MASSE MORO: I helgen er det endelig Eventyrfestivalen igjen.

Eventyrlig helg i vente

Eventyrvandring, marked, Daidalos, kakekonkurranse, Karius & Baktus, rebus og mye mer. I helgen er det endelig eventyrfestival igjen.

Publisert Sist oppdatert

Med unntak av et par pandemi-år har Eventyrfestivalen vært et gigantisk høydepunkt i en årrekke. Så også i år. Og det er litt av et program som er stelt i stand i år. Som seg hør og bør når det handler om eventyr, så er det tre dager til ende, som gjelder.

Fredag:

Festivalens sparkes i gang fredag 22. september, med det som kan sies å være helgas høydepunkt: Eventyrstien. Fra kl. 18.00 – 21.00, med siste innslipp kl 20.00, fylles skogen ved Gjersjøen fylles med eventyrmagi og ivrige turgåere. Starten går fra nederst i Ingierkollen slalåmbakke, der Ramp-barna danser eventyrdans. Underveis i skogen løser man rebusoppgaver, mens møter man på mystiske figurer, spilt av folk fra teatergruppa OPAL. Er man turtypen, eller har lyst til å bli det, kan man prøve kanopadling eller grille ved bålet, ellers selger de lokale speiderne kaker og noe å drikke halvveis i løypa. Kulturskolen stiller som alltid med underholdning, musikk og sang, og det virker å bli en kjempekveld for store og små.

PRØV KANO: Har du lyst ut på en liten ekspedisjon, kan du låne en kano og padle avgårde.

– Det er en og en halv kilometer som er stappfull av opplevelser, og så kan du velge å gå inn klokka 18, når det ikke er så mørkt, eller du kan gå inn når du kun ser så langt din eller andres hodelykter lyser, sier Lone Schrøder, kulturhusleder i Nordre Follo kommune.

Akkurat det siste er utrolig viktig, nemlig å huske hodelykt, samt gode sko til turen. Et tips kan også være å kjøpe billetter på forhånd på Kolbens nettsider, slik at man slipper køen. Det er vanskelig (og heller ikke ønskelig) å parkere i nærheten av slalåmbakken, så det anbefales å komme seg dit på andre måter, for eksempel på sykkel.

– Kommunen setter ut sykkelstativ på den vanlige parkeringsplassen til Ingierkollen slalombakke, sier Tore Gjerdrem, kulturhuskonsulent.

GOD TUR: Har du ikke prøvd eventyrstien ved Gjersjøen ennå, så må du prøve den i år. Det er gøy for store og små.
OBS OBS: Eventyrstien blir skumlere og smulere jo mer mørkt det blir. Men heldigvis aldri så farlig at det er fare på ferde.

Lørdag

Lørdag braker det løs igjen med et gedigent Eventyrmarked fra kl. 11.30 til 15.00 på Jan Baalsruds, plass foran Kolben. Det blir blant annet mulig å prøve seg med tennisracket sammen med tennisklubben, ta malerkosten fatt sammen med malerne fra maleklubben, eller kikke i de forskjellige bodene. Skulle man være sulten, er det mulig å kjøpe både eritreisk, gresk og tyrkisk mat fra ulike foodtrucks og boder.

– Det er masse forskjellige lokale aktører som er med, alt fra kunsthåndtverk til barneklær til idrettslag som selger kake, sier Gjerdrem.

MYE ACTION: På Jan Baalsruds plass er det masse action og moro.

Ramp og NRK-superstjerne

Fra bakkeplan kan vi danse med når dansegruppa Ramp danser Blime-dansen, og høre og se mange andre lokale musikk- og dansetalenter. Og hvem det er som holder styr på alt sammen fra scenen? Det er selvsagt Håvard Lilleheie, i unge kretser bedre kjent som Daidalos fra NRK Super, som også skal synge den berømte slim-sangen sin. 

Rotary-stipendet 2023 skal deles ut, og så skal selvfølgelig også vinnerne av rebusen fra Eventyrstien kåres. Ja, når vi først snakker om konkurranser, så må det nevnes at det også arrangeres en eventyrkakekonkurranse, med både barne- og voksenklasse. Det er selvfølgelig premie til vinneren, og alle kakemumser kan glede seg til etter kåringen, for da blir det mulighet for å smake på herlighetene.

– I Eventyrkakekonkurransen oppfordrer vi så mange som mulig til å melde seg på og stille med kake, og så selges kakestykkene til inntekt for TV-aksjonen, sier kulturduoen Schrøder og Gjerdrem.

Inne i Kolben er det også full rulle. Det blir eventyrstund på biblioteket kl. 13.00, Marianne Mørks Teater spiller stykket Karius & Baktus kl. 14.00 lørdag og søndag, og Folkeakademiet Kultursjov holder en gratis fortellerworkshop, åpen for alle nasjonaliteter, kl. 11.00 på lørdagen.

Søndag

Festivalens siste dag skjer det ting over hele Oppegård. For de som er interessert i lokalhistorie, går turen til Gjersjøelva kulturpark, der Jeger- og fiskeforeningen og historielaget arrangerer lokalhistorisk dag mellom 11.00 og 13.00. Det kjøres sag og kvern ved oppgangssaga, man kan prøve ut fluefiske og det blir vandring opp og ned Gjersjøelva for å se alle kulturminnene, om ikke vannføringen er for høy.

– Det har vært utrolig mye vann i år på grunn av regn, så vi er fortsatt ikke 100% sikker på at det lar seg gjennomføre. Per nå går det, men det er avhengig av vannstanden, sier Tore Gjerdrem.

PRØV FISKELYKKEN: Trygve Solstad prøver fiskelykken i Gjersjøelven under eventyrfestivalen i 2017

Fikk man ikke nok av rebus på Eventyrstien, kjører lokale Lions Club i gang med sitt tradisjonsrike rebusløp ved klubbhuset til Oppegård IL på Østre Greverud fra 11.30-15.30. Det er en barnefamilieklasse, der løypa er ca 2,5 km og passer for de som kan gå, trille eller sykle, med start 11.30. Kl 13.00 starter en bilklasse, med en bilrebus som tar de kjørende rundt i hele gamle Oppegård kommune.

– Så går alle inntektene til Lions’ arbeid, som er veldedig arbeid i lokalmiljøet, rett og slett, sier Lone Schrøder og Tore Gjerdrem.

REBUSLØP: Lions arrangerer rebusløp på søndag. Her fra et tidligere arrangement.

I Kolben spilles Karius & Baktus også denne dagen kl 14.00, og hele festivalen rundes av med en eventyrkonsert med Kolbotn konsertorkester kalt «Metamorfoser og Underverk», som spiller kl. 18.00 i Sal 2.

Samarbeid

Som allerede nevnt, er Eventyrfestivalen et eneste stort samarbeid der folk fra alle sider av kulturlivet og frivilligheten bidrar til å skape en magisk helg for alle oppegårdinger.

– Det er et stort dugnadsprosjekt som riktignok ledes av Tore, men som i stor grad drives av frivillige, sier Lone Schrøder.

– Vi bare setter det i system. Alle som utfører ting er frivilligheten, i 99 prosent av tilfellene, sier Tore Gjerdrem.

DET VAR EN GANG...: To ivrige kulturhusansatte som stelte i stand en eventyrfestival i 2015. Her er Lone Schrøder og Tore Gjedrem fra nettopp det året.
Powered by Labrador CMS