Sette ord på følelsene

– For min del handler det om å få satt ord på følelsene, og at de som leser skal eie diktene selv, sier han og poengterer at i USA er poesi en brukt metode i terapibehandling.

– Jeg ønsker at andre skal få en egen fornemmelse av diktene, slik at de også blir deres. Jeg tror diktene innbyr til at man må tenke litt selv, og lage noe eget ut av det, reflekterer han.

Dette betyr følelsene

  • Når Storjord Ramstad jobber går han ut ifra at følelsene våre er et slags kompass eller et signalsystem. Er det noe du kjenner på, er han tilhenger av at du prøver å stå i følelsen, fremfor å dekke den til, eller tøyse den bort.
  • Han råder til å kjenne ordentlig etter og tillate deg følelsen som oppstår, for deretter å forsøke å forstå hva følelsen forsøker fortelle deg. For følelser har i oppdrag å sette i gang en reaksjon i deg, og få deg til å forstå hva du har behov for, sånn at du kan finne ut hva du kan gjøre med det, forklarer han.

Dette forteller vonde primærfølelser deg:

  • Trist: Du har behov for at andre ser deg, og gir deg trøst/ omsorg.
  • Sint: Noen har gått over en grense hos deg. Du har behov for å si ifra at din egen grense er nådd.
  • Sorg: Mange tenker at sorg viser svakhet, men det er veldig naturlig og en viktig prosess for å bearbeide det vonde, og komme seg videre. Derfor er det viktig å tillate sorgen å være der.

Kilde: Henrik Storjord Ramstad, psykolog.

Tilbake til Myrvoll

De siste 2 årene har Storjord Ramstad vært i Colombia i forbindelse med FN-tjeneste. I slutten av februar bærer det hjem igjen til Myrvoll og med katten som han har adoptert fra Colombia. Her skal han fortsette å jobbe som psykolog. Tjenestene tilbyr han over nett, og oppstart blir en gang til våren.

– Jeg er ute av politiet for en periode, men det er ikke utenkelig at jeg kommer tilbake. Nå vil jeg jobbe litt som psykolog, og dyrke poesi-biten, sier han.

For det er viktig for ham å gi følelsene plass.

– Jeg skriver ikke dikt om konkrete hendelser, men jeg tar tak i følelsen, og gir de den plassen de fortjener. Det er også følelsene som leseren sitter igjen med, som kan være god og lindrende, avslutter han.

Powered by Labrador CMS