STJERNE: Kristofer Hivju er fra seg av begeistring for å spille turnering på Krokhol. Her sammen med Ola Kolle, arrangør, banedesigner, altmuligmann og Krokhol-legende.

– Dere bor jo i Disney World

KROKHOL: Visste du at en av verdens desidert beste og flotteste disc golf-baner ligger i kommunen din? I helgen spilles det Europatour på Krokhol og stjernene er helt «star struck» i møtet med banen.

Publisert Sist oppdatert

Ordene i tittelen tilhører Kristofer Hivju, Game of Thrones-stjernen en hel verden har et forhold til. I helgen spiller både han, Norges-eliten, europeiske toppspillere og noen utvalgte amerikanske verdensstjerner turnering på den fantastiske disc golf-banen Krokhol i Nordre Follo.

Fredag, lørdag og søndag skal de kaste plast med millimeterpresisjon og gjøre opp om heder og ære. Vi tok turen for å lodde stemningen i sporten som har tatt Norge med storm.

– Rett og slett fantastisk

Vi har ikke før kommet inn på baneområdet, før vi møter den første legenden. Scott Stokely ER disc golf. Amerikaneren har vært med helt siden den spede begynnelsen og selv om han med sine 54 år er feltets eldste toppspiller, holder han fortsatt et meget høyt nivå. 

Krokhol Open er hans første besøk i Norge og Stokely er nærmest i sjokk etter sin første runde.

– Fantastisk. Rett og slett fantastisk. Det er så vakkert her, og så utrolig vanskelig. Dette er defintivt en av de tøffeste og vakreste banene jeg har spilt, sier han til Oppegård Avis.

VENNLIG STJERNE: Scott Stokely tok seg rikelig med tid til en disc golf-prat med Oppegård Avis.

Han kommer direkte fra en turnering i Kroatia, hvor han ble nummer tre. Selv om også disc golf domineres av den yngre garde, er 54-åringen krystallklar på sin målsetning.

– Jeg går for seier. Defintivt. Den dagen jeg ikke gjør det lenger, gir jeg meg. Det er helt uaktuelt å surre rundt her takket være gamle meritter og ta opp plassen til en ung, fremadstormende spiller. Det er ikke meg, sier Stokely.

KROKHOL: På hull 1 starter det som forhåpentligvis blir en god runde. Amatørspillere vet at det sjelden blir det. Banen er nemlig ikke bare vakker. Den er også ekstremt krevende.
NYDELIGE OMGIVELSER: Banen nordøst i kommunen vår, er ranket som den nest beste banen i verden. Her fra hull 1 med hull 2 i bakgrunnen.

Null nykker

Til tross for sin åpenbare stjernestatus er ikke en eneste stjernenykke synlig i praten med vår lille lokalavis. Det er 100 prosent bevisst.

– Jeg har vært med siden begynnelsen da ikke en eneste person utenfor miljøet, visste hva disc golf var. Derfor er det alltid hyggelig med oppmerksomhet, enten det er å bli stoppet på en flyplass, å bli spurt om et bilde, eller å signere en disc. «Fuck dem» som ikke liker den biten. Vi er så privilegerte som får slike opplevelser, og som attpå til kan leve av det. Det er det minste vi kan gi tilbake, sier han.

– Dere bor jo i Disney World

Stokelys fremtoning og væremåte skal raskt vise seg å ikke være unntaket som bekrefter regelen. Det er sånn disc golf-miljøet vil ha det. 

Sannsynligvis er det litt av årsaken til at TV-serie-stjernen Kristofer Hivju elsker sporten og miljøet. Han falt pladask for plastkasting rett før covid slo til, og bruker all ledig tid på sporten. 

AVSLAPPET STJERNE: Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju slo gjerne av en disc golf-prat med Oppegård Avis.
NORSKE STJERNER: Knut Håland og Anniken Kristiansen Steen er to av de norske stjernene som deltar i Krokhol Open. Sistnevnte er fersk Norgesmester og Kongepokalvinner.

I motsetning til Stokely, drømmer ikke Hivju om seier.

– Jeg drømmer om nest siste plass. Det vil være en gigantisk seier, humrer Hivju til Oppegård Avis.

Foreløpig er han ikke en del av verken verdens- eller Norges-eliten, men bedre ambassadør for sporten skal du lete lenge etter.

– Min strategi er at jeg skal spille ryddig og innenfor mitt nivå. Blant annet betyr det å ikke jakte tv-kast. Denne banen er så vanskelig og så lang, at «par er birdie» for meg, sier Hivju.

På sine drøye tre år i sporten, og med adresse i Oslo, har han spilt Krokhol en rekke ganger. Han slutter ikke å bli imponert over anlegget.

– Dere bor jo i Disney World. Så rå er denne banen, ler han.

– Det er stort for oss

Til tross for sin gigantiske stjernestatus er faktisk ikke Hivju den største stjernen på Nordre Follo-banen i helgen. Amerikanske Paul McBeth er den største spilleren i disc golf-verden og har vunnet alt som er å vinne. Flere ganger. Han har seks VM-titler og så mange andre titler at det blir fjollete å nevne. Han er rett og slett regnet som den beste spilleren i moderne tid. Det er disc golfens Messi, om du vil.

Nå er han på Krokhol i Nordre Follo. Han er der faktisk på grunn av Krokhol i Nordre Follo.

– Det er stort for oss. Han er ganske uomtvistelig tidenes beste disc golf-spiller og naturlig nok klar favoritt i helgens turnering. Statusen til banen er et enormt trekkplaster og da kan vi faktisk få satt kloa i stjerner som han, forteller Ola Kolle. Han er en av hjernene bak både Krokhol, turneringen og svært mye annet positivt i norsk disc golf.

STJERNEMØTE: Verdens beste disc golf spiller Paul McBeth er storfavoritt til å vinne helgens turnering. Tidligere i uken gikk han en treningsrunde med Kristofer Hivju.
GOD STEMNING: Det manglet ikke på latter og glede da de to stjernene gikk en runde sammen tidligere i uken.

Selv om han er stresset for å rekke alt før turneringsstart fredag formiddag, har han ingen problemer med å veksle noen ord med lokalavisen. Det er mye å holde styr på, forteller han.

– Vi har jo arrangert store turneringer før, men ingen i denne skalaen. Én ting er spillere av ypperste klasse, men vi merker interessen utenfra også. Vi har vel solgt over 250 VIP-pass nå og forventer å selge langt over 1000 billetter til turneringen. Det er ikke så vanlig i denne sporten, humrer han.

SPENT: Ola Kolle har mye å henge fingrene i som arrangør, men enda mer å være stolt av som representant for verdens nest beste disc golf-bane.

Kan følges live

Hvis du som leser dette har kommet så langt, så kan vi anbefale deg å ta turen til Krokhol i helgen, for å se både bane og spillere på nært hold. Det er full aktivitet fra morgen til kveld, masse moro som skjer på anlegget og både vått og tørt å få tak i.

Og kan du ikke ta turen, så er det mulig å følge sendingen direkte her:

Oppegård Avis kommer tilbake med en rapport når turneringen er avsluttet søndag kveld.

Powered by Labrador CMS