VÆR OBS: Har du en nyere bil bør du raskest mulig finne ut hva du har lov til å trekke med ditt førerkort.
VÆR OBS: Har du en nyere bil bør du raskest mulig finne ut hva du har lov til å trekke med ditt førerkort.

Denne feilen må du unngå

Hos trafikkskolen Think Trafikk opplever de en markant økning av kunder som trenger noen ekstra bokstaver eller tall på sine førerkort.

Publisert

– Tidligere hadde vi én til to forespørsler om dette i måneden, men nå er det fire til fem, per uke, sier Andreas H. Johansen, faglig leder Think Trafikk på Kolbotn.

Trafikkskolen, som holder til i det gamle sentrumsbygget på Kolbotn, har faktisk måtte ansette en lærer til for å møte etterspørselen. Det er det bokstavelig talt tungtveiende årsaker til.

Forklaringen er todelt: Den ene grunnen er at flere har kjøpt campingvogn de siste somrene og trenger tilhenger-lappen for å trekke denne. Den desidert viktigste årsaken er at flere nå kjøper biler med mye høyere tillatt totalvekt enn hva de har hatt tidligere, gjerne ved utskifting av fossilbil til el-bil.

Dette gjør at tilhengeren de tidligere har kunne trekke lovlig med vanlig klasse B, nå gir for høy tillatt totalvekt på bil + tilhenger med tanke på førerkortklassen de har.

Forvirrende

Forvirret? Da er du i samme båt som undertegnede. Derfor skal du få det inn med teskje du også.

Alle som innehar førerkort klasse B har også lov til å trekke tilhenger. Det er imidlertid noen store «men» her. Det er spesielt to begrensninger du må kjenne til:

1. Tillatt totalvekt på bil og tilhenger må til sammen ikke overstige 3 500 kilo.

2. Det er bilen og tilhengerens tillatte totalvekt som setter begrensningen – ikke den faktiske vekten. Det har nemlig ingen betydning.

– Det er punkt 2 som ofte skaper usikkerhet og misforståelser, da dette for mange virker veldig rart og ulogisk, forteller Andreas H. Johansen, faglig leder Think Trafikk på Kolbotn.

Se her, Tesla-eiere!

GIR GODE RÅD: Andreas H. Johansen hos Think Trafikk sier mange bilister kommer for å plusse på førerkortet, etter å ha blitt stoppet i kontroll. Det kan koste dyrt.
GIR GODE RÅD: Andreas H. Johansen hos Think Trafikk sier mange bilister kommer for å plusse på førerkortet, etter å ha blitt stoppet i kontroll. Det kan koste dyrt.

Johansen tar et eksempel mange trafikanter i Oppegård bør kjenne seg igjen i.

– Tesla Model X har en tillatt totalvekt på 3 079 kilo. Har du en vanlig liten hage-henger med tillatt totalvekt på 1 300 kilo, så blir den tillatte totalvekten 4 379 kilo. Dette er nesten 900 kilo mer enn hva du har lov til å kjøre med klasse B-førerkort, sier trafikklæreren.

Og dette er det mange som faktisk ikke er helt klar over. Det kan bli dyrt.

– Dette er det dessverre mange som ikke er klar over, for en del av våre elever kommer først etter at de har blitt stoppet i kontroll og fått bøter på opptil 8 – 10 000 kroner, selv i tilfeller der tilhengeren har vært tom, sier Johansen.

Gir gode råd

Rådet fra trafikklæreren er derfor enkelt.

– Har du kjøpt en mellomstor el- eller hybridbil, og har en tilhenger av normal størrelse hjemme, er det stor sjanse for at du må utvide førerkortet ditt. De fleste klarer seg med B96, men noen velger likevel å «oppgradere» til BE når de først har tatt opplæringen, sier han.

Han har ett siste tips til førere som er usikker på hva de har lov til og ikke.

– Statens vegvesen har en tilhengerkalkulator som forteller deg hvilken førerkortklasse du trenger for å lovlig trekke tilhengeren din. Alt du trenger er å legge inn registreringsnummer på bil og henger, så får du svaret, sier Johansen.

Fortsatt forvirret? Her har Think Trafikk samlet alle regler du trenger å vite i en rask oppsummering.

Powered by Labrador CMS