AKSJONERTE: 12. mai var det storaksjon for Førdefjorden. Blant aksjonistene var SU-leder Synnøve Kronen Snyen fra Oppegård.

Må betale 12 000 i bot etter miljøaksjon

Politiker og miljøforkjemper Synnøve Kronen Snyen (25) fra Oppegård dømt for å aksjonere mot dumping av gruveslam.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke møtte de første 18 Førdefjord-aksjonistene i Sogn og Fjordane tingrett. 84 personer ble til sammen arrestert i løpet av to uker med aksjoner og anleggsstans innenfor gjerdene til Nordic Mining, og mange av dem valgte å ikke godta boten.

En av disse var Oppegård-kvinnen Synnøve Kronen Snyen.

BLE DØMT: Synnøve Kronen Snyen ble dømt for Førdefjord-aksjonen

Nå er både hun og elleve andre aksjonister dømt til å betale 12.000 kroner, pluss saksomkostninger. Deriblant Alfa Freddy Aakervik-Hansen som også er fra Oppegård.

– Klart det svir

Beløpet kom overraskende på Kronen Snyen.

– Vi synes det er for høyt å gi oss 12.000 i bot for fredelige aksjoner. Vi har hatt god dialog med politiet hele veien, og de har selv uttalt i media at demonstrantene har oppført seg eksemplarisk. Normalt bøtenivå er 8.000 kroner, så vi forstår ikke hvorfor vi skal straffes hardere enn det. De fleste aksjonistene er ungdommer med dårlig råd, så det er klart at 12.000 kroner svir, skriver Kronen Snyen til Oppegård Avis.

Bakgrunnen for aksjonene er at gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden. Planene har møtt massiv motstand fra både miljøbevegelse, lokalbefolkning og enkelte forskere, som frykter at dumpingen vil ha katastrofale konsekvenser for livet i fjorden.

– Søppelplass

En av aksjonistene som måtte møte i retten i Sogn og Fjordane tingrett var altså Synnøve Kronen Snyen, leder for sosialistisk ungdom (SU)

– Jeg lenket meg for Førdefjorden fordi vi ikke kan bruke en nasjonal laksefjord som søppelplass for giftig gruveslam, sa Kronen Snyen.

Før rettsaken var hun klar på at dette var en kamp hun var villig til å ta eventuelle konsekvenser av.

– Det verdifulle økosystemet i fjorden vil bli ødelagt hvis Nordic Mining får gjennomføre sine planer. Vi må sette hensynet til naturen og det biologiske mangfoldet over gruveselskapets ønske om ekstra profitt, sa hun i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS