TRE GENERASJONER MED TANNLEGER: Mie Midtgarden med sin tante Tori Helene Lundeby. Foto: Yana Stubberudlien

Tar vare på tannlegeeventyret

I Solbråtanveien 10 på Kolbotn ligger det et historisk tannlegekontor hvor Lundeby Tannlegene har holdt til i 70 år. Til sommeren skal den tredje generasjonen med tannleger flytte ut til et nytt sted.

Publisert Sist oppdatert

– Det var faren min som bygde dette huset i 1950, sier Tori Helene Lundeby (68), som fortsatt bor i det hvite huset sørøst for Generasjonsparken.

Hun sier faren hennes, Torleif Lundeby (1916-2007), var den første tannlegen på Kolbotn. Kontoret hans var springbrettet for de fleste tannlegekontorene som er etablert i nærområdet.

DEN FØRSTE TANNLEGEN PÅ KOLBOTN: Tannlege Torleif Lundeby. Bildet er fra cirka 1950. Foto: Privat

– Egentlig så startet han privat praksis på Kolbotn i 1943. Han åpnet først et tannlegekontor i Kolbotnveien, i bygget som ble kalt "Christensen (oppkalt etter matvarebutikken som lå der), som lå foran det nordvestlige hjørnet av Sentrumsbygget, sier Tori Helene.

Gikk i sin fars fotspor

Syv år senere, i 1950, flyttet Torleif Lundeby tannlegekontoret sitt til boligen han hadde bygd i Solbråtanveien 10, hvor han selv også bodde med kone og tre døtre.

Det er kun den ene av døtrene, Tori Helene Lundeby, som har valgt å fortsette i sin fars fotspor.

– Jeg ble indoktrinert til å bli tannlege. Da jeg var fem år gammel, fikk jeg en slags tannlegekoffert med mange skuffer og mye tannlegeutstyr som jeg kunne leke med. Jeg ble kjempeinspirert. Jeg fikk også gipsmodeller en gang. Da lagde jeg "fyllinger" og dyttet disse litt i tennene til mine lekekameratene, mimrer Tori Helene.

BLE KJEMPEINSPIRERT: Her ser du i bakgrunnen det bærbare tannlegeutstyret, en slags koffert, som Tori Helene fikk å leke med som barn. – Alt var samlet i denne kofferten med mange små skuffer. Faren min, tannlege Torleif Lundeby, hadde tidligere brukt denne kofferten blant annet da han hadde turnustjeneste i Honningsvåg. Jeg ble kjempeinspirert da jeg fikk det og lekte masse med det, sier Tori Helene Lundeby. Foto: RemiX

Fire kroner per behandling

Av datoene i sitt lekekartotek ser 68-åringen at hun var mest ivrig "tannlege" da hun var mellom åtte og tolv år gammel.

– Der fant jeg nå nettopp "timekortene" til Brigitte Bardot og Elizabeth Taylor. Jeg hadde helt glemt at de var "mine pasienter" på den tiden. Ellers var det mest mine venner som satt i tannlegestolen da. Jeg ser at en av dem måtte betale fire kroner per behandling, men det var gratis på søndager, sier hun med et smil.

BARNDOMSMINNER: I lekekartoteket sitt fant Tori Helene Lundeby et journalkort til en venninne. Her står det at pasienten hadde litt skjeve fortenner. Videre står det også "Debet: Nei, Kredit: Ja, Saldo: Litt". – Jeg tror ikke den slags regnskapsføring var helt etter forskriftene på den tiden heller, sier 68-åringen. Foto: Privat

Telefonnummeret 144

På det gamle skiltet som Tori Helene tok vare på, kan man fortsatt se navnet til faren hennes og telefonnummeret 144 som Kolbotns første tannlege kunne nås på.

Foto: Yana Stubberudlien

– Faren min var spesialist i kirurgi. Jeg husker han tok mange visdomstenner. Han hadde også spesielt utseende med kullsvart hår og veldig svarte øyebryn, som gjorde at han ble kalt Kolbotns Clark Gable. Flere var også redde for ham. Jeg husker en venn av meg spurte meg om jeg ikke var redd for faren min. Det syntes jeg var bare morsomt, sier Tori Helene.

FØRSTE TANNLEGE PÅ KOLBOTN: Torleif Lundeby (1916-2007) startet som tannlege på Kolbotn i 1943. Bildet er fra cirka 1965. Foto: Privat

Overtok praksisen på 90-tallet

Da Tori Helene var ferdig utdannet tannlege (etter studiene i Bristol) i 1979, jobbet hun i England i to år før hun kom tilbake til Norge og startet å jobbe som tannlege med sin far i 1980.

– Vi hadde jobbet sammen i 14 år før jeg tok over praksisen, sier Tori Helene.

Hun er også utdannet akupunktør, og har i tillegg drevet med tankefeltterapi, som begge kunne anvendes på pasienter som var redd for bedøvelse og tannterapi. Tori Helene har også vært på et kurs i Kina og lært en spesiell akupunkturmetode hvor nålene settes ved indre øyekrok, for å hjelpe pasienter som begynner å miste synet.

41 år som tannlege

68-åringen har jobbet som tannlege i 41 år før hun valgte å avslutte karrieren i desember 2020.

– Hvordan var det å jobbe som tannlege nå sammenlignet med 80-90-tallet?

– Det var en stor overgang i 1998 da vi måtte samle inn alt av data i et digitalt tannlegeprogram, men så ble det mye lettere for oss etter hvert. Vi bruker nå mye mindre tid på regnskap. Da jeg startet som tannlege, var det dårligere vannkjøling til utstyret. Det luktet svidd hos oss. Mye er nå automatisert. Det er også bedre sterilisering av utstyr og det er lettere å få ting gjort, sier Lundeby.

Tredje generasjons tannlege

Tori Helene har drevet tannlegekontoret i Solbråtanveien fra 1990-tallet og frem til slutten av desember i fjor. Så har tantebarnet hennes, Mie Midtgarden (43), steppet inn og overtatt det som tredje generasjons tannlege.

– Det er utrolig mange innbyggere på Kolbotn som kjenner min morfar, min tante og meg, og som har gått gjennom oss tre i alle disse årene. Jeg synes det er bare gøy at dette yrket har gått i familien. Man blir veldig godt kjent med folk. Jeg setter stor pris på menneskelig kontakt. Det er også godt å kunne hjelpe folk og lindre smertene, sier Mie Midtgarden.

43-åringen, som bor i Drøbak, har jobbet som tannlege i Solbråtanveien 10 sammen med sin tante siden 2005. Nå vil hun sørge for at den familiære tannlegehistorien lever videre.

Selv har Mie tre barn, men det er kun den mellomste sønnen på syv år som drømmer om å fortsette i sin mors spor.

Nyter pensjonisttilværelsen

Huset i Solbråtanveien 10 har opplevd mye dramatikk med alt fra tyveri og lynnedslag til oversvømmelse og brann, men det er ikke sikkert at det ærverdige huset vil stå her i flere år til. Per i dag er det det siste privateide huset i området som ikke er solgt til utbyggerne.

Eplehagene forsvinner til fordel for blokkhus. Veldig mange på Kolbotn og omegn synes dette er trist. Samtidig er det også mange spørsmål rundt eiendommen, spesielt blant de av pasientene som har gått til dette huset i generasjoner.

– Vi har visst om reguleringsplanen for området vårt. Tidligere fikk jeg også et tilbud fra utbyggerne, men det ble ikke vurdert siden jeg da ville bo her, sier Tori Helene Lundeby, som fortsatt bor i huset.

– Hvilke planer har du for dette huset akkurat nå?

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Foreløpig nyter jeg pensjonisttilværelsen på Kolbotn, sier hun.

Togene og Kolbotnvannet

68-åringer stortrives på Kolbotn og har mange barndomsminner.

– Jeg har bodd her siden jeg var liten. Siden huset står like ved jernbanelinjen og Kolbotn stasjon, har jeg alltid vært opptatt av å se på togene. Jeg husker fortsatt de gamle togene med panel og smijernsgitter. Da jeg var cirka 14 år gammel, gikk togene så sakte at jeg kunne løpe ved siden av dem og rekke dem da de ankom Kolbotn stasjon. Jeg er også veldig glad i Kolbotnvannet og hadde mye glede av å bade der, men sluttet med bading i tjernet på 60-70-tallet da vannkvaliteten der begynte å bli dårlig, sier Lundeby, som satt i den såkalte referansegruppen for rensing av Kolbotnvannet.

Flytter til Kolbotn torg

Navnet Lundeby Tannlegene er godt kjent for mange, men snart skal det skiftes til et nytt navn, som foreløpig holdes hemmelig.

Den 1. juni flytter tannlegekontoret med Mie Midtgarden og to andre tannleger til splitter nye lokaler på Kolbotn torg, hvor de sammen med Tannlegene på Tårnåsen vil danne et nytt tannlegekontor, bestående av totalt fem tannleger.

– Det blir godt med litt freshere lokaler og mange parkeringsplasser for å kunne yte bedre service til våre kunder, sier Midtgarden.

Powered by Labrador CMS