ØKER: Kunder som bruker miljøvennlige handlenett øker.
ØKER: Kunder som bruker miljøvennlige handlenett øker.

Kunder på Coop Mega Kolbotn er best på å bruke handlenett

Salget av plastposer går kraftig ned hos det lokale samvirkelaget Coop Øst

Publisert

Mens salget av plastposer raser nedover, øker antall kunder som benytter seg av de miljøvennlige handlenettene med over 40 prosent.

– Dette er bra for miljøet og det er bra for kundene som får én krone i bonus for hver gang de bruker handlenettet, sier assisterende driftsdirektør i Coop Øst, Elin Jonsson i en pressemelding.

Med gjenbruksbonus sparer kundene fire kroner ved å bruke handlenett, i stedet for å kjøpe plastpose.

– Dette er et positivt og tydelig incentiv for kundene, og vi får svært god respons.

Ned 11 prosent

I 2017 ble Handelens Miljøfond etablert, som Norges svar på EUs plastposedirektiv.

Medlemmene i Handelens Miljøfond forpliktet seg til å betale inn 50 øre per solgte pose i kontingent til fondet.

Fra 1. januar i år, økte kontingenten fra 50 øre til 1 krone. Dette gjorde at plastposeprisen økte i butikk. Så langt i år har plastposeforbruket hos alle butikkene i Coop gått ned med over 11 prosent sammenlignet med i fjor.

PÅ VEI NED: Slaget av plastposer går kraftig ned, melder Coop Øst.
PÅ VEI NED: Slaget av plastposer går kraftig ned, melder Coop Øst.

782 millioner plastposer i året

Årlig genereres det 540 000 tonn plastavfall i Norge, det vil si 101 kilo per nordmann.

I snitt kjøper hver nordmann 12 nye plastposer i måneden. Summert betyr det at vi i Norge kjøper svimlende 782 millioner plastposer i året.

Coop skal redusere plastforbruket og vil ha kunder og medeiere med på dette.

Nye vaner hos kundene

For Coop er det viktig å bidra til mindre bruk av plast, men da må kundene ha gode alternativer. Coop tilbyr derfor gjenbruksbonus ved bruk av Coops handlenett for å motivere kundene til å velge handlenett fremfor plastbærepose.

– Det tar tid å endre vaner, men vi ser en positiv utvikling. Totalt i Coop Øst ser vi at 29 prosent flere medeiere har brukt handlenettene hittil i år, og så langt har de tjent over 1 million kroner i gjenbruksbonus kun i Coop Øst, sier Johnsson.

Det er en økning på 40 prosent i opptjent gjenbruksbonus sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Coop Mega Kolbotn er også den Coop Mega butikken i Coop Øst som har størst andel medeiere som benytter seg av gjenbruksnett.

Coop Øst har over 480 000 antall medeiere og driver 115 butikker i fylkene Viken, Oslo og Innlandt, hovedkontoret ligger på Kolbotn.

Ambisiøs målsetting

Det er et felles mål i handelsbransjen å få ned salget av plastposer. 80 prosent av norske butikker og kjeder er medlem av Handelens Miljøfond. Handelens Miljøfond har som mål å få ned salget med 50 prosent mellom 2016-2025.

– Coop var med å etablere Handelens Miljøfond i 2017. Coop er representert i styret, og har vært med å vedta de strategiske målene for fondet. Vi tror bestemt at Coops kunder og medeiere vil se positivt på å betale litt mer for bæreposen så lenge dette for eksempel går til opprydding av marint avfall, som er et kjempeproblem eller bedre gjenvinningsløsninger. Coop skal være en del av løsningen, og vil utvikle og tilby alternativer til plastposen til våre kunder, slik vi gjort i flere år, avslutter Jonsson.

Powered by Labrador CMS