ALT FOR NORGE: Disse jentene har sikret seg landslagsplass. Bak fra venstre: Amalie Lia, Lilliana Taugbøl Malloui, Malin Rugaas, Henny Thorhallsson og Malin Rønningen. Foran fra venstre: Lea Brandstadmoen Ellingsen, Anna Burre Pettersen, Ebba Niss, Aida Berg og Nadia Tahirukaj.

Farger landslagene hvite og blå

Hele ti KIL-spillere stod på listen da NFF tok ut spillere til J15 og J16-landslagene.

Publisert

At Kolbotn satser hardt på fotballjenter bør ikke komme som noen overraskelse på noen. Selv om topplaget må ta til takke med 1. divisjon i årets sesong gror det voldsomt i yngre avdelinger.

Det kom virkelig til syne da Norges Fotballforbund nylig tok ut fire landslagstropper til en talentleir i Sarpsborg. Talentleiren holdes i perioden 26. til 29. januar og både i 2007-årgangen og i 2008-årgangen har Kolbotn en meget sterk representasjon.

10 KIL-jenter

I 2007-årgangen ble Malin Rugaas, Henny Thorhallsson, Liliana Melissa Taugbøl Malloui og Malin Rønningen ble tatt ut til J16-samlingen. De tre førstnevnte ble alle tatt ut for å representere J16-landslaget, mens Rønningen fikk plass på det såkalte skyggelandslaget. Dette er spillere som er de heteste utfordrerne til plass i landslagstroppen.

I 2008-årgangen tas det ikke ut et første- og andrelag, men 35 spillere blir i stedet fordelt på et Norge X og et Norge Y. Her har hele seks Kolbotn-spillere fått plass. Dette er Aida Berg, Ebba Niss, Lea Brandstadmoen Ellingsen, Anna Burre Pettersen, Amalie Lia og Nadia Tahirukaj.

Kanskje blir det noen prestisjetunge interne dueller i løpet av samlingen, for mens Berg og Niss representerer lag X, skal Brandstadmoen Ellingsen, Burre Pettersen, Lia og Tahirukaj vise seg frem på lag Y.

FRA LAG TIL LANDSLAG: Kolbotn-jentene Ebba Niss og Aida Berg har spilt på samme lag siden de startet på fotball. Nå er det tatt ut på samme landslag.

Lokale jenter

Det er langt fra første gang at en spiller fra KIL tas ut på landslaget. På jentesiden er gjerne Kolbotn så hardtsatsende at de ofte tiltrekker seg jenter fra andre klubber på et tidlig tidspunkt. Det morsomme i dette landslagsuttaket er at hele sju av ti jenter aldri har spilt for andre klubber enn Kolbotn eller Oppegård.

I J16-gjengen er Malin Rugaas og Lilliana Melissa Taugbøl Malloui flasket opp i KIL, mens Malin Rønningen opprinnelig kommer fra Oppegård IL.

På J15-laget har verken Aida Berg, Ebba Niss og Amalie Lia spilt for noe annen klubb enn Kolbotn, mens Lea Brandstadmoen Ellingsen startet i Oppegård IL. Sju av de ti landslagsklare jentene er med andre ord så lokale som det er mulig å bli, og det er en sterk prestasjon av fotballmiljøet i gamle Oppegård kommune.

Tresor-trent

En fellesnevner for alle jentene er Tresor Egholm. Den nåværende A-lags treneren har hatt hovedansvaret for både 07- og 08-årgangene i KIL de siste årene, og synes det er stas at så mange har blitt så gode at Norge har bruk for dem.

– Min rolle er ikke så viktig oppi dette, men det er defintivt en fjær i hatten for klubben. Vi er gode på talentutvikling i Kolbotn. Jeg tror dette er «the gold mine»-effekten. Når du først får opp en eller to gode, så drar de med seg flere andre. Listen internt i laget legges hele tiden høyere og det ser vi resultatet av nå. De får bryne seg på hver eneste trening, roser Egholm.

ROSER ANDRE: Tresor Egholm gir trenerne for 2007- og 2008-årgangene æren for at KIL har store tropper på landslagene.

Glad for debutanter

Han er spesielt glad på vegne av et par av jentene som bryter «Norge-koden» for første gang.

– Dette er veldig stort for alle. Kanskje aller mest for Amalie Lia og Ebba Niss som ikke har vært med på landslag før, men som virkelig har lagt ned jobben for å klare det. Det er gøy å se, sier Egholm.

Og selv om han åpenbart har spilt en hovedrolle selv, er det er par andre nøkkelpersoner som fortjener å skinne ifølge A-lags treneren.

– Jentene har hatt flinke trenere tidlig og jeg vil løfte frem Øystein Øgrim på 2008-trinnet og Aud Haugbjørg for 2007-årgangen. I tillegg jobbes godt på flere fronter, både i klubb og krets. Da kan slike uttak bli resultatet, sier han til Oppegård Avis.

10 år med Aud

Også for nevnte Aud Haugbjørg er det uaktuelt å fremheve seg selv i en slik anledning. Det er ikke én spesiell årsak til at noen blir gode. Det er mange.

STOR ÅRGANG: 2007-årgangen har både vært mange og gode. Treneren roser gruppen for det gode miljøet. Her på en trening på Vassbonn «back in the days».

– 2007-årgangen har helt siden vi startet laget i 2013 bestått av mange ivrige jenter, noe som gjorde det mulig for oss å tilrettelegge for at de fleste fikk god matching, i tillegg til å få være del av en stor og fin sosial gruppe. Malin og Liliana utmerket seg tidlig ferdighetsmessig, og det har vært gøy å følge dem i utviklingen gjennom de første åtte-ti årene av deres fotballkarriere. For meg og de andre involverte rundt 2007-gjengen blir det spennende å komme på A-lagskamper i 2023 og se «våre» jenter få spilletid på det nest høyeste nivået i norsk seriespill, sier Haugbjørg.

KNALLER TIL: Liliana Melissa Taugbøl Malloui på en trening på Sofiemyr for mange år siden.

Siden det først og fremst er «Lilly» og Malin Rugaas av de landslagsuttatte jentene hun har vært trener for, vi hun gjerne si noen velvalgte ord om landslagsjentene «sine».

– Liliana har vokst enormt fra å være en litt sjenert spiller uten særlig tro på de ferdighetene vi andre så, til å være en klar ledertype både på og utenfor banen. Hun er ambisiøs og seriøs, og legger ned utallige timer på banen. Hun jobber knallhardt i alle kamper og alle treninger. Malin Rugaas er en spiller som til tross for at hun fortsatt er nokså liten av størrelse behersker spill mot eldre og større spillere. Hun er klok defensivt, og har en voldsom vinnermentalitet, sier hun.

Oppegård Avis ønsker jentene lykke til med flagget på brystet.

Powered by Labrador CMS