DANSK POET: Yahya Hassan ble bare 24 år. På torsdag settes forestillingen hans «Med skuddsikker vest» opp på Kolben.
DANSK POET: Yahya Hassan ble bare 24 år. På torsdag settes forestillingen hans «Med skuddsikker vest» opp på Kolben.

Litterær opprører

Når Brageteatret kommer til Kolben 26. august er det «Med skuddsikker vest». Dette er et teaterstykke der ungdom bør vite sin besøkelsestid.

Publisert Sist oppdatert

Yahya Hassan ble bare 24 år, men allerede som 19-åring var han Danmarks mestselgende debutpoet . Først kom tittelen «Yahya Hassan», deretter kom «Digte», der han gikk løs på Koranen, faren og samfunnet. Oppfølgeren kom i 2019 og unge Yahya ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2020.

Gjennombruddet «Yahya Hassan» kom i 2013 og raskt ble han en drapstruet ung og dresskledd mann. Da vi traff ham i Oslo utenfor forlaget Cappelen Damm hilste han overstrømmende på forbipasserende.

Få år senere skulle han være omgitt av sikkerhetsvakter da han deltok på den internasjonale morsmålsdagen på Litteraturhuset i Oslo og senere på Litteraturfestivalen i 2014.

Oversatt på Kolbotn

Yahya Hassan ble sammenlignet med Knausgård og oversatt av Pedro Carmona-Alvarez i Norge. Som mange vet, er Pedro oppvokst på Kolbotn. Yahya Hassan angrep dobbeltmoralen i en foreldregenerasjon som han hevdet søkte tilgivelse for umoral i moskeen og forlangte at døtrene dekket seg til.

Han skrev med store ord og den nye utgivelsen, «Digte 2», ble like sint og dyster som den første.

JEG BESØGTE DISKOTEKET / SOM JEG BESØGTE BIBLIOTEKET ENGANG / JEG KASTEDE MIG OVER KVINDER / SOM JEG KASTEDE MIG OVER BØGER / ENGANG / MEN FORORDET VAR FOR LANGT / OG MIT ENGAGEMENT SABOTEREDES / FREMMEDE BLEV BEKENDTE / OG BEKENDTE BLEV FREMMEDE FOR MIG / MENS FREMMEDE VILLE KENDE MIG / VILLE BEKENDTE IKKE LÆNGERE KENDES VED MIG / MIN SKYGGE FORLOD MIG / OG EN SKIKKELSE NEDFÆLDEDE SIG OVER MIG / SENERE BLEV JEG EN KARIKATUR AF MIG SELV.

Med «Skuddsikker vest» treffer Brageteatret blink i sin formidling av sterke samtidstekster til ungdom. Men Hassans dikt er på ingen måte forbeholdt en spesifikk målgruppe. (Mode Steinkjer – Dagsavisen 27. februar)

Yahya Hassan har satt ord på den unge aggresjonen og var en betydelig stemme. Nå gjenstår det å se om Brageteatret fremstiller poeten med like store ord som han selv brukte.

Spesielt foredrag

Kveldsforestillingen innledes med foredraget “Alle vil se sjiraffen” – Dan Andersen om Yahya Hassan - i Kolben Kino kl. 18.00. Dette foredraget er ilgjengelig for alle med billett til forestillingen Skuddsikker Vest.

Dan Andersen er forfatter og forlagsredaktør, og jobbet med Yahya Hassan om den norske utgaven av Hassans sensasjonelle debutbok.

I kveldens del en, vil Andersen snakke om tiden og klimaet rundt utgivelsen av Yahya Hassan, og forsøke å nyansere bildet av den eksepsjonelle, unge forfatteren som svært ulike samfunnskrefter trykket til brystet.

Dan Andersen debuterte i 2010 med diktsamlingen Evighetsarbeid og har siden utgitt flere kritikerroste bøker.

Hans siste utgivelse er Flaggtale, en diktsamling om norsk nasjonalisme.

Her finner du billetter til forestillingen.

Powered by Labrador CMS