I FULL GANG: Julebordsesongen er hektisk, morsom, og veldig viktig for økonomien, forklarer kjøkkensjef Mia Moberg Nordhagen og mor Mette Moberg ved Villa Sandvigen. Bak står lærling Kristine Crosby (18).

Dobler antall ansatte i julebordsesongen

På Villa Sandvigen har det vært julefest i 158 år, og når det nærmer seg julebordsesongen, blir de dobbelt så mange på jobb.

Publisert

I det hvite huset ute ved Gjersjøen sitter julestemningen i veggene.

Som regel er det fem stykker som lager og serverer maten her på Villa Sandvigen, men når desember banker på døren, og dermed også julebordene, blir det trangere på kjøkkenet. Det er nå ti ansatte i stedet for fem i det gamle herskapshuset.  

 Les også: Du grønne, glitrende... Juletresalget er i gang!

– Ja, det skjer såpass mye mer at vi må ha flere på jobb. Her har det vært julehurra siden 1859, sier kjøkkensjef Mia Moberg Nordhagen med mor Mette Nordhagen.

Sammen har de drevet Villa Sandvigen siden 2010, og har med andre ord syv års erfaring med julebord.

– Man blir fort drevne. I julebordsesongen er det bare å kjappa på, sier Mette.

Saken fortsetter under bildet. 

Hele Norges juleborddag

JULEBORD PÅ DEM ÓG: – Vi gleder oss veldig til vårt eget julebord! I år skal vi til Gamle Foss Gård i Oslo, sier Mia Moberg Nordhagen og Mette Moberg ved Villa Sandvigen. Bak står lærling Kristine Crosby (18).

– Det topper seg i uken før julaften, sier Mia.

Og det er torsdag den 14. som den hektigste dagen.

Les også: Villa Sandvigens krumkakeoppskrift

– Det er hele Norges juleborddag! Da sørger bedriftene for at de ansatte ikke drikker for mye, siden de skal på jobb dagen etterpå, men det er nok mange som tar en fridag den fredagen tenker jeg, sier hun.

Ny trend

– Vi begynner å se en ny trend nå med at bedrifter heller tar sine ansatte ut på julelunsj i stedet for julebord, sier de.

– Og det gjelder kanskje spesielt oss, siden folk må ut hit i bil, og kan ikke drikke. Det er nok også en av grunnene til at vi heller ikke har så mye av den ville «julebord-flatfylla».

Les også: Førjulskos med koret

Men de har sine historier, de også.

– Jada, vi hadde en mannlig gjest på femti år som absolutt skulle svinge seg i lysekrona. Men jeg klarte å få ham fra det, sier Mia og humrer.

Saken fortsetter under bildet. 

HEKTISK: Det er hektiske, men viktige, tider for utelivs- og restaurantbransjen.

Fakta om julebordsesongen i Oppegård

  • Julebordsesongen begynner siste helg i oktober, varer ut januar.
  • Er en viktig økonomisk fot å stå på for restaurantene.
  • Det spises mest lutefisk og ribbe i Oppegård på julebordene.
  • Julelunsj med jobb virker som en ny trend.
Powered by Labrador CMS