BLE BARE 49 ÅR GAMMEL: Hans-Erik Dyvik Husby døde fredag 19. november.
BLE BARE 49 ÅR GAMMEL: Hans-Erik Dyvik Husby døde fredag 19. november.

Hans-Erik Dyvik Husby er død

Artisten Hans-Erik Dyvik Husby, kjent som Hank von Helvete fra bandet Turboneger, døde natt til fredag. Han ble bare 49 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Tvedestrandsposten meldte først om dødsfallet fredag kveld. Det ble også bekreftet i en offisiell uttalelse på artistens Facebook- og Instagram-sider samme dag.

«Vi er veldig lei oss over å kunngjøre at Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent for verden som Hank von Hell, dessverre gikk bort november 19. 2021. Vi ber om at familien og nære venner respekteres i denne tragedien», står det i uttalelsen.

Bodde på Kolbotn i flere år

Dyvik Husby etterlater seg datteren Else Victoria som han har sammen med ekskona Gro Skaustein (41).

Han var gift med Skaustein i fem år, men i 2014 valgte de å gå hver til sitt. Det var i 2008-2009 at de bodde sammen på Kolbotn, og som en familie på tre valgte de å flytte tilbake til Kolbotn i 2014, etter å ha vært bosatt i Skåne i tre år.

De siste årene har Dyvik Husby vært bosatt i Lillestrøm.

Nedenfor kan du lese et innlegg den avdøde artisten skrev i Oppegård Avis da han var spaltist hos oss i 2014. Her skriver Dyvik Husby blant annet om hvilke utfordringer Kolbotn har etter hans mening, han retter også søkelyset på problematikken rundt rus blant de unge, etterlyser mer engasjement fra oss alle sammen og tilbyr hjelp.

OPPEGÅRD AVIS: Faksimile fra s. 3 i Oppegård Avis fra 7. august 2014.
OPPEGÅRD AVIS: Faksimile fra s. 3 i Oppegård Avis fra 7. august 2014.

The Age of Pamparius og Pamparius Pizza

Dyvik Husby er for mange aller best kjent som tidligere medlem av det norske hardrock- og punkbandet «Turboneger». Med ham som frontvokalist fra 1993 til 2010, fikk bandet suksess langt utover Norges landegrenser med hits som «Ass Cobra», «Apocalypse Dudes» og «Fuck The World».

I 1998 ga Turboneger ut låten «The age of Pamparius», som er dedikert til Pamparius Pizza på Kolbotn. Den lille pizzaboden ved krysset i Skiveien-Sønsterudveien har vært svært populær i en årrekke. Det hele ble i sin tid startet av Turboneger-medlem Pål Pot Pamparius. For 21 år siden ble driften overtatt av Farid Ghouas, som driver pizzasjappa sammen med faren Mohammed Ghouas. Med det tette båndet til Turboneger, har Pamparius Pizza blitt nærmest et pilegrimsmål for fansen. Da bandet hadde konsert på Rockefeller i Oslo i slutten av oktober for to år siden, kom to busslaster med fans til Kolbotn. Sjekk bildene nedenfor!

FAKSIMILE FRA OPPEGÅRD AVIS, 24. OKTOBER 2019.
FAKSIMILE FRA OPPEGÅRD AVIS, 24. OKTOBER 2019.

– Karismatisk frontfigur

– Takk for musikken og de episke øyeblikkene, og mye Pamparius pizza selvsagt, skriver Mariella Nora Isabella Filberg Memo fra Kolbotn.

Hun har først og fremst et forhold til bandet Turboneger og Hank sin tid som vokalist der, og mimrer om de gode musikalske opplevelsene fra 90-tallet og utestedene Rockall og senere Last Train i Oslo.

– Jeg opplevde musikken og bandet som grenseoverskridende, hardtslående, befriende kompromissløst og ekstremt forfriskende, og forløsende kan man helt klart si. Hank var en karismatisk frontfigur i dette helt særegne deathpunkuniverset. Og med røtter og referanser til Kolbotn, var det klart at fanfaktoren hos meg var høy, sier Filberg Memo.

Soloartist i ti år

Dyvik Husby var bedre kjent som Hank von Helvete, men de siste årene kun med «etternavnet» von Hell, som han tok etter bruddet med Turboneger i 2010.

Siden den gang har Turboneger gått videre med en ny vokalist, og Dyvik Husby har fortsatt alene. I 2011 debuterte han som soloartist med albumet «I ljuset av Cornelis».

Siden den gang gjorde han også stor suksess på en rekke arenaer. I november 2018 kom albumet «Egomania». Dyvik Husby spilte også rollen som Jesus Kristus i musikalsuksessen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teater, men det virkelig store gjennombruddet uten band, hadde han i den svenske filmen «Cornelis», der han spilte hovedrollen som trubaduren Cornelis Vreeswijk. Likheten med den legendariske svenske artisten var slående.

Han var dommer i «Idol» og deltok også i Melodi Grand Prix to ganger (i 2013 og 2019, under navnet Hank) samt i en rekke andre tv-programmer, blant annet «Stjernekamp», «Camp Kulinaris» og «MasterChef».

Dyvik Husby har også gitt ut flere kokebøker, og krimboken «Syke Satan» sammen med Harald Gautneb i 2018.

Tøff kamp mot rus

Til tross for stor suksess i karriereveien, kjente han godt til livets bølgedaler siden han var liten. Etter en turbulent barndom, der moren hans blant annet døde av kreft på seksårsdagen hans, flyttet Husby til Oslo allerede som 16-åring. Før Oslo hadde barndommen vært et flyttelass mellom Lofoten, Fauske og Rognan. Som tidligere nevnt bodde han også noen år på Kolbotn.

I 2012 ga han ut boken «Hank» – livshistorien til Hans-Erik Dyvik Husby, der han brutalt ærlig åpnet opp om en mangeårig kamp med rus. Rett etter at datteren ble født reiste Husby Dyvik til en omstridt behandlingsklinikk i Eslöv i Sverige, ifølge Avisa Nordland, og ble siden den gang rusfri.

Planla turné i Europa i 2022

De siste årene har Dyvik Husby livnæret seg som soloartist og skuespiller. Han var åpen om sin tid som rusmisbruker og prøvde å sette fokus på psykisk helse etter å ha mistet mange mennesker som hadde stått ham nær, deriblant avdøde Ari Behn. Den 21. desember i fjor ga Hank von Hell ut låten «I See a Darkness» av Will Oldham, også tolket av Johnny Cash. Dette gjorde han for å hedre Ari Behn.

Artisten har i perioder levd et hardt liv, og han var også åpen om at han hadde det særlig tungt i et pandemi-stengt Norge. Hans siste album, «Dead», kom i 2020. På nyåret hadde han, ifølge hans egen nettside, planlagt turné i Europa, med 40 konserter i blant annet Sverige, Spania og Belgia.

Den 7. november i år opptrådte Dyvik Husby på Hjertefred for å dele livsvisdom og sjelfull sang med folk, og for å sette fokus på menns psykiske helse og selvmord.

Artistens manager Boye Nythun ønsket å komme med en uttalelse til media to dager etter rockestjernens død, for å avkrefte spekulasjonene om at Dyvik Husby tok sitt eget liv. Han fortelte samtidig at artisten ble funnet i Slottsparken.

– Kroppen hans hadde rett og slett sagt stopp, sa han til Se og Hør søndag kveld.

Planla Turboneger-gjenforening i 2023

Nyheten om den markante rockeskikkelsens bortgang ble mottatt med stor sorg blant hans venner og fans verden over. Thomas Seltzer var med på å starte bandet Turboneger, der Dyvik Husby var vokalist i 17 år før han slutte. De spilte sammen fra 1993 til 2009.

I minneordet som Thomas Seltzer skrev på Facebook og Instagram etter beskjeden om dødsfallet, kommer det frem at Turboneger i hemmelighet planla gjenforening i 2023 – med Hank von Helvete som vokalist.

Seltzer skriver at han og to andre bandmedlemmer planla dette i forbindelse med en feiring av «Apocalypse Dudes» 25 års jubileum i 2023. Det sistnevnte var bandets femte album, som ble utgitt i 1998.

Seltzer skriver også at det var noe de hadde sett frem til å presentere for Hans-Erik og de to ytterligere bandmedlemmene i løpet av de nærmeste månedene, men sånn ble det ikke.

Powered by Labrador CMS