UT AV NORDRE FOLLO:  – Det var ingen grunn til at Oppegård skulle slå seg sammen med en annen kommune, sier Geir Amundsen.
UT AV NORDRE FOLLO: – Det var ingen grunn til at Oppegård skulle slå seg sammen med en annen kommune, sier Geir Amundsen.

Vil ta Oppegård tilbake fra Nordre Follo

Han har vært Høyre- og FrP-politiker. Nå går Geir Amundsen ut og danner Borgerlig Bygdeliste i Nordre Follo. Partiprogrammet ligner veldig på Høyres, utenom en stor sak!

Publisert

Han sier ideen har ligget der lenge, og han har fått flere med seg. Geir Amundsen har sittet tre perioder i kommunestyret.

– Jeg synes hele prosessen med sammenslåingen er særdeles spesiell. En spørreundersøkelse var lagt til grunn. Denne viste at 39 prosent av de spurte var for en sammenslåing av kommunene i Stor-Follo.

I undersøkelsen til Opinion fra 2016 var det også fem prosent som mente en annen gruppering kunne være aktuell. Da ville sammenslåingen bli enten med Oslo eller Ski.

– Nå vet vi at det ikke ble noe Stor-Follo, men det ble valgt å gå videre med sammenslåing av Oppegård og Ski. Dette var det halvparten av de fem prosentene som var for. Det er ikke mange personer, sier Geir Amundsen.

– Det kommer til å koste mye og bli en svært dyr skilsmisse. Det vil uansett være bedre enn slik situasjonen vil være i Nordre Follo. En separasjon vil være best for Oppegård.

Doblet gjelda vår

Han mener det først og fremst er Ski som har mye å tjene på å være i Nordre Follo.

– Gjeldsgraden til Ski har vært dobbelt så stor som hva den var i Oppegård. Enkelt sagt kan du si at vi ved sammenslåingen halverte gjelda til Ski, men per innbygger fikk vi i Oppegård dobbelt så stor gjeld.

Amundsen mener begge kommunestyrer har brukt penger som «fulle sjømenn» etter at vedtaket om sammenslåing var gjort.

– Dette var det flere politikere som reagerte på her i Oppegård. Hadde Ski fortsatt å bruke penger som de gjorde etter at det ble bestemt å slå seg sammen med Oppegård, og ikke hadde slått seg sammen likevel, hadde de for lengst vært på ROBEK-lista. Hvordan man har kommet frem til at dette har vært lurt, og hvordan det har vært slik konsensus for en sammenslåing, er for meg veldig rart.

Høyre-kopi

Amundsen forteller at han har forsøkt å jobbe innad i Høyres gruppe og influere der, men skjønte tidlig at det var nyttesløst.

– Nå er vi flere av oss som ønsker å gå sammen og danne Nordre Follo Borgerlig Bygdeliste. Vi har vært i dialog med valgdirektoratet for å få på plass det som trengs for å danne partiet, sier Geir Amundsen.

Han har klokketro på at en borgelig bygdeliste kan bli et parti som havner på vippen ved neste lokalvalg i 2023.

OVERREKKELSEN: Tidligere Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (H) hengte ordførerkjedet rundt halsen til Hanne Opdan (Ap) på det konstituerende kommunestyremøtet 18. oktober i fjor.
OVERREKKELSEN: Tidligere Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (H) hengte ordførerkjedet rundt halsen til Hanne Opdan (Ap) på det konstituerende kommunestyremøtet 18. oktober i fjor.

PS! Saken fortsetter under bildet!


– Vi kommer til å følge programmet til Høyre, men vi vil også legge et klart kriterium: Oppegård og Ski skal separeres tilbake til de opprinnelige kommunene.

– Det høres dyrt ut?

– Det kommer til å koste mye og bli en svært dyr skilsmisse. Det vil uansett være bedre enn slik situasjonen vil være i Nordre Follo. En separasjon vil være best for Oppegård. Det var ingen grunn til at Oppegård skulle slå seg sammen med en annen kommune. Vi hadde et godt nok innbyggertall, og oppfylte kravene fra kommunaldepartementet.

«Nye Langhus»

Geir Amundsen forteller han også har vært i kontakt med politikere på den røde delen av skalaen, som ser på mulighetene for å danne en Sosialdemokratisk Bygdeliste. Dette vil i så fall bli en liste som kopierer Arbeiderpartiets program, men som den borgelige bygdelisten vil de også ha separasjon av kommunene, som en hovedsak. Geir Amundsen synes det er trist å se at den vedtatte prosjekteringen av ny skole på Sofiemyr nå er satt på vent i den nye storkommunen.

– Prosjekteringen og vedtakene om ny Sofiemyr skole var allerede bestemt i Oppegård, så at en nå snur er spesielt.  

– Jeg mener at vi her i Oppegård blir det nye Langhus. Vi blir dem som er lengst fra sentrum. Prioriteringene vil bli deretter, er jeg redd, sier Geir Amundsen.

Han poengterer at det ikke er gitt at han selv vil stå på listen til Borgerlig Bygdeliste.

– Men jeg vil være med å dra i gang partiet. Det har jeg stor tro på at vi skal klare, sier Amundsen.

– Hvor mange er dere som er engasjert i dannelsen av bygdelistene per nå?

– Jeg har snakket med to engasjerte personer på sosialistisk side, og i tillegg er vi fire personer som jobber med å få Borgerlig Bygdeliste på beina. Vi har også vært i kontakt med Høyre, som av åpenbare årsaker ikke syntes dette var en god idé, sier Geir Amundsen.

– Stor oppslutning

– Tror du dere kan få gjennomslag?

– Absolutt. Jeg har snakket med mange, både løst og fast, om dannelse av bygdelister, og de mislikte sterk prosessen som ble gjort rundt sammenslåingen.

– Skulle det vise seg at det går veldig bra med Nordre Follo, så vil vi trolig ikke få så mange stemmer. Slik det har startet nå, tror jeg vi kan få stor oppslutning om fire år, sier Geir Amundsen, og avviser samtidig at Borgerlig Bygdeliste vil være et «ettsaksparti».

– Det vil det ikke være. Vi tar det største borgerlige partiet, og kopierer deres politikk, men går inn for separasjon. Velgerne skal aldri tvile på hva vi vil stå for, sier Geir Amundsen.