DOMMERSJEF: På fritiden driver han kafé på Greverud med kona Lene, men Terje Hauge er til vanlig dommersjef i Norges Fotballforbund.
DOMMERSJEF: På fritiden driver han kafé på Greverud med kona Lene, men Terje Hauge er til vanlig dommersjef i Norges Fotballforbund.

– Vi er godt forberedt

Mens norske fotballspillere har begynt oppkjøringen til årets sesong, skal Terje Hauge sørge for at innføringen av VAR i Norge blir et pluss.

Publisert Sist oppdatert

VAR – en forkortelse for video assistant referee – er et omdiskutert hjelpemiddel. Langt fra alle fotballfans synes det har bidratt positivt i fotballen, selv om det utvilsomt sørger for flere riktige avgjørelser i nøkkelsituasjoner.

De som ytrer seg høyest mot VAR mener det dreper en del av spontaniteten, at det forringer opplevelsen for de som er på stadion og at det påfører spillet lange og unødvendige stopp.

Motstander eller ikke, i år innføres det i Eliteserien for menn. Ansvaret for at det blir minst mulig å klage på ligger hos Terje Hauge.

Godt forberedt

Kolbotn-bosatte Hauge er såkalt dommersjef i Norges Fotballforbund og har i et år sørget for at norske dommere skoleres i systemet. Årets sesongoppkjøring blir den siste viktige testperioden, for når Eliteserien sparkes i gang 10. april må det sitte.

– Ja, nå er det VAR for alle pengene. Nå har vi holdt på i et helt år med utdannelse av 50 norske dommere før det braker løs i april, sier Hauge.

Den rutinerte dommersjefen har taklet små og store kriser tidligere og er forberedt på at mange vil ha meninger om VAR i Norge. Men han lover i hvert fall at hans utvalgte skal stille godt forberedt.

– Vi er godt forberedt og alle våre dommere er forberedt til at det blir mye oppmerksomhet i starten. For min egen del har jeg holdt på med dette i 30 år, så det skal nok gå bra, sier han selvsikkert.

MYE ØVING: NFF har det siste året brukt mye tid og ressurser på at norske dommere skal skoleres i VAR-bruk. Her under Norway Cup 2022.
MYE ØVING: NFF har det siste året brukt mye tid og ressurser på at norske dommere skal skoleres i VAR-bruk. Her under Norway Cup 2022.

Minst mulig bruk

Målet er at fotball-fans og tv-tittere skal merke minst mulig forskjell.

– Jeg tror ikke seerne skal se noe særlig forskjell. Vårt mål er at dommerne fortsatt skal ta avgjørelsene, ikke VAR. Vi ønsker at VAR skal brukes så lite som mulig og være så lite synlig som mulig. Vi må nok gjøre oss noen erfaringer før det sitter helt, men vi gjør alt vi kan for at det skal gå så sømløst som mulig, sier Hauge.

Han understreker at VAR er et hjelpemiddel i nøkkelsituasjoner, og ikke nødvendigvis en fasit.

– Selv om bildene blir bedre og flere er det fortsatt skjønn som må avgjøre. Vi ønsker å jobbe etter UEFA-referanser hvor VAR gjerne ser på fire til fem situasjoner per kamp, men hvor dommeren faktisk bare må bort til skjermen i én av femten situasjoner. Da vil dette gå fint, mener Hauge.

Er spent

Han bedyrer derfor at han gleder seg til å vise frem det de har øvd på det siste året.

– Jeg gleder meg virkelig. Jeg har gledet meg siden VAR kom i 2017. Selvsagt er jeg spent på hvor fort vi tar nivået, og kanskje blir det noen serierunder hvor vi snubler litt, men vi skal finne vår list på raskest mulig måte, lover Hauge.

Powered by Labrador CMS