Skolekorps i koronatid

MISTER HOVEDINNTEKTEN: – Loppemarked er hovedinntekten til skolekorpset og er viktig for at driften av korpset fortsetter. Jeg håper korpsene får økonomisk støtte slik at de fortsatt kan spre musikkglede for barna våre, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen (44). På bildet kan du se ham sammen med den eldste sønnen, Lysander (12).

Bekymret for korpsets økonomi og fremtid

Økonomien til korpsene rammes hardt som følge av at vårens loppemarkeder må kanselleres grunnet fare for spredning av koronaviruset. Både foresatte og korpsledelsen er bekymret for at det flotte tilbudet kan forsvinne.

Publisert

Mange korps har nå mistet hovedinntekten siden alle loppemarkeder har blitt avlyst. Hvis det ikke kommer på plass en støtteordning, kan det bli økonomisk utfordrende å drive korps de kommende årene, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen (44) fra Kolbotn.

Den eldste sønnen hans, Lysander (12), har spilt trompet i Tårnåsen skolekorps i fire år og har stor glede av å være en del av det flotte og kreative miljøet.

Som flere andre foresatte er familien Naas Johansen svært takknemlig for det flotte tilbudet, men de er svært bekymret for korpsets økonomi og fremtid.

Frykter dramatiske konsekvenser

HÅPER PÅ ØKONOMISK STØTTE: – Når korpset er mindre synlig i form av arrangementer og konserter, vil vi miste rekrutteringsmulighetene våre, sier korpsleder i Tårnåsen skolekorps, Christoffer Heie.

Korpsleder i Tårnåsen skolekorps, Christoffer Heie, deler disse bekymringene. Han sier at hvis det verken gjennomføres loppemarked i år eller innføres noen støtteordninger, kan konsekvensene for korpset være dramatiske.

Da kan vi i verste fall være uten korps til neste år. Det kan hende det er mulig å fortsette driften ved å kutte ned på kvaliteten av instruktører og redusere antall sosiale tiltak, konserter og stevner, men da vil mye av det som gjør det gøy for barna og som skaper samhold være borte, sier korpslederen.

Han påpeker at korpset med stor sannsynlighet vil miste flere musikanter som følge av de ovennevnte reduksjonene og kuttene.

Når korpset er mindre synlig i form av arrangementer og konserter, vil vi miste rekrutteringsmulighetene våre. Det må komme en kompensasjon for årets tapte inntekt. Kostnadene  løper som normalt, og det er begrenset med oppsparte midler, sier Heie.

Avhengig av kompetente instruktører

Korpsleder i Kolbotn pike- og guttemusikkorps, Øyvind Aas, håper også på gode støtteordninger.

– Blir det for mye dugnad, får ingen barn lov til å gå i korps, og vi kan legge ned.

Øyvind Aas, korpsleder i Kolbotn pike- og guttemusikkorps

Korpsene har ufortjent fått dårlig rykte med tanke på dugnad, noe som gjør rekruttering vanskelig. Når inntektene fra loppemarkedet uteblir, må vi lete etter andre inntektsmuligheter. Blir det for mye dugnad, får ingen barn lov til å gå i korps, og vi kan legge ned, sier Aas.

Han påpeker at korpset legger mye i å ha kompetente instruktører.

SPRER MUSIKKGLEDE: Tårnåsen skolekorps øver fast med Kolbotn pike- og guttemusikkorps. Sammen har de sørget for mange flotte koserter, blant annet tradisjonelle julekonserter i Kolben.

Det kan vi ikke fortsette med uten inntekter. Uten instruksjon har vi ikke noe tilbud å gi barna.  Det vil være et stort tap for de som kanskje ikke er enerne på idrettsarenaen. I korpset er det plass til alle! sier Aas.

Var tidlig ute med digital øving

DIGITAL UNDERVISNING: På bildet kan du se Nynne Thorstad Heie (8) fra Tårnåsen skolekorps som øver på Zoom.

På grunn av koronasituasjonen måtte flere aktiviteter og arrangementer utsettes og avlyses. De lokale skolekorpsene har blitt hardt rammet hardt av dette, men til tross for flere utfordringer, klarte de å finne en utvei og var tidlig ute med å tilrettelegge for digital øving via programmet Zoom.

Tårnåsen skolekorps øver fast med Kolbotn pike- og guttemusikkorps, og begge korpsene har vært kreative og gjort som best de kan i en utfordrende situasjon, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen.

Setter pris på sosiale tiltak

– Hvordan fungerer den digitale øvingen?

– Vi har fått positiv respons på dette. Jeg tror barna synes det er gøy å se alle igjen, og det styrker følelsen av samhold, noe som er viktig i et korps. Da blir motivasjonen til å øve alene også større, sier 44-åringen fra Kolbotn.

Sønnen hans, Lysander, innrømmer at det har vært vanskelig med samspill på grunn av noe forsinkelse i lyden, men at det totalt sett har fungert greit. Som flere andre barn i den tøffe tiden setter tolvåringen pris på musikkquiz og andre sosiale tiltak som det også har blitt fokusert på.

Savner tydelige beskjeder fra myndighetene

– Hvilke utfordringer/ulemper og eventuelt fordeler ser du ved at barna øver digitalt?

– Utfordringene er nok først og fremst at det er utfordrende å øve på samspill, noe som jo er viktig for et korps. Fordelene er jo at man i hvert fall får mulighet til å se hverandre, og at man også får pleiet det sosiale, noe som kanskje er vel så viktig for barna, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen.

– Hva burde ha vært gjort annerledes etter din mening?

Vi har savnet tydelige beskjeder fra myndighetene om hva som har vært lov eller anbefalt med tanke på fysiske øvinger. Vi skulle gjerne hatt det på plass samtidig som det ble åpnet opp for treninger knyttet til ulike idretter. Korpset kan også holde øvelser utendørs om været er pent, sier 44-åringen. 

Les også: Forbereder seg til alternativ 17. mai-feiring

Powered by Labrador CMS