STILIG OG GODT: Lammeskank er utrolig deilig, og kan lages av absolutt alle!

Nam, nam, lam!

Hvorfor ikke tenke alternativt når du skal lage årets påskelam? Mia på Villa Sandvigen gir deg de beste tipsene for den perfekte lammeskanken!

Publisert

Påsketid er lammetid. Vi nordmenn fråtser i oss tonnevis med lammelår i påsken, men må det nødvendigvis være et lår du skal servere?

Ikke nødvendigvis, ifølge Mia Moberg Nordhagen på Villa Sandvigen.

– Jeg elsker lam.Jeg kunne gjerne spist det året rundt. Lam er veldig anvendelig kjøtt, og tilgjengeligheten er god her i Oppegård. Lam er bedre kjøtt enn sauekjøtt, og de fleste kan like det vi skal lage i dag. Dessuten er det aller beste at de fleste langtids kokte eller stekte lammeretter «lager seg selv» mens du kan gjøre andre ting, forteller hun, mens pannene fyres opp på kjøkkenet.

Les også: Møt den nye kjøkkensjefen på Tårnhuset

Den erfarne og dyktige kokken har invitert oss ut til den staselige restauranten sin på Svartskog for å vise hvor enkelt og ikke minst godt du kan lage din egen lammeskank.

– Å lage lammeskank er veldig enkelt. Maten lager seg jo praktisk talt selv, og du har utallige valgmuligheter både på tilbehør og smaker. Lammeskank har alltid vært en klassiker her på Villa Sandvigen, forteller hun.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Størrelse

STØRRELSEN TELLER: – Velg skanker som har omtrent samme størrelse, slik at gjestene får omtrent like mye, er kokkens råd.

Som alltid er råvarene viktig når du skal lage lam.

– Det er viktig å velge godt kjøtt, og jeg oppfordrer alltid til å velge lokale råvarer først. Norsk lam er smakfullt og med høy kvalitet, så velg norsk, og aller helst kortreist hvis du har mulighet til dette, sier hun.

Les også: Dette spiser vi i påsken

Når det gjelder lammeskank, er det faktisk størrelsen det kommer an på.

– Når du skal kjøpe inn kjøttet, pass på at bitene er noenlunne like store, slik at koketiden blir lik. Lamme-skank serveres jo tross alt som ett stykke kjøtt med tilbehør, og det er viktig å få porsjonene like store til alle gjester, forteller Mia.

PS! Saken fortsetter under bildet

HER GÅR DET HETT FOR SEG: Mia Moberg Nordhagen braserer skankene før de skal langtidskokes.

Slik gjør du

Villa Sandvigens mesterkokk viser oss fremgangsmåten. Aller først skal kjøttet brunes.

– Jeg liker å brune lammeskankene i en kjele eller panne før jeg setter dem til langtidssteking i ovnen. Ha på salt og pepper på selve kjøttet, og brun det noen minutter til det får en fin farge.Ha over vann, øl, vin eller kraft slik at det dekker kjøttet. Kraften herfra kan du også bruke i sausen du skal lage til kjøttet. Kraften gir en nydelig smak i sausen, forteller hun.

LEKKERT OG SABLA ENKELT: – Det er lettere å lage lammeskank enn mange kanskje tror. Det handler om å tørre å prøve, for magen «lager seg selv», sier kokk Mia Moberg Nordhagen ved Villa Sandvigen. Legg merke til vinvalget. – Villa Sandvigens egen vin passer til alt, og er tilgjengelig for alle, samtidig som det smaker svært nydelig, sier kokken!

Så var det dette med tiden. Mange vegrer seg kanskje for å lage lammeskank fordi det er tidkrevende.

– Selv foretrekker jeg å langtidssteke kjøttet på 80 grader i ovnen for eksempel over syv eller åtte timer. Da blir det mørest, men man kan også steke det på høyere temperaturer. Da går det raskere, og retten kan være ferdig på en time eller to, sier hun.

Les også: JOWST: – JEg gleder meg til Kiev

– Samtidig er det da lettere for at kjøttet kan bli tørrere, og man må passe på det hyppigere enn ved steking over lang tid på lavere temperaturer, sier hun.

Skanken legger du i en ildfast form eller for eksempel en gryte inne i ovnen udner steketiden. Skanken er ferdig når kjøttet slipper beinet.

– Det fine med å steke det over lang tid, er at du kan raskt tilbrede og sette det i ovnen, for så å gå en tur eller finne på noe annet gøy mens maten lager seg selv, sier hun.

STILIG OG GODT: Lammeskank er utrolig deilig, og kan lages av absolutt alle!

PS! Saken fortsetter under bildet!

Tilbehør

Det er mye mat i lammeskank, og tilbehøret er viktig.

I FULL SVING: – Det beste er at dette lager seg selv, sier Mia.

– Hjemmelaget potetmot eller fløtegratinerte poteter er godt. Jeg har her laget en potetmos med calamata-oliven uten sten, og jeg har pyntet med rå purre og et par tomater for fargens skyld. Du kan også steke grønnsakene med litt Sherry-vinagrette, dersom du ønsker det. Dander inn mot midten av fatet, forteller hun.

Lammeskank er godt med rotgrønnsaker også.

– Gulerøtter, persillerot, sellerirot, valgene er mange. forteller kokken.

Vinvalger er også viktig.

Les også: Aune Sand: – Kolbotn er en perle

LEKKERT OG SABLA ENKELT: – Det er lettere å lage lammeskank enn mange kanskje tror. Det handler om å tørre å prøve, for magen «lager seg selv», sier kokk Mia Moberg Nordhagen ved Villa Sandvigen. Legg merke til vinvalget. – Villa Sandvigens egen vin passer til alt, og er tilgjengelig for alle, samtidig som det smaker svært nydelig, sier kokken!

– Sausen avgjør hva slags vin du skal velge. Velger du en kraftig saus, bør du også velg e en kraftig vin. Velger du en sjysaus, som er veldig vanlig, kan du med fordel velge en lettere vin. Vi anbefaler uansett Villa Sandvigens husvin, Cote de Rohne, som er en god, fransk allround-vin som passer de fleste ganer og retter, sier hun.

– Til slutt - tørr å prøve! Lammeskank er utrolig enkelt og veldig god, og det imponerer alltid gjestene. Dette er en rett det er vanskelig å feile på, men det er lett å få til et godt resultat. Og hvis du ikke tør å prøve selv, lager og serverer vi en fantastisk god lammeskank her på Villa Sandvigen også, så ta gjerne påskemiddagen her. Vi har åpent i hele påsken, avslutter hun.

 

Powered by Labrador CMS