GA JULING: Jon Vetle Furuheim ga franskmannen en real omgang med juling.
GA JULING: Jon Vetle Furuheim ga franskmannen en real omgang med juling.

Norges neste UFC-stjerne?

20-åringen Jon Vetle Furuheim fra Tårnåsen tar MMA-verden med storm. I helgen banket han opp en franskmann i et bur i London.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden Furuheim var fem år gammel har han drevet med kampsport. Da han var 15 gikk han sin første MMA-kamp og etter elleve kamper som såkalt amatør står han med ni seire og to tap.

Nå er det imidlertid proff-tilværelsen som gjelder og foreløpig er han ubeseiret. Lørdag gikk han sin andre profesjonelle MMA-fight på den største, europeiske fighterscenen, Cage Warrior Academy. Kampen endte med norsk seier.

– Nå som jeg har vunnet to kamper som proff er det litt mer å velge i. Det er det som er spesielt med denne sporten. Andre idretter kan ha flere viktige kamper, men her bygger alt opp mot den ene kampen. Den neste kampen er alltid den viktigste. Med andre ord blir det noe litt større neste gang, forteller Furuheim til Oppegård Avis.

Kort om MMA:

  • Står for Mixed Martial Arts
  • Er en kampsport hvor «alt» er lov, og er en slags blanding av bryting, kick-boksing og brasiliansk Jiu-Jitsu.
  • Kampene foregår i et åttekantet bur og vinneren kåres enten ved rene knock outs, på teknisk knock ut, ved at noen overgir seg (tapper ut) eller på poeng.
  • UFC (Ultimate Fighting Championship) er den serien hvor de aller beste fighterne går kamper og hvor pengesummene er astronomiske.

Vidunderbarn

20-åringen har allerede fått kallenavnet «Wonderboy» i sporten, og i den andre siden av buret denne gangen sto den 32 år gamle franskmannen Renaud Guillier. På forhånd var han beskrevet som sterkere enn Furuheim, men likevel var det til slutt «Wonderboy» som trakk det lengste strået.

– Han var lavere enn meg, og dermed var det lettere for meg å holde han på avstand. Teknisk var nok jeg litt bedre, men samtidig var han veldig uredd, forklarer vidunderbarnet fra Tårnåsen.

Da kampen skulle starte forklarer Furuheim at han gikk mot franskmannen med knoken ut for å hilse. Det var derimot ikke Guillier særlig interessert i, og svarte med et spark mot ribbena. Vårt lokale fighterhåp førte kampen og rett før sluttsignalet i den første runden satte Furuheim inn et krysstak og en trekantkvelning, som resulterte i at franskmannen rett og slett måtte gi opp.

En idrett med mange krav

For å drive med MMA må man være en veldig komplett idrettsutøver. Er du for eksempel veldig god stående, vil motstanderen fokusere på å få deg ned i bakken. Er du god på bakken, vil motstanderen bruke bryting for å kaste deg rundt. Fighterne må altså beherske bryting, bakke- og den stående delen. På toppen av det hele er selvfølgelig styrke og kondisjonstrening en stor del av idretten.

FOSSER VIDERE: Wonderboy fra Tårnåsen har nå to strake seiere og fosser fremover i MMA-verden.
FOSSER VIDERE: Wonderboy fra Tårnåsen har nå to strake seiere og fosser fremover i MMA-verden.

– For folk som ikke har fulgt med på MMA eller kampsport generelt, kan det i grunn se ut som en ren slåsskamp. Men det er så mye man må trene seg opp på for å hevde seg i sporten, forklarer Furuheim.

Komplett pakke

Furuheim beskriver seg selv nemlig også som en allround sterk fighter. Sammenlignet med for eksempel Connor McGregor, som har en ekstrem forse innen slag og den stående delen av kampen.

– Jeg har jo en thaiboksing-bakgrunn, som gjorde at jeg tidligere hadde en del å hente på brytedelen og kampen på bakken. Jeg føler derimot at jeg har tettet de hullene på en veldig bra måte. Det gjør at jeg føler meg veldig trygg på alle de forskjellige delene av en MMA-kamp.

Skal til UFC

Furuheim fighter for Oslo-baserte Frontline MuayThai, som han har vært en del av siden han var 7 år gammel. «Wonderboy» beskriver dem som sin andre familie.

– Helt siden jeg var liten og dro på tur med dem, har de alltid passa på meg. Jeg er yngst, men har alltid følt meg som hjemme.

Gutten er ekstremt jordnær og mener at alt til slutt handler om respekt. Derfor ønsker han å takke trenerne Chris Nilsen, Ismar Blagoje, Jørgen Indset Viken, Tommy Gursel, Emraan Hizaada, Edwin Ohana, Paulo Piexoto og manager David Garcia. Dette er temaet som til slutt forhåpentligvis skal hjelpe Furuheim å nå sitt store mål.

– Jeg vil komme meg til UFC, der jeg skal vinne tittelen og forsvare den så mange ganger som mulig, avslutter Furuheim.

Powered by Labrador CMS