VENNER FOR LIVET: På utveksling kan man få venner for livet, til og med fra helt andre himmelstrøk enn «normalt».

– Mitt år som utvekslingsstudent

Hedda Ophaug forteller om sitt år i Frankrike, og har samtidig en oppfordring!

Skoleåret 2022/23 ønsket jeg, som mange andre, å være en utvekslingsstudent i et annet land for å lære en ny kultur, få nye venner, lære et fremmedspråk og skape mange utrolige minner. Takket være Rotary sitt utvekslingsprogram, fikk nettopp jeg dra til Frankrike for å oppnå mitt ønske.

I PARIS: Hedda Ophaug har brukt det siste året i Frankrike og angrer over hodet ikke.

De tre Rotaryklubbene i distriktet, Kolbotn RK, Gjersjøen RK og Oppegård RK, sender ut en elev fra området, og forrige skoleår var jeg den ene heldige. Rotary står for fred og forståelse gjennom vennskap ovenfor landegrenser. Det vil si at Rotary ikke bare er en utvekslingsorganisasjon, men et internasjonalt felleskap som ønsker å oppnå en forskjell. Dette var en av hovedgrunnene til at jeg valgte å søke utveksling gjennom Rotary, ikke bare fordi jeg hadde flere land å velge meg til, men også fordi jeg kunne være en ambassadør for noe hjelpsomt.

Rotary ønsker at vi får et trygt opphold, derfor hadde jeg flere vertsfamilier. Dette var i hovedsak for å forsikre meg om at jeg kunne oppleve så mye av den franske kulturen som mulig og i tillegg fikk jeg møte mange fantastiske mennesker som jeg i dag kan kalle min familie.

Under utvekslingen min var jeg en «normal» elev på en fransk videregående skole. Det var veldig spennende å ha fag på fransk, men selvfølgelig var det ikke lett. Jeg var ekstremt heldig som fikk gode venner og lærere som hjalp meg med fransken, slik at skoleundervisningen ble lettere. Det var også utrolig gøy å se forskjellen på skolen i Norge og i Frankrike, siden skoledagene og kravene var helt forskjellige, både på godt og vondt.

Vanligvis har man to til tre familier under oppholdet, men siden jeg bodde i en landsby hadde jeg bare to. De var utrolig snille, og jeg ble sett på som en del av familien med en gang. I min første familie ble jeg dermed den fjerde dattera og de passet på at jeg lærte språket, fikk drive med fritidsaktiviteter, møte venner og de hjalp meg med lekser. Det var også ekstremt artig å få vise fram den norske kultur, som vil si at jeg lagde dem fredagstaco og introduserte dem for brunost, som en takk for alt de lærte meg.

Rotary er godt kjent internasjonalt, så ikke bare får du venner der du bor, men du får utvide horisonten din ut til hele verden. I byen min bodde det også en annen Rotary student fra Mexico. Vi ble automatisk bestevenninner og lagde en fantastisk vennekrets med både franske, amerikanske, asiatiske og latinamerikanske studenter. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk bli med disse studentene på turer rundt om i Frankrike som vi gjorde med et annet Rotary distrikt i april. Da dro vi på en 8 dagers tur der vi besøkte blant annet Paris, Bordeaux og Marseille. For meg var dette mitt beste minne fra året mitt, ikke bare fordi jeg fikk se Mona Lisa, men fordi jeg fikk møtt så mange fantastiske tenåringer fra hele verden.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Så hvis du ønsker å dra på utveksling til et annet land, så råder jeg deg til å prøve gjennom Rotary, siden du kan reise til de fleste landene i Amerika, Oseania, Europa, Asia og til og med noen i Afrika.

Kjenner du noen som vil på utveksling gjennom Rotary, kan du lese mer og søke på www.rye.rotary.no. Du kan også ta kontakt på epost til sivtb@hotmail.com i Kolbotn Rotaryklubb hvis du har noen spørsmål. Sist frist for søknad er 1. november, men send inn søknad så fort du har bestemt deg.

Hedda Ophaug

 

Powered by Labrador CMS