O JUL MED DIN GLEDE: Vi har spurt kjentfolk i gamle Oppegård hva de driver med og liker å drive med i julen.

Slik feirer vi julen hos oss

Hva gjør ordføreren, Oavis-gjengen og Oppegård IL-lederen i jula? Her får du svaret.

Publisert

Julefreden er i ferd med å senke seg over gamle Oppegård. Noen steker en Grandis til perfeksjon, andre surrer rundt og er ribbenervøs, mens enkelte garantert ligger rett ut med korona eller andre «herligheter», og banner over at det var den jula.

Uansett. I Oppegård Avis har vi tradisjon for å spørre folk i gamle Oppegård om hva de har som juletradisjoner. Du finner flere saker om samme tema på våre sider akkurat nå, men her er et lite oppsamlingsheat, hvor flere av oss som pusler med  stort og smått på Oavis.no har fått lov å være med i spaltene.

God jul!

Hege Frøyna - daglig leder i Oppegård IL:

Tilbake i 1991 startet vi en tradisjon med et vennepar, der vi sent på kvelden møtes for å smake på julemat og spille pakkelek. Ettersom årene har gått har barn og nå svigerbarn også blitt med på dette. Det er en juletradisjon ingen vil rokke ved.

Julaften går med til Disney på tv, risgrøt til lunsj, en tur på gravlunden og tilbereding av julemiddagen. Her kjører vi ribbe, julepølse og medisterkake. Desserten har vi variert noe oppigjennom, men ender ofte på kromkakeskål med jordbær, blåbær og Sabayonne krem. Førstedag samles hele familien til koldtbord, quiz og gode historier.

Fra jeg var liten har Langhus IL håndballcup alltid stått på programmet i romjulen, først som spiller, så supporter for egne barn. Det er en nesten 40 år gammel tradisjon. I år spiller ingen av barna håndball så da reiser vi på hytta. På hytta er det alltid snø, der blir det skiturer, slalåm, god mat, peiskos og brettspill.

Nyttårsaften har vi hopprenn i Flåtestadveien med de nærmeste naboene, med grilling av pølser og avslutter med et lite fyrverkeri kl. 18.00. Nyttårskvelden feires med gode venner på Greverud eller Kolbotn.

SJEFEN PÅ GREVERUD: Hege Frøyna har en finger med i det meste som skjer på Østre Greverud.

Cecilie Dahl-Jørgensen Pind - ordfører

Hjemme hos meg er det to engler og nisselua til apen som alltid må opp (se bildet).

JULEAPE: Denne apen henger oppe hele året i det «Dahl-Jørgensen Pindske-hjem», men til jul får den en kledelig lue på seg.

Ribbe og riskrem på julaften er et must. I riskremen er det hakkede mandler, i ulik størrelse og selvsagt bare 1 som er helt hel. Jeg bruker tid på å kutte til mandler som bare en «nesten hele»😂. 

Jeg må ha juleblomster, asalea, amaryllis og tulipaner. Jeg kjøper også én ny ting til treet hvert år, og i år fant jeg årets julekule på OMA. Ellers er julen i år langt fra ferdig forberedt, men med engler, juleape og juletre, blir det jul her også. Jeg skal nyte noen (forhåpentligvis) rolige juledager sammen med familien, så er jeg fulladet til et nytt og spennende år. PS: Så håper jeg treet ikke drysser like mye som i fjor. 

Riktig god jul!

JULA VARER HELT....: I hvert fall ikke til påske. Noen som kjenner seg igjen?

Thomas Trøa - journalist i Oppegård Avis:

Juletradisjonene har endret seg en del etter man fikk barn, men ribbe er et must. På juleaften spiser jeg kun billig nissesjokolade, helst fra Nille på Landerud-senteret som ikke finnes lenger, før julemiddagen. 

I barndommen var det TV som gjaldt på juleaften før middagen var klar, men jeg har aldri likt Tre Nøtter til Askepott, som resten av familien mener er bra. Lite vet de om at det er jeg som har rett). 

I 2020 startet jeg tradisjonen om å dra på sykkeltur mens familien drev med Askepott, men i år skal en ny form for jul implementeres på svigerfamiliens nye hytte i Sverige. Krysser fingrene for skøyteforhold. 

I romjula går det mye i pysj, lefse med resteribbe og film. Og godteri, mye av det. 

UT PÅ TUR: Journalist Thomas Trøa tråkker til. Ja, hva gjør man ikke for å få litt fri fra familien...

Anette Embretsen - Kullebunden Spiseri

Jeg jobber som regel i romjulen, men julaften feires som regel på svigers sin gård i Skotbu. Første og andredag jul har jeg fri, da er det joggebukse og ullsokker, pledd i sofaen og alle tre bikkjene sammen med meg. Vi prøver å få noen fine turer med hundene, hvis det er litt ok vær. Ellers må jeg ha klementiner, sursild og sylte! Julemat er jeg som regel ellers veldig mett på etter julebordsesong i over en måned på Kullebunden! 

God jul og godt nyttår!

Stig Reklev - daglig leder hos Privatmegleren Kvadrat

Vi har nok en veldig tradisjonell jul, men det blir i hvert fall ikke ordentlig jul uten ribbe og alt det som må til av tilbehør.

Nå som ungene er blitt store og delvis har flydd ut av redet, er det tross alt at vi alle er samlet noen dager som er det viktigste.

Som regel nytes romjulen med lange frokoster og mye selskaper, og det er ingen grunn til å tro at årets romjul blir noe annerledes. I år skal vi nye noen deilige dager på Gaustadblikk med storfamilien, med alt som følger med av skiturer, alpin, masse spill og god mat. God jul til alle sammen!

TRADISJONELL: Privatmegleren-sjef Stig Reklev går for familiehygge og sprø svor også i år.

Christian Holm - trommis og låtskriver i Nekromantheon, og kunderådgiver i Oppegård Avis:

– Jeg er ikke spesielt opptatt av religiøse høytider, men jeg syns det er fint å sette av tid til familien i jula. En hyggelig tradisjon vi har er at barna (hvis vi fremdeles kan kalles det) lager hjemmelaget marsipankonfekt. Det blir ikke jul uten – i alle fall ikke for fatter’n. 

Utover det liker jeg å ta et avbrekk fra juletralten i form av en romjulskonsert av det hardere slaget. I år spiller vi selv på Vaterland Bar & Scene den 28. desember, det blir ondt og trivelig.

JULFIE: Musikklegende Christian Holm skal både lage hjemmelaget konfekt og spille konsert i løpet av årets jul.

Mariya Simon - kommunestyrerepresentant for MdG

Jeg kan stolt meddele at min fantastiske norske svigerfamilien har invitert mine slektninger (flyktninger) fra Ukraina på julefeiring i år. Dette rører meg skikkelig og gir håp om at flere norske hjem gjør det samme. Ellers er tradisjonene og verdiene i feiringen ganske like, det å samle familien rundt et bord og spise god mat (selv om maten er ganske annerledes da). Det blir noe ukrainsk dessert etter middagen i dag, og «Tre nøtter for askepott» pleier man forresten å se i Ukraina også. 

Samtidig føler jeg at vi kunne lære noe fra min barndom i Ukraina, det var nesten aldri fokus på gaver. Dagens debatt er mer og mer fylt av frustrasjon over hvorfor man må bruke så mye penger på gaver til mennesker som har alt. Folk blir fattig i desember av å tilfredsstille andres gaveforretninger. Jeg skulle ønske at man kunne utvikle seg i Norge og droppe dette, og heller satse på å ha gode familiestunder sammen.

Fokuset på gaver i år hos oss blir opplevelse, og ikke fysiske gaver. Mens barn får stort sett bare brukte gaver fra Finn eller fra hverandre :) Det er jeg litt stolt av må jeg si.

ENGASJERT: Norsk-ukrainske Mariya Simon har markert seg i lokalsamfunnet, blant annet som lokalpolitiker for MdG.

Bjørn Vidar Lazar Braathen - eiendomsmegler og «Boligbjørn»

Jeg gleder meg alltid til jul og de to siste årene har jeg telt ned til juledagen med 24 stjerners julekalender på NRK med Markus Neby. 

Ellers så er juleferien - ferie for meg - bokstavelig talt. Det er ingen som tenker på boligkjøp eller boligsalg disse dagene, så da er det ekstra godt å slappe av med god mat. 

Julen feires i år i Mysen/Rakkestad hos min bror som inviterer til selskap både på selve dagen og første juledag. Jeg går ikke i kirken selv om jeg har vært presteassistent i Hæren som vernepliktig.  Ellers så må jeg se Tre nøtter til Askepott og Donald Duck, før jeg tar på dressen og knyter sløyfe. Så er det alltid ribbe og riskrem.

Nyttårsaften feires så på Braathen Gods i Rakkestad. God jul fra boligbjørnen.

JULETRADISJON: Julelunch i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund er gjennomført, og da kan julen bare komme.

Eskil Bjørshol - redaktør i Oppegård Avis

Det absolutt viktigste med julen er egentlig å få en deilig (over)dose med familie og kunne «trøkke ned» allskens julerelaterte herligheter. Som nordmøring er det jo egentlig ribbe som er den store julemiddagen, men hos oss har vi etter hvert erkjent at de fleste av oss liker pinnekjøtt enda bedre, så derfor har vi begynt å lage det på julaften i stedet. 

Da får vi også mye mer tid til å krangle over Monopol- eller Risk-brettet, se litt av «Tre nøtter til Askepott» og nyte dagen. I år er vi dessuten så heldige at vi får feire jul med vårt nye familiemedlem som kom til verden i oktober, og det gjør det hele litt ekstra spesielt i år.

KLAR FOR JULEFEIRING: Oavis-redaktøren er superklar for juleferie med familien, men det store spørsmålet er vel hvor mye ferie det blir med en ny verdensborger i huset.

Resten av romjulen skal vi få tid til enda litt mer familie, noen koselige samlinger med venner og en heidundrende og særdeles barnevennlig nyttårsaften som prikken over i-en. Men da må alle i gamle Oppegård holde seg på veien når de kjører og ikke krangle i taxi-køen, for da slipper vi å sitte foran tastaturet mer enn høyst nødvendig. God jul Oppegård!

Powered by Labrador CMS