HER SKJEDDE DET: Påkjørselen skjedde på Svartskogtoppen i retning mot Tusenfryd.
HER SKJEDDE DET: Påkjørselen skjedde på Svartskogtoppen i retning mot Tusenfryd.

Rådyr påkjørt på Svartskogtoppen

Søndag kveld smalt det mellom bil og vilt på E18. Viltnemda rykket ut.

Publisert

Søndag kveld den 18. februar ble et rådyr påkjørt på E18 på Svartskogtoppen.

Etter påkjørselen stakk dyret til skogs, og Viltnemda ble tilkalt. 

Oppegård Avis har snakket med lokal viltnemdt, og de opplyser at det er tegn som tyder på at dyret kan ha indre skader, men at man foresløpig har stanset videre ettersøk.

Det ble foretatt ettersøk i mørket i går kveld og i dagslyset i dag.  De ser nå an situasjonen og vurderer hva som er dyreetisk riktig å foreta seg fremover. 

Utvidet båndtvang

Viltet i Oppegård er mye på vandring for tiden, og de enorme snømengdene har ført til mange utfordringer for skogens dyr.

I tillegg til at man må være ekstra påpasselig i traifkken, er det nå også innført utvidet båndtvang, som gjelder i hele kommunen og for alle hunder, uansett størrelse.

MÅTTE AVLIVES: I forrige uke måtte et rådyr avlives i Fjellveien på Kolbotn. Dyrene er ekstra sårbare for tiden.
MÅTTE AVLIVES: I forrige uke måtte et rådyr avlives i Fjellveien på Kolbotn. Dyrene er ekstra sårbare for tiden.

Dermed må du må holde hunden i bånd overalt utendørs slik at den ikke skader eller jager hjortevilt. Det er ikke nok å ha hunden «under kontroll». Grunneiere har rett til å avlive hunder som direkte angriper hjortevilt.

Les også: Vi ble med Viltnemda ut på oppdrag

Det er av hensyn til dyrene at det nå er innført et slikt ekstraordinært båndtvang.

Kulde, is og mye løs snø gjør det vanskelig for dyrene, særlig rådyrene, å bevege seg rundt og skaffe mat. Dermed blir de svakere, og det kan få fatale følger hvis løse hunder jager dem.

Les også: Ekstraordinært båndtvang innført i Oppegård

Den ekstraordinære båndtvangen er fastsatt av Oppegård kommune 13. februar 2018, med hjemmel i kommunal forskrift av 16. mars 2005. Lovbrudd kan straffes etter hundeloven §§ 10, 14c og 28.

Dette gjør du

Hvis du kommer over et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, har du plikt til å hjelpe etter dyrevelferdsloven.

Dersom du kommer over skadet eller sykt storvilt, er dette en sak for Viltnemnda. Som storvilt regnes alle hjortedyr, villsvin, moskusfe, bjørn, ulv, jerv og gaupe.

Kontakt politiet på telefon 02800. De tar så kontakt med eller setter deg i kontakt med Viltnemda.

Viltnemnda har ansvar for å søke etter, og avlive skadet vilt. Nemnda skal også ta seg av fallvilt og sykt vilt.Dersom du har hund, skal du vite at det er innført ekstraordinær båndtvang i Oppegård kommune fra 13. februar 2018. Dette innebærer at du må holde hunden din i bånd til enhver tid når du er ute på tur.