Jule-quiz: Tre nøtter til OAskepott
Tre quiz-spørsmål - hver dag gjennom hele høytiden. Dette er tre nøtter til OAskepott.
Først av alt. Beklager for det forferdelig dårlige ordspillet over her. Neida, vi synes det er bra. Hva skal man egentlig kalle en liten quiz-spalte med tre spørsmål som skal surre og gå gjennom hele julen?
Vi står for «Tre nøtter til OAskepott».
Hva er så dette?
Hver dag - fra og med i dag og til og med første nyttårsdag - får du servert tre spørsmål fra OAvis-redaksjonen. To av dem er helt vanlige quiz-spørsmål, mens ett vil være helt lokalt - akkurat som Oppegård Avis.
Så hva ligger i (OAske)potten? Det er ingen premier - kun litt hjernetrim.
1. Christine Dancke var hundevalpen i Maskorama. På nasjonal skala scorer hun høyt på Kjendis-skalen, men lokalt vil vi påstå det er en annen Dancke som er høyere på denne skalaen. Særlig om du har en fortid på Fløysbonn ungdomsskole. Hvilken Dancke skal vi frem til?
2. Stilton er en juleost for mange, men nå er det en annen blåmuggost vi slår ring rundt, nemlig Roquefort. Spørsmålet er: Fra hvilket dyr kommer melka man bruker til å produsere Roquefort-ostene? Og mens du funderer på det kan du jo reflektere over opprinnelseslandet til Stilton, hvilket tilbehør man bruker til den og hvilken type Roquefort-ost som går for å være den kraftigste. Siden du først er i gang.
3. OAsaka er selvsagt ingen by, men det er Osaka. Og her skal du få et hint. OAsaka ligger i Japan, men i hvilken japansk region ligger OAsaka? Osaka, mener jeg...
Dagens fasit
Her må vi nesten skrive noen linjer med tekst, slik at man ikke scroller seg frem til riktig svar ved et uhell.
Vi kunne for eksempel nevnt andre oster som er vanlig i julen, som for eksempel Edamer. Edamer er en gulost fra Nederland, eller Holland om du vil. Osten egner seg godt til lagring og et godt tips er å kjøpe osten i på tilbud i jula, og lagre den til neste år. Da får du knallgod Edamer hver jul til nesten ingen penger.
Men nå må du nesten stoppe å scrolle om du ikke vil se svarene med et uhell for nå kommer svarene veldig fort her altså.
Her kommer svarene:
1. Sigurd Dancke. Han var historie- og musikklærer på Fløysbonn ungdomskole i «alle år».
2. Roquefort lages på fåremelk. Stilton kommer fra England og er for mange essensielt tilbehør til portvin, eller vica versa, det er godt på pepperkaker også. Roquefort Papillon er den kraftigste blåmuggosten.
3. Osaka ligger i Kansai-regionen på øya Honshu i Japan.
Følg med! I morgen kommer det tre nye nøtter til OAskepott.