EGET KOMMUNETRE: Per Kristiansen ønsker dette treet som kommunens eget tre.

Er dette det nye kommunetreet?

Langs Rosenholmveien er det plantet 125 trær av typen Tokyo kirsebærtre. Nå står de i full blomst og det er definitivt verdt turen for å ta en titt på dem, mener Per Kristiansen, avdelingsleder i Drift og vedlikehold Park og idrett.

Publisert Sist oppdatert

For fire år siden ble det plantet 125 Tokyo kirsebærtrær langs Rosenholmveien. Grunnen var at de som sykler forbi skulle få noe fint å se på.

– Det var et prosjekt som Anna Lina Toverud hadde ansvar for i forbindelse med sykkelvei prosjektet frem til Rosenholm stasjon, forteller Kristiansen.

Nå blomstrer trærne og det har de gjort siden slutten av april.

– Ta deg en tur ned å se, oppfordrer avdelingslederen.

– Parkavdelingen utførte jobben. Jeg husker arkitektforslaget var bjørk som skulle plantes, men heldigvis fikk vi gjennomslag for å velge dette treet i stedet, sier han.

Populært parktre

POPULÆRT: Treet er et populært parktre i både Japan og USA. Kirsebærfruktene har liten spiseverdi for oss, men er viktig mat for trost. Fruktsaften kan sette flekker på klær, så pass på!

Kristiansen forteller at trærne er populære parktrær i både Japan og USA, og legger til at de blomstrer bare flottere jo eldre de blir.

– Det er den rike blomstringen som først og fremst har gjort Tokyo kirsebær til et etterspurt park- og gate tre, forteller han.

I Japan er det nemlig plantet titusenvis av trær og ved templer og i byenes parker. Og i 1912 ga ordføreren i Tokyo om lag 800 trær til USAs hovedstad Washington DC.

– Trærne ble plantet i parkområdet Tidal Basin og er blitt verdenskjente. Gaven symboliserer vennskapet mellom japanere og amerikanere og blir årlig feiret i to uker under National Cherry Blossom Festival i månedsskiftet mars-april. I 1959 fikk den kanadiske byen Toronto en tilsvarende gave bestående av et sortiment av japanske kirsebærtrær, inkludert Toykokirsebær, til sammen 2000 trær plantet blant annet i byens High Park, kan Kristiansen informere om.

LANG, LANG REKKE: Trærne danner en vakker bakgrunn langs Rosenholmveien.

Drømmen om et kommunetre

Drømmen til Kristiansen er at kirsebærtreet blir kommunetreet til Nordre Follo.

Tokyokirsebætre:

Toykokirsebær blir et 6-12 meter høyt tre med bred krone. Det vokser raskt i ungdommen. Fra USA er det rapportert om tre-fire år gamle trær som allerede er nær fem meter høye. Barken er glatt og mattgrå, men med tydelige korkporer, og unge kvister er svakt behåret. Etter løvsprett er de unge bladene bronsefarget, men de blir mørkegrønne i løpet av et par uker. Dersom vekstsesongen er lang nok, får bladene flotte høstfarger i gule til teglsteinsrøde fargetoner.

– Jeg ønsker at vi planter det overalt. Så blir det vårt tre, sier han entusiastisk.

Kristiansen har gode argumenter for hvorfor han mener treet burde bli det nye kommunetreet.

– Det er gode trær. De tåler eksos og forurensing. Og de tåler vær, sier han og gestikulerer i den sure vinden som suser rundt bilene som kjører forbi.

– Bjørketrærne finner du i hele Norge. Hadde det ikke vært fint om vi tok dette treet til oss og plantet det konsekvent i forbindelse med utbygging og nye anlegg, spør han og legger til:

– Se hvor flott det er!

Om trærne er flotte nok til å bli det kommunenes eget tre blir opp til den gjengse borger å bedømme, men nå vet du i alle fall at du i en liten tid fremover fortsatt har muligheten til å se trærne blomstre.

Powered by Labrador CMS