Illustrasjonsfoto: Høyås bo- og rehabiliteringssenter

Kampen om vaksinene

Når det blir din tur til å bli vaksinert, vil du bli tilbudt den typen koronavaksine som er tilgjengelig, men foreløpig har Norge kun tre godkjente vaksiner og effekten av disse varierer stort.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis har tidligere skrevet at, ifølge FHIs mest optimistiske anslag, vil alle over 18 år bli ferdigvaksinert innen midten av september, men det er ikke sikkert at friske personer i Norge under 45 år skal bli anbefalt vaksinen. Dette har blitt bekreftet av overlege Preben Aavitsland ved FHI senest i går kveld.

Forskjellen på de godkjente vaksinene

Alle de vaksinene som er godkjente i Norge er basert på spike-proteinet som er de typiske piggene på coronaviruset, men det finnes noen forskjeller allikevel:

  • Pfizer og Moderna: RNA-vaksine. Ved vaksinasjon vil kroppen lage ufarlige kopier av disse piggene som immunforsvaret kan trene seg på og danne blant annet antistoffer, som sirkulerer rundt i blodet og kan beskytte deg mot å bli syk fra viruset. Krever to doser.
  • AstraZeneca: En tradisjonell viralvektor-vaksine, som baserer seg på en bit av et dødt virus. Krever to doser.

– Hovedmålet med vaksinasjon er å forebygge alvorlig sykdom og død. Det er de eldre som er mest utsatt for dette. Vi tror nok at vi kommer til å anbefale vaksinasjon også for dem under 45 år, men den anbefalingen må vente til vi vet om hvor godt vaksinene virker og hvordan epidemien utvikler seg, sa den profilerte overlegen i FHI til Oppegård Avis.

– Tvilsomt om du får velge type vaksine

"Det er kjøpt inn koronavaksine fra flere ulike produsenter og som baserer seg på litt ulike teknologier. Vaksinedosene prioriteres og fordeles strengt etter kriterier som er bestemt på nasjonalt hold. Når det blir din tur, vil du bli tilbudt den typen koronavaksine som er tilgjengelig. Det er tvilsomt om du får velge mellom ulike typer koronavaksine", skriver FHI på sin hjemmeside.

I januar fikk Nordre Follo kun Pfizer-vaksinen. Hittil har kommunen fullvaksinert med denne vaksinen kun 213 innbyggere, som tilsvarer en andel på under 0,5 prosent av alle innbyggerne over 18 år, og ytterligere 902 innbyggere har fått første dose av denne vaksinen.

På landsbasis har totalt 30.066 personer blitt fullvaksinert og over 135.000 personer har fått første dose, ifølge FHI.

Geografisk prioritering skal vurderes på nytt

Denne uken vil det bli gjort vurderinger på om FHI skal endre prioritering i den vedtatte vaksinasjonsstrategien som handler om den jevne fordelingen av vaksiner over hele landet.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI sa overfor Oppegård Avis senest i går kveld at de endringene som har vært i Nordre Follo de siste ukene ikke er store og varige nok til at FHI ville forlate prinsippet om lik fordeling av vaksiner til landets kommuner.

Les saken her: Fra mørkerødt til gult nivå fra mandag neste uke

Moderna-vaksinen fra uke seks

Frem til nå har FHI distribuert cirka 197.800 vaksinedoser til norske kommuner og spesialisthelsetjenesten. 95.000 doser med vaksine ble sendt til kommunene denne uken, hvorav 952 doser til Nordre Follo.

Denne uken skal det altså settes 952 enkeltdoser med kun Pfizer-vaksinen i Nordre Follo, men fra neste uke (uke seks) får vi to vaksinetyper med totalt 862 enkeltdoser.

Mesteparten av dosene vi får neste uke blir Moderna-vaksinen (162 vaksinedoser med Pfizer og 700 doser med Moderna). Tidligere ble den sistnevnte vaksinen tildelt kun til Oslo kommune.

Du kan få 90 prosent beskyttelse av Pfizer- og Moderna-vaksinene to uker etter første dose, men det er sannsynlig at denne effekten blir redusert hvis man ikke tar dose to. Dette viser ferske tall fra britiske myndigheter.

FHI anbefaler ikke Astra Zeneca til eldre over 65 år

Tirsdag denne uken fikk FHI den formelle dokumentasjonen om tredje koronavaksinen, Astra Zeneca, som har blitt midlertidig godkjent av det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Norge får betydelig færre doser med denne vaksinen enn det som var tidligere forventet (totalt 193.000 Astra Zeneca-doser istedenfor 1.12 millioner doser).

Natt til søndag 7. februar kom den første leveransen med vaksiner fra Astra Zeneca til Norge. Leveransen var på 21.600 doser. Disse første dosene vil bli gitt til helsepersonell under 65 år.

I februar ventes en samlet leveranse fra Astra Zeneca på i underkant av 200.000 doser, og i mars cirka 250.000 doser.

Godkjenningen av Astra Zeneca-vaksinen bygger på resultater fra fire studier med om lag 24.000 deltakere. Vaksinen viste 60 prosent-beskyttelse mot Covid-19 med symptomer, ifølge Audun Hågå i Statens legemiddelverk, som har uttalt dette til NRK.

Det er fortsatt ikke kjent når Nordre Follo får Astra Zeneca-vaksinen, men under pressekonferansen tidligere i dag sa Camilla Stoltenberg at FHI ikke anbefaler Astra Zeneca til personer over 65 år. Det er fordi myndighetene i EU som har godkjent denne vaksinen ikke vet ennå hvor effektiv den er for eldre.

Den samme vurderingen har blitt gjort i Sverige, Tyskland og Frankrike. Onsdag sa dessuten det sveitsiske legemiddelverket at det ikke fantes nok data på forholdet mellom risiko og fordeler til at de ville godkjenne Astra Zeneca-vaksinen.

Det at Astra Zeneca ikke er anbefalt for eldre over 65 år, betyr at flere nordmenn under 65 år vil bli vaksinert med denne vaksinen raskere.

FHIs direktør har også sagt at det vil blant annet være tilbud til spesialisthelsetjenesten om å benytte 36.000 av dosene på utvalgt helsepersonell under 65 år.

Les også: Siste nytt om vaksinering i Nordre Follo

Tre ytterligere vaksiner på vent

FHI har lagt til grunn at tre nye vaksineprodusenter (CureVac, Johnson & Johnson og Novavax) blir godkjent, noe som vil fører til flere vaksineleveranser til Norge, og at flere blir vaksinert.

– Dersom vi antar at alle de tre vaksinene blir godkjent og leverer nok, fordelt på april til september til å kunne vaksinere 3,5 til 4 millioner personer, vil vi sannsynligvis kunne tilby første dose til alle over 18 år innen utgangen av juli, sa FHIs direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse tidligere i dag.

66 prosent effektiv

Vaksinen fra Johnson & Johnson, som ser ut til å bli Norges fjerde koronavaksine, kan bli godkjent i første kvartal (innen mars).

Men det viser seg at verken Johnson & Johnson-vaksinen eller Moderna-vaksinen har like god effekt mot den sørafrikanske varianten av Covid-19-viruset.

Selskapet Johnson & Johnson opplyser dessuten at vaksinen deres er kun 66 prosent effektiv mot moderat til alvorlig sykdom og 85 prosent effektiv mot de mest alvorlige symptomene, ifølge de foreløpige resultatene fra den siste og avgjørende testfasen. De største fordelene er at den gis i én dose og kan lagres i vanlig kjøleskap.

91,6 prosent effektiv

Ifølge en studie gjengitt i tidsskriftet The Lancet er den russiskutviklede vaksinen (Sputnik V) 91,6 prosent effektiv mot Covid-19.

Utviklingen av Sputnik-vaksinen har vært omstridt og blitt kritisert for å mangle transparens.

– Men de resultatene som nå legges frem, er tydelige og innebærer at Sputnik er en vaksine som kan brukes for å forhindre sykdom, skriver to britiske forskere i en lederkommentar i The Lancet.

Sputnik V, som bygger på samme prinsipp som AstraZeneca-vaksinen, ble allerede i fjor godkjent for bruk i Russland og har siden blitt godkjent i Ungarn og flere andre land. Det er også sendt søknad til det europeiske legemiddelbyrået EMA for godkjenning.

Venter på godkjenning fra EU

EUs vaksinestrategi har hittil vært kaotisk og lite tillitvekkende, og har resultert i forsinkelsene i vaksineleveransene og krangel med vaksineprodusentene, noe som rammet Norge hardt.

Mens flere land sist sommer hamstret koronavaksiner fra ulike produsenter på forhåndssalg, var Norges strategi å vente på godkjenning fra EU. Det samme skjer med den russiske vaksinen.

– Hvis Sputnik-vaksinen blir godkjent av EMA og den blir kjøpt inn av innkjøpssamarbeidet i EU, kan den bli aktuell for Norge. Vi avventer foreløpig en eventuell godkjenning, sa overlege Preben Aavitsland ved FHI overfor Oppegård Avis.

– Siden Sputnik-vaksinen ikke er godkjent i EU og Norge ennå, kan vi ikke anbefale at nordmenn reiser til Russland for å vaksinere seg med denne vaksinen, sier Aavitsland.

Starter produksjon i flere land

Russland opplyste onsdag denne uken at det nå jobbes med å starte produksjon av Sputnik-vaksinen også i andre land i svært nær fremtid, noe som vil møte etterspørselen fra flere land.

Mens Norges hovedstrategi er tett samarbeid med EU, er det nå mer og mer klart at flere land har planlagt for parallelle løp.

Tyskland har tidligere denne uken sagt at de bistår gjerne i arbeidet med produksjon av Sputnik-vaksinen på lisens i tyske fabrikker.

– Har Norge vurdert å inngå samarbeid om russisk vaksine slik som Tyskland har gjort?

– Dette må du spørre Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om, sier Preben Aavitsland.

Positive hvis EU går i dialog med Russland

Oppegård Avis har kontaktet det overnevnte departementet. Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i HOD svarer følgende:

– Vi gjør våre vaksine-anskaffelser gjennom EUs innkjøpssamarbeid, og ikke gjennom samarbeid med enkelte land eller vaksineprodusenter. Men skulle EU gå i dialog med produsenten av Sputnik-vaksinen, er vi positive til det. Det er legemiddelmyndighetenes vurdering av kvalitet, sikkerhet og effekt som er det avgjørende for om en vaksine eventuelt vil kunne tas i bruk i Norge, ikke opprinnelsesland. Det er uansett gode nyheter at det kommer lovende data fra et bredt spekter av vaksiner.



Powered by Labrador CMS