NY PÅ LAGET: Oleanna Utgård Weltzien er en ny penn i Oppegård Avis.
NY PÅ LAGET: Oleanna Utgård Weltzien er en ny penn i Oppegård Avis.

Ung journalist med store drømmer

Møt Oleanna (15) har akkurat landet sin første journalistjobb i Oppegård Avis. Selv om stoffområdet hun skal dekke stort sett stopper ved de gamle kommunegrensene, gjør definitivt ikke ambisjonene hennes det.

Publisert Sist oppdatert

Den observante leser har kanskje allerede lagt merke til navnet Oleanna Utgård-Weltzien i våre spalter de siste ukene. I denne ukens avis har hun blant annet snakket politikk med Nicholas Wilkinson og Haitham El-Noush, men hun har på ingen måte levert sin siste sak. Derfor denne saken.

Men hvorfor banket hun på døren til Oppegård Avis?

– Jeg har oppdaget at jeg er veldig glad i å skrive, så vil jeg gjerne skaffe meg arbeidserfaring. Det er politikk som er favorittområdet, og det tror jeg passer godt sammen i denne jobben, sier Oleanna Utgård-Weltzien.

Sidsel Wold er forbildet

Selv om det er selvsagt er stas å lande sin første journalistjobb, går ambisjonene langt utenfor redaksjonslokalene til Oppegård Avis. Det er nemlig utenrikskorrespondent i NRK som er den store drømmen.

– Det er Sidsel Wold som er mitt store forbilde innen journalistikken, men det må ikke være Midt-Østen for min del, jeg er åpen for det alle meste, sier Utgård-Weltzien.

Storpolitikk

Nevnte Wold har på sin side dekket store internasjonale begivenheter, og som kanskje er mest kjent for din dekning av Israel og Palestina-konflikten.

Den garvede NRK-journalisten blir glad for å høre at hun er til inspirasjon til unge journalistspirer.

– Det var gøy – og oppmuntrende. Om jeg skal gi råd til en som vil begynne med utenriks er det å lære seg språk. Ikke bare er det et viktig verktøy, men det åpner døren inn til folks hjerter og nye kulturer. Vil du jobbe i Midtøsten: Lær arabisk. Eller kinesisk om du vil jobbe i Asia, eller russisk om du vil jobbe i Russland. Historie er også et svært viktig fag for å forstå nåtiden og det politiske spillet. Ellers er det viktig å alltid være nysgjerrig, og møte mennesker med åpenhet, sier hun til Oppegård Avis.

GIR GODE RÅD: NRKs Sidsel Wold synes det var oppmuntrende å bli beskrevet som et idol.
GIR GODE RÅD: NRKs Sidsel Wold synes det var oppmuntrende å bli beskrevet som et idol.

Er i rute

Når det gjelder rådene fra sitt store idol er Utgård -Weltzien godt i gang. Det var nemlig ingen tilfeldighet at 15-åringen valgte nettopp spansk som valgfag, siden det åpner dører i nesten en hel verdensdel.

Og det er dekning av storpolitikk som fenger. I skoleavisen på Ingieråsen skole har det ikke gått i reportasjer om TikTok, Justin Bieber og håndballkamper. Utgård-Weltzien har laget reportasjer om storpolitikk, menneskerettigheter og Etiopia-konflikten. Det er ikke småtterier å bryne seg på, selv for garvede journalister, men den lovende journalistspiren går på med friskt mot.

Potensialet har hun allerede bevist for den årvåkne leser av Oppegård Avis, med sine to første saker på trykk: En sak om skolestart på grønt nivå etter ferien og som nevnt saken om SVs nye og «gamle» stortingskandidat.

Ski vs Oppegård

Hva er drømmesaken din å skrive om i Oppegård Avis?

– Drømmesak og drømmesak, men jeg synes det er interessant å lese sakene om at Ski prioriteres foran Oppegård. Så kanskje noe sånt, sier 15-åringen, og beviser med det at hun allerede i en alder av 15 år ikke er så ulik oss gamlingene på rundt 40.

Powered by Labrador CMS