Sykkeltyverier i Nordre Follo

BLE MELDT TIL POLITIET: Sykkelen til Paal Sjøvall ble stjålet fra sykkelparkeringen utenfor blomsterbutikken på Kolbotn torg. Det skjedde rundt klokken 19:00 mandag 15. juni. Låsen ble trolig fjernet ved hjelp av en elektrisk kutter.
BLE MELDT TIL POLITIET: Sykkelen til Paal Sjøvall ble stjålet fra sykkelparkeringen utenfor blomsterbutikken på Kolbotn torg. Det skjedde rundt klokken 19:00 mandag 15. juni. Låsen ble trolig fjernet ved hjelp av en elektrisk kutter.

Lei av økning i hverdagskriminalitet

Lokalpolitiker Paal Sjøvall (Sp) er en av de mange som har blitt frastjålet sin sykkel i sommer. Til tross for økning i sykkeltyveriene, er det veldig få som kontakter politiet.

Publisert

Sykkelen min ble stjålet fra sykkelparkeringen utenfor blomsterbutikken på Kolbotn torg. Det skjedde rundt klokken 19:00 mandag 15. juni. Låsen ble trolig fjernet ved hjelp av en elektrisk kutter, sier Paal Sjøvall, som er bosatt på Tårnåsen.

BLE KUTTET I TO: Låsen ble trolig fjernet ved hjelp av en elektrisk kutter, ifølge Paal Sjøvall.
BLE KUTTET I TO: Låsen ble trolig fjernet ved hjelp av en elektrisk kutter, ifølge Paal Sjøvall.

Da Sp-politikeren kom hjem, prøvde han å finne rammenummeret til sykkelen på kvitteringen han tok vare på etter kjøp av sykkelen på Kolbotn, men det var ingen opplysninger om rammenummeret der.

– Tyveriet ble anmeldt til politiet allikevel, og jeg sendte også en melding til forsikringsselskapet. Det var veldig fort gjort. Det hele tok kun noen få sekunder, sier Sjøvall.

Som mange andre etterlyste han også sin stjålne sykkel på en lokal Facebook-gruppe.

Ønsker mer synlig nærpoliti

Sjøvall er oppgitt over en eksplosiv økning i sykkeltyverier i kommunen, og etterlyser større fokus på tiltak rettet mot hverdagskriminaliteten.

– Jeg skulle ønske meg mer synlig nærpoliti nord i Nordre Follo. Vi må kunne sykle ned til Kolbotn torg og handle 20 minutter uten å være redd for at en låst sykkel er borte, sier han.

Tyverier og livsfarlige trender

Hittil i sommeren har det vært mange kommentarer og tråder i sosiale medier som omhandler økt tyveri og hærverk av sykler, sparkesykler og sykkelseter i vår kommune.

I tillegg har det vært meldinger på Facebook om en livsfarlig TikTok-trend på Kolbotn. Trenden går ut på å løsne på bakhjulet eller forhjulet på sykler som står fastlåst.

FARLIG LEK: Denne meldingen ble publisert på Facebook-siden "Det skjer på Kolbotn...." for drøye to uker siden.
FARLIG LEK: Denne meldingen ble publisert på Facebook-siden "Det skjer på Kolbotn...." for drøye to uker siden.

I kommentarfeltet kommer det også frem at det samme skjedde da Tårnåsen skole hadde aktivitetsdag på Sofiemyr, og utenfor husene oppe ved Tårnåsen skole.

 

Veldig få anmeldelser

Politiet synes det er et fint tiltak at folk etterlyser stjålne sykler via Facebook, og påpeker at det ikke er så unormalt at sykkelen blir funnet igjen i en grøft i nærområdet.

Slik gjør du det vanskeligere for sykkeltyver:

  • Lås alltid sykkelen med en god lås.
  • Noter deg rammenummeret på sykkelen. Dette finnes som regel inngravert et sted på sykkelrammen. Dette er viktig å ha om sykkelen skulle bli stjålet.
  • Anmeld alle sykkeltyverier.
  • Kilde: Politiets Nettpatrulje - Øst politidistrikt

Ifølge politikontakten i Nordre Follo, Solveig Kjeserud, er det veldig få som gidder å politianmelde sykkeltyveriene i vår kommune til tross for de mange innleggene i sosiale medier.

Selv om politiet har henlagt de aller fleste av sykkeltyveriene, understreker de at det er særdeles viktig at alle sykkeltyveriene anmeldes.

Digital anmeldelse

Politiets nettpatrulje i Øst politidistrikt har nylig publisert et innlegg på Facebook. Her skriver de at de ser en oppsving i antall sykkeltyverier, og ønsker å påminne alle om å passe godt på sykkelen sin.

Politiet understreker at det er viktig å anmelde alle sykkeltyverier. Dette kan i de fleste tilfeller gjøres enkelt på politiet.no

Hvis du ikke kan anmelde sykkeltyveriet digitalt, må du møte opp hos politiet i Ski.

Viktig med rammenummeret

Husk at rammenummeret på sykkelen er veldig viktig i en anmeldelse. Dette står inngravert på sykkelen. Dette vil hjelpe politiet i å identifisere om en sykkel de kontrollerer er stjålet eller ikke.

Hvis du lurer på hvorfor du skal anmelde sykkeltyveri når saken mest sannsynlig blir henlagt, har politiet et godt svar:

"Selv om de fleste sykkeltyveriene blir henlagt, betyr ikke det at anmeldelsen ikke er viktig. Politiets patruljer jobber kunnskapsstyrt. Om ingen i kommunen anmelder sykkeltyveri, så vet ikke patruljene at de skal være på utkikk etter sykkeltyver i kommunen."

Større sjanse for å finne sykkelen og tyven

Politiet påpeker også at om du har med "rammenummeret" i anmeldelsen, øker dette politiets mulighet for å finne sykkelen din og for å ta sykkeltyven.

"Selv om anmeldelsen blir henlagt, husker datamaskinene våre alle saker, også de henlagte. Om vi stopper en person med en sykkel vi mistenker ikke er hans og søker opp rammenummeret, vil vi få opp at sykkelen er stjålet hvis rammenummeret var med i anmeldelsen."

Hvis tyveriet ikke er anmeldt eller rammenummeret ikke var med i anmeldelsen, vil sykkeltyven fort få lov til å sykle videre på din sykkel, skriver politiets nettpatrulje på Facebook.

Les også: Splitter nytt – brukes av svært få