OPPTATT AV NANOTEKNOLOGI: Hans Jakob Sivertsen Mollatt (24) studerer nanoteknologi på masternivå. Om noen få måneder blir han ferdig utdannet spesialist i superledere, som er materialer som transporterer strøm uten målbar elektrisk motstand og blant annet får magneter til å sveve.

Tok gull i Boston

Prosjektet til Hans Jakob Sivertsen Mollatt (24) har vunnet den internasjonale studentkonkurransen iGEM i USA.

Publisert

24-åringen fra Oppegård studerer nanoteknologi på masternivå. Sammen med seks andre studenter fra Universitetet i Oslo (UiO) har han siden februar jobbet med prosjektet «Urinetrouble» og laget et system for å måle antibiotikaresistens ved urinveisinfeksjon.

 

OPPTATT AV NANOTEKNOLOGI: Hans Jakob Sivertsen Mollatt (24) studerer nanoteknologi på masternivå ved Universitetet i Oslo.

Sammen med 294 andre lag fra hele verden har laget til Hans Jacob deltatt i årets iGEM-konkurranse, som ble avholdt i Boston den 29. oktober. De har konkurrert med noen av verdens beste universiteter som Harvard og Massachusets Institute of Technology, og vant gull!

3D-printet ustyr

– Vi er veldig stolte av våre studenter og den innsatsen de har gjort. Å få gull i denne konkurransen er hardt arbeid, sier Elina Melteig på vegne av Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo (UiO).

Hun sier Hans Jakob har vist stort engasjement og kreativitet ved å designe og 3D-printe utstyr som kan brukes til å detektere antibiotikaresistens. I tillegg har laget produsert en applikasjon som kan lastes ned via en smart-
telefon. 

– Sammen har de klart å utvikle dette prosjektet på tvers av fagfeltene. Det er en glede for oss at de får denne utmerkelsen. Det er virkelig fortjent, sier Melteig.

LAGET: Paul Clarke, Ragnhild Bugge, Torleif Tollefsrud Gjølberg, Marthe Jørgensen, Camilla Nguyen, Roza Moustafa og Hans Jakob Mollatt.

Prosjektet kort fortalt

Beta-lactam er en strukturell del i mange typer antibiotika. Noen typer antibiotikaresistente bakterier har evne til å ødelegge beta-lactam. Ved å bruke et stoff som likner veldig på beta-lactam og som har den evnen at det skifter farge når det blir ødelagt, er det mulig å bruke antibiotikaresistente bakterier til å få en fargeendring. 

Appen som laget til Hans Jacob laget, kan lastes ned til smart-telefonen og er programmert til å kunne skjelne mellom ulike farger, og dermed kan du ved hjelp av mobilkameraet «se» antibiotikaresistens. 

På hjemmesiden til laget kan du lese mer om prosjektet "Urinetrouble".

«Urinetrouble»

– Antibiotikaresistens sprer seg. Unødvendig bruk av antibiotika er et av de viktigste årsakene til dette. Vi har valgt å fokusere på urinveisinfeksjon fordi den er den nest vanligste infeksjonssykdommen i verden og er lett å håndtere. Ved å begrense feil bruk av antibiotika kan man begrense
spredningen av resistens,
sier 24-åringen.

Han er meget fornøyd med at konseptet virker.

– Nå ønsker vi å finne et samarbeidspartner som kan ta prosjektet et sted videre og sette i gang med produksjon, sier Sivertsen Mollatt.

Har alltid vært nysgjerrig

Foreldrene mine har alltid stimulert interessene mine og pushet meg på naturvitenskap.

Hans Jakob Sivertsen Mollatt

Om noen få måneder blir Hans Jakob Sivertsen Mollatt ferdig utdannet spesialist i superledere, materialer som transporterer strøm uten målbar elektrisk motstand.

– Jeg vil gjerne studere videre og lære flere andre fagfelt for å kunne kommunisere med biologer og få et rikere perspektiv på hvordan ting fungerer. Naturen er jo kjempespennende! Jeg har alltid vært nysgjerrig og lurt på hvordan ting fungerer, sier Hans Jakob Sivertsen Mollatt.

Hans mor er kjent som lokalpolitiker for Oppegård Frp, og jobber som kreftforsker, mens faren er mekanisk ingeniør.

Fakta om iGEM:

  • Står for international Genetically Engineered Machine.
  • Er navnet på konkurransen som ble startet opp ved Massachusets Institute of Technology (MIT) i 2003.
  • Målet er å få studenter til å ta ibruk bioteknologi til å starte egne selskaper og tenke innovativt om sitt eget fagfelt.
  • Tidligere har biologi vært et fagfelt som kun «beskriver» verden, men nå er det også blitt et ingeniør-felt hvor det er mulig å tjene penger ved å «lage ting».
  • I kjølvannet av konkurransen er det blitt flere nystartede selskaper innen bioteknologi. De største farmasøytiske og bio-medisinske selskapene følger nøye med på konkurransen, og flere steder er iGEM blitt noe som er verdifullt på CV-en. 
Powered by Labrador CMS