VM-STADION: Qatar er er land uten særlig fotballkultur fra før og samtlige stadioner som tas i bruk under mesterskapet er nybygget.

Hvorfor fikk egentlig Qatar VM?

12 år gamle Oskar Bruun Godbolt reagerer på at fotball-VM havnet i Qatar.

Det lurer jeg også på. Et land uten fotballkultur og med et grusomt regime. Nå skal jeg si mine argumenter for at Qatar ikke burde fått VM.

Vet du hvor stort Qatar er? Jo, det er like stort som Rogaland fylke.

For åtte år siden arrangerte Brasil VM. Jeg skjønner at Brasil får VM fordi de har i hvert fall en fotballkultur. Alle er enige om at fotball-VM skal spilles på sommeren, fordi da blir det god stemning og man kan se på en storskjerm på byen i en t-skjorte, ikke en vinterjakke. Da skjønner jeg ikke hvorfor Qatar får VM. Der er det jo over 50 grader om sommeren.

Så i år spilles dessverre fotball-VM på vinteren. Det helt latterlig å gi VM til et land der hvor landslaget ble stiftet for 52 år siden (altså i 1970). Det betyr at bestefaren min er 18 år eldre enn Qatar sitt landslag.

For cirka ett år siden ble to norske journalister fra NRK fengslet i Qatar bare for å filme og dokumentere til NRK sine nyheter. Det viser jo bare hvor ille det landet er.

Du tenker nok også hvor mye kostet egentlig VM for Qatar? Jo, svaret er 2.200 milliarder norske kroner og 6.500 menneskeliv, som har dødd under byggingen av alle stadionene.

Jeg synes at alle fotballspillerne burde bruke en hvit t-skjorte med tallet 6.500 malt i blodrødt, for å markere alle som har dødd.

Qatar har leid noe som heter migrantarbeidere, det er mennesker fra andre land som drar til et land for å bygge eller jobbe. De migrantarbeiderne har altså hatt så dårlige arbeidsforhold at flere tusen har dødd og flere har sultet og tørstet i hjel, fordi de får for lite vann og mat.

Når det gjelder migrantarbeidere så har de leid flere, som later som om de er fans for Argentina, Brasil, Frankrike og flere andre land. Det er fordi det er fryktelig dyrt med flybilletter, hotell og kampbilletter. Så nesten ingen fotballfans bortsett fra de som er styrtrike har råd til å dra til VM.

For noen dager siden filmet danske TV2 nyheter live fra Qatar. Da kom det noen sikkerhetsvakter og sa at de ikke fikk lov til å filme noe. De truet med å ødelegge kameraet på direktesendt tv. Det er veldig rart når det landet skal liksom arrangere VM samme uke.

Når det gjelder FIFA og når de skal bestemme hvem som skal få VM, så tenk på disse tre spørsmålene:

1. Har dette landet fotballkultur?

2. Har dette landet bra nok arbeidsforhold?

3. Hva slags demokrati har dette landet?

Oskar Bruun Godbolt, 12 år

Powered by Labrador CMS