VAKSINERING MOT COVID-19 I NORDRE FOLLO

FULLVAKSINERT: Arne Christensen (41) fikk dose to tirsdag 31. august. På bildet ser du også frivillig vaksinatør Karianne Jonassen (47) fra Sofiemyr. Foto: Yana Stubberudlien

Snart ved målstreken

Kommunen håper på at de fleste innbyggerne over 18 år kan bli fullvaksinert innen utgangen av neste uke.

Publisert Sist oppdatert
OPPTATT AV VAKSINERING: Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Silje Stavik/ Nordre Follo kommune

– Pandemien er ikke over, og vårt fremste mål er å bidra til å beskytte befolkningen mot alvorlig sykdom og død fra Covid-19, samt å redusere smittespredningen i lokalsamfunnet. Vaksinering er svært viktig i denne kampen, så vi håper at de som ikke har fått vaksine ennå, takker ja til dette tilbudet, oppfordrer Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Per i dag er cirka 70 prosent av innbyggerne over 18 år fullvaksinert.

Totalt har 42.241 innbyggere, eller 90,2 prosent av de totalt 46.831 innbyggerne over 16 år, fått dose én.

16- og 17-åringer i uke 37

Vaksinering av 16- og 17-åringene i Nordre Follo starter for fullt i uke 37, men allerede nå er 26 prosent, eller 430 av de totalt 1649 personer i denne aldersgruppen vaksinert med første dose.

– Frem til vi begynner med 16- og 17-åringene skal vi prioritere å få gitt alle voksne over 18 år to doser med vaksine. Foreløpig ligger vi godt an til å kunne fullvaksinere de fleste over 18 år innen uke 36, sier Biermann.

MANGE SOM BIDRAR: Rutinene på vaksinesenteret er innarbeidet. Det virker som at alt går på skinner. Foto: Yana Stubberudlien

Vurderer vaksinering på skolene

Når det gjelder vaksinering av barn og unge i alderen 12-15 år, har kommunen ikke ennå noen føringer fra de sentrale myndighetene.

– Det foreligger ingen konklusjon rundt dette ennå, men vi har allerede startet planlegging av dette i samarbeid med skolehelsetjenesten, for å vurdere om vaksinering kan gjennomføres på skolene, sier Biermann.

4.000 vaksinedoser

Denne uken får Nordre Follo cirka 4.000 doser med vaksine. De fleste får Moderna-vaksine denne uken, men fredag blir det vaksinering med Pfizer.

– Neste uke blir det to dager med Moderna og to dager med Pfizer. Vi tilstreber at folk får den samme vaksinen som dose én og dose to, men vi må bruke de vaksinene vi har, så mange får nå Moderna vaksine som dose to selv om det var Pfizer de fikk som første dose, sier Kristine Lunde Haugen på vaksinesenteret.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at det å kombinere disse to vaksinene gir like god beskyttelse, og understreker at dette ikke medfører noe større risiko for alvorlige bivirkninger enn det å få vaksine fra samme produsent.

COCTAIL A LA COVID: I Norge blandes vaksinedoser. Rundt 78.000 nordmenn har nå blitt vaksinert med ulike vaksinetyper. Det er det ikke alle land som godtar ved innreise. Foto: Yana Stubberudlien

Lunde Haugen ber folk som ikke kan møte opp til avtalt tid om å gi beskjed til vaksinesenteret om dette. Samtidig oppfordrer hun alle innbyggere over 18 år som ikke ennå har takket ja til vaksinedose én, til å ta benytte seg av drop-in-tilbudet på Ski Storsenter.

– Du kan få dose én hvis du kommer innom vaksinesenteret i tidsrommet fra klokken 10:00 til 14:00 tirsdag til fredag denne uken eller neste uke, sier Lunde Haugen.

OPPFORDRER: "Takk for at du vaksinerer deg!" står det på veggen på vaksinesenteret. Foto: Yana Stubberudlien

Flere får tilbud om vaksinedose tre

Personer med alvorlig svekket immunforsvar får nå tilbud om en tredje dose mRNA-vaksine (Pfizer eller Moderna).

Personer med alvorlig svekket immunforsvar er blant annet pasienter med immunsviktsykdommer, organtransplanterte, kreftpasienter med pågående eller nylig avsluttet kreftbehandling, og pasienter med autoimmune sykdommer som står på immundempende behandling.

– Bakgrunnen er at de har økt risiko for å bli alvorlig syke av Covid-19 og har en lavere effekt av vaksinen enn friske personer. Disse personene vil bli henvist til vaksinering av fastlegene og sykehusene, sier Biermann.

Flere andre land anbefaler en ekstra vaksinedose til pasienter med svekket immunforsvar, blant andre USA, Israel, Tyskland, Østerrike, Storbritannia, Frankrike og Sverige.

– Norske myndigheter vurderer tredje dose til flere andre grupper i befolkningen i tillegg til denne gruppen, men foreløpig foreligger det ingen føringer om dette, sier Biermann.

31.543 FULLVAKSINERTE: 42.241 innbyggere har fått dose én og 31.543 er fullvaksinert per i dag. Foto: Yana Stubberudlien

Ny smitterekord siden 15. mars

Mandag denne uken ble det registrert 18. dødsfall i Nordre Follo. En eldre, fullvaksinerte beboer ved Greverud sykehjem døde etter å ha vært syk med Covid-19. Utbruddet på sykehjemmet har nå fem smittede.

Det er også registrert et smitteutbrudd på Roald Amundsen videregående skole. Foreløpig er det snakk om fire smittede.

Onsdag 1. september ble det registrert 31 koronasmittede i Nordre Follo. Dette er rekorden siden 15. mars i år da det ble registrert 32 smittede. Antall smittede i løpet av de siste to ukene har nå økt til 160 innbyggere.

Kilde: Nordre Follo
UTVIKLING SIDEN FEBRUAR 2020:

– Det er forventet at vi får mye smitte etter når vi åpner opp. Vi ser at mye smitte foregår i de uvaksinerte gruppene, det vil si barn og unge, og dette er som forventet, sier Biermann.

Hun sier at kommunen ikke er så opptatt av smittetallene lenger.

– Vi er mer opptatt av å vite hvor mange som blir alvorlig syke, sier Biermann.

Større fokus på selvtesting

Testkapasiteten i Nordre Follo er nå veldig krevende etter at de nye reglene om testing og selvtesting istedenfor smittekarantene ble innført for barn og unge onsdag 18. august, som var den første skoledagen i Nordre Follo.

– Terskelen for å teste seg selv bør være lav, og opplegget med testing må være tillitsbasert i større grad. Vi ser også at det blir et veldig stort trykk på teststasjonene våre, så mange barn og unge som kommer på teststasjonen får med seg test hjem om de er nærkontakter, sier Biermann.

– Når skal barna teste seg?

– Er de syke eller har nyoppståtte luftveissymptomer, hold dem hjemme frem til de er i fin form igjen, og test dem gjerne etter et par dager hjemme hvis symptomene forblir. Dette er det viktigste. Ellers kan du bruke flytskjema fra FHI (se nedenfor) om du lurer på om du bør teste barnet, sier Biermann.

Les om kriteriene her: Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet av koronavirus?

Kilde: FHI

Frivillig vaksinatør

Tirsdag møtte Oppegård Avis Karianne Jonassen (47) på kommunens eneste vaksinesenter, som er lokalisert på Ski Storsenter. 47-åringen fra Sofiemyr, som jobber til daglig som sykepleier på Ullevål sykehus, har siden mars bidratt frivillig som vaksinatør i Nordre Follo et par ganger i uken.

– Det er en veldig fin og givende jobb. Jeg har møtt veldig mange hyggelige mennesker og alle er så takknemlige, sier Jonassen.

Imponerende innsats

Tore B. Kristiansen (72) er kjent som gruppeleder i Nordre Follo Rødt, men mange kjenner ham for engasjementet og innsatsen hans for det lokale samfunnet. I løpet av skoleåret står han opp tidlig for å bidra til en tryggere skolevei i Ski, men i tillegg til vervet som "morgenfugl" bidrar han med mye annet.

Like før sommerferien meldte han seg som frivillig veiviser på kommunens vaksinesenter. Tre dager i uken, fra klokken 09.00 til 16:00, står Kristiansen rett ved inngangen til vaksinesenteret for å møte alle som skal vaksineres.

– Jeg er pensjonist og har mye tid. Det er veldig hyggelig å hjelpe til med det jeg kan, sier den engasjerte 72-åringen.

FRIVILLIG VEIVISER: Tore B. Kristiansen bidrar som frivillig veiviser på kommunens vaksinesenteret tre dager i uken. Foto: Yana Stubberudlien

Behov for flere veivisere

Akkurat nå har kommunen behov for flere voksne personer som kan bidra som frivillige veivisere på vaksinesenteret, så ring vaksinesenteret om du vil bidra.

– Det er viktig at du snakker godt norsk og er positiv, sier Kristine Lunde Haugen (47), som har jobbet som vaksinekoordinator på vaksinesenteret siden februar.

47-åringen takker både Tore B. Kristiansen og alle de andre frivillige som har bidratt under vaksineringen.

– Vi hadde ikke klart oss uten dem! sier Lunde Haugen.

HAR ANSVAR FREM TIL JUL: Kristine Lunde Haugen (47), som har jobbet som vaksinekoordinator på vaksinesenteret siden februar, jobbet egentlig som sykepleier i hverdagsrehabiliteringen, men fikk nye oppgaver frem til jul som følge av det store behovet for fagfolk på vaksinesenteret. Foto: Yana Stubberudlien



Powered by Labrador CMS