KLOKE ORD: Glen Emil Eriksen er årets siste bidragsyter i spalten «Slik har vi det nå».

– Verdien av en opplevelse er individuell

Trenger du et pust i bakken og noen kloke ord? Les denne fra vår «Slik har vi det nå»-skribent, Glen Emil Eriksen.

Publisert

Så var de siste julegavene handlet inn, juletreet pyntet og ribba på plass. Tradisjonen tro, har vi kommet oss gjennom både pepperkakebaking, gløgg, medalje til håndballjentene, julekonserter og Lucia-tog. Desember har levert som forventet.

Det har vært noen kjølige morgener på togstasjonen, men jeg må si desember har vært vakker. Snøen har lavet ned. Frosten har satt seg både i nesebor og på trærne. I tett samarbeid med strømstøttet julebelysning, har omgivelsene bidratt til at iallfall jeg har fått den kjente og kjære julestemningen vi alltid higer etter.

Men desember er hektisk. Folk stresser inn og ut av nattåpne kjøpesentre. Vi ser foreldre kjøre fra butikk til butikk i jakten på en prispresset marsipangris eller to. Vi hører ungene jobbe flittig med ønskelisten, mens de navigerer seg gjennom den ene leketøysbutikken etter den andre. Det er akkurat som om pulsnivået rundt omkring stiger i takt med at adventslysene tennes. Presset om å få oppleve en god og innholdsrik jul for store og små er påfallende for oss alle, og året i år er intet unntak.

Selv prøver jeg innimellom slagene å få brukt adventstiden til litt refleksjon. Å reflektere over egen tilstand og tilværelse. Og man lander jo hurtig ned på det samme tilbakevendende tema år etter år, tid, eller rettere sagt mangel på tid.

Etter hvert som årene har gått er det jo bare å anerkjenne at arbeid og familieliv spiser opp store deler av tidsbudsjettet. Slik er det bare og slik skal det kanskje også være, tenker jeg. Men det medfører knallharde prioriteringer knyttet til det lille tidsoverskuddet man har. For noen består kanskje livet av å jakte likes på Instagram, for andre kan det være kryssord eller quiz. 

For egen del har fotballen alltid vært et deilig avbrekk fra livets stressende realiteter. Enten det er trening med Oppegårds beste menn eller en Premier League-kamp med gutta. Her finnes det ingen fasit på rett eller galt, men tenk gjennom et par ganger når du fyller opp kalenderen i 2024, hvor dyrebar tiden din er, både for deg selv og for de rundt deg. Døgnet kommer fortsatt kun til å ha 24 timer neste år også.

Verdien av en opplevelse er individuell, så en selvfølgelighet for deg, kan være en drøm for andre.

Glen Emil Eriksen

En annen viktig del av refleksjon, er å se seg selv i speilet, være ærlig med seg selv og om året som har gått. Som for sikkert mange av dere, har året mitt vært preget av både oppturer og nedturer. Viktig er det da å huske på at verdien av en opplevelse er individuell, så en selvfølgelighet for deg, kan være en drøm for andre. Derfor er det veldig viktig å reflektere ut fra sitt eget utgangspunkt og ikke alltid sammenligne seg med alle de andre. På pluss-siden min vil jeg definitivt nevne at jeg begynte å skrive i denne avisa, barna fortsetter å gjøre meg stolt, og jeg overvant høydeskrekk og beiset huset utvendig fra topp til tå. Listen inneholder mye den, og jeg føler jeg kan ta juleferie og avslutte 2023 med relativt god samvittighet. 

Har du tenkt over dine oppturer inneværende år? De skal du være stolt over!

Selvfølgelig har det også vært tyngre stunder. Dyr strøm og en renterakett ut av en annen verden har preget oss alle. Som lidenskapelig Manchester United-supporter må jeg innrømme at det har det vært krevende å se fotballkamper i høst. Legger du til at opprykksdrømmen røyk med A-laget til Oppegård, så har ikke akkurat ballen rullet riktig vei for meg. Men den tyngste stunden min kom i begynnelsen av mai.

Et langt vennskap sovnet stille inn. «Det er jo bare en katt» er et uttrykk jeg har hørt før. Men det er feil, det er så mye mer enn det. I 15 år hadde jeg en som alltid var der, dag og natt, og som ikke krevde så mye annet enn en dæsj våtfor, nærhet og kos. Å avlive i rett tid, er en del av det ansvaret som hviler på dyreeieres skuldre, men å måtte sjonglere følelsen av sårbarhet med å være sterk, for de rundt seg, og ikke minst for dyret, det har satt sine spor i meg.

Men livet går på magisk vis videre, og det som ikke dreper deg gjør deg faktisk sterkere. Og jeg var heldigvis ikke alene. Husk at rikdom ikke bare måles i kroner og øre. Enten man kun har én bekjent eller flere hundre. Enten de er digitale eller fysisk tilstedeværende. Det at noen bryr seg, det er den største og viktigste rikdommen vi både kan gi fra oss og få av andre. Ta vare på den følelsen og pass på å gi den til de som trenger det mest.

Så hva gjenstår nå? Jo mange begynner planleggingen mot 2024. Nyttårsforsettene skrives i stein og mange søker forandringer. Noen vil treffe den rette, andre vil skilles. Treningsgleden finnes frem og noen ser frem mot kanskje en reise eller en bestemt dato. Men vi må også huske på at det finnes andre som gruer seg til hva fremtiden vil bringe. Kanskje er du eller noen nær deg er preget av sykdom, ensomhet eller dårlig økonomi. Til dere som har det tungt, husk at selv om forutsetningene for 2024 er forskjellige, har vi alle til felles det faktum at vi ikke vet hva fremtiden bringer. Hold fast i det, det er alltid håp for den som ikke gir opp! Og til dere som er på jakt etter sommerkroppen eller nye vaner, pass på og ikke glemme de rundt deg, i jakten på å finne deg selv.

God jul og godt nyttår!

 

Powered by Labrador CMS