FARGERIKT: «Swingin’ in the Rain» er en fargerik og festlig affære i Kolben 18. og 19. september.
FARGERIKT: «Swingin’ in the Rain» er en fargerik og festlig affære i Kolben 18. og 19. september.

Back to the Fifties

Venteprosjektet lot vente på seg, men nå er ventetiden over.

Publisert

Det lokale musikalensemblet Scenario fremførte musikalen «The Pajama Game» i kulturhuset Kolben i mars i år. Hele 12 forestillinger ble gjennomført – til stor begeistring og ovasjoner fra over ett og et halvt tusen publikummere!

Men – forhistorien til denne suksessen var ganske så krevende for musikalensemblet.

Mellomprosjekt

Vi har hatt en liten samtale med Scenarios utrettelige kunstneriske leder, Liv Ragnhild Torneberg, om utfordringene som nærmest sto i kø i over to år.

– Innstuderingen av en ny musikal er et langvarig prosjekt, forteller hun, gjerne over to-tre år. – Vi har hatt en «tradisjon» i Scenario å gjennomføre et såkalt «mellomprosjekt» i parallell med, og i forkant av, det store musikalprosjektet. Her har fokus vært sanggtrening – både for ensemblet og i mindre grupper og solister – uten å legge spesielt mye vekt på kulisser og scenebilder (som Scenario er velkjent for) og komplisert regi. Mellomprosjektet denne gangen var ment å være en «teaser» til Norgespremieren «The Pajama Game», sier hun videre.

FEST OG MORO: 50-tallet var jo et lystig tiår noe innholdet i forestillingen også bærer preg av.
FEST OG MORO: 50-tallet var jo et lystig tiår noe innholdet i forestillingen også bærer preg av.

Mangeårig dramaturg i Scenario, Sven Torneberg, hadde en idé.

– Vi trenger et knippe med glade melodier fra en uskyldig tid; hva lyttet folk til på 50-tallet, den gang da «The Pajama Game» hadde premiere?

Utfordrende og bra

Og siden alt syntes grått, grått og grått i pandemiens hverdag, kom en uhøytidelig intern navnekonkurranse opp med tittelen «Swingin’ in the Rain». Både ensemblet og publikum trenger noen streif av lys og glede, tenkte gjengen i Scenario.

– Og dette er glade sanger, sier Sven Torneberg. Det høres lett ut, men er slett ikke det, understreker han. Inspirasjonen ligger ofte i storbandmusikk og -klanger, hvor stemmene imiterer instrumenter. Temmelig utfordrende og bra musikalsk trening.

– Også ble det sånn da, til slutt, at det ikke ble plass til å gjennomføre «teaseren» før selve musikalen. Men vi hadde lagt ned så mye arbeid, at det ikke fremsto som en god idé å bare legge alle disse flotte sangene på hylla, sier Liv Ragnhild Torneberg.

MANGE I SWING: Som vanlig når Scenario står på scenen, er det haugevis med flinke folk i aksjon.
MANGE I SWING: Som vanlig når Scenario står på scenen, er det haugevis med flinke folk i aksjon.

Mye kjent

Så nå kommer det altså, mellomprosjektet «Swingin’ in the Rain»! Med en svært kompetent jazztrio, med Ivar Anton Waagaard i spissen, som backing group og komp på scenen. Og gjenhør med kjente – og for mange kjære – sanger fra det glade 50-tallet. Vi får høre melodier som blant annet i sin tid ble gjort kjent av Marilyn Monroe, Gene Kelly, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. – og mye mer!

Men – det blir ikke 12 forestillinger denne gangen – bare to, nemlig lørdag 17. og søndag 18. september, begge dager kl. 17:00. Så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

Powered by Labrador CMS