HÅVARD THERKELSEN: Nestleder i Nordre Follo Arbeiderparti.
HÅVARD THERKELSEN: Nestleder i Nordre Follo Arbeiderparti.

Vi er best når alle er med

DEBATT: Jeg er bekymret for økte sosiale forskjeller i kjølvannet av pandemien. Vi trenger en annen politisk medisin enn den Erna Solberg har skrevet ut de siste åtte årene.

Publisert Sist oppdatert

For noen har pandemien gitt mer tid i en hektisk hverdag. For andre har tiden stått helt stille siden jobben forsvant. Vi må bort fra en tankegang om at de rikeste skal få mest, og heller prioritere mer til fellesskapet. Det viktigere enn noen gang nå, etter pandemien, for å hindre økende sosiale forskjeller.

Noe av det fineste i Norge er at vi ser likt på hverandre, at vi har et bredt spleiselag, uten for store forskjeller hvor alle er med og bidra. Ingen skal ha kake før alle har fått brød.

Da Norge stengte ned i mars 2020 var det mange som mistet jobben eller ble permittert over natta. Dessverre ser vi at de enorme konsekvensene av pandemien har rammet skjevt; mange - kanskje de aller fleste - har klart seg ganske bra. Men de som gjerne hadde størst problemer med å få jobb før viruset rammet, var ofte de som først mistet jobben når viruset rammet og bedrifter måtte permittere. Når butikkene måtte stenge eller når puben ikke kunne holde åpen. Fortsatt er 163.300 helt arbeidsledige, delvis ledige eller registrert som arbeidssøkere hos Nav ved utgangen av juni.

Undersøkelser viser at pandemien har fungert som et forstørrelsesglass på forskjeller. Flere innvandrere har mistet jobben. Helsen har vært dårligere og pandemien har herjet verre i områder med blokker og små leiligheter. Hjemmeskole med mange søsken, i en liten leilighet, fører til større kunnskapshull enn om du sitter på ditt eget rom i en stor villa med ressurssterke foreldre.

Jeg er bekymret for at pandemien har tippet mange av de som fra før har stått og veivet på kanten av stupet utenfor - når de mistet jobben, når presset i familien ble for stort, når skoletilbudet og fritidsaktivitetene ble annerledes. Og det er her vi må sette inn støtet nå som samfunnet åpner opp. Vi må ta igjen for det tapte. Bruke barnehage, skole og fritidsaktiviteter som plaster for å hele menneskene som har lidd mest i denne vanskelige tiden for Norge.

Og de som har lidd mest i denne tiden er ikke topplederne i Norwegian som får millionbonuser mens ansatte på gulvet blir permittert. De som har lidd mest er arbeidsfolk med lav utdannelse, kanskje med skiftende tilknytning til arbeidslivet. Det er ikke topp-elevene som har lidd mest, som har fått mer tid til å fordype seg. Det er de som strever på skolen og risikerer å falle helt ut når all undervisning skjer via Teams. For mange elever har over halve videregående blitt gjennomført på hjemmeskole via skjerm. Alle skjønner at det gir store kunnskapshull hvis du har litt problemer med å konsentrere deg fordi de andre søsknene dine løper rundt i stua eller har hjemmeskole selv.

De siste åtte årene har vi hatt en politisk kurs i Norge som helt bevisst har prioritert de som har mest fra før. Åtte år med høyrepolitikk har ført til større forskjeller mellom folk og et skattesystem som favoriserer rikfolk. I Dagbladet har vi lest at milliardærene som støtter Høyres valgkamp, har mer enn doblet formuen under Erna Solberg som statsminister.

Arbeiderpartiet skal jobbe for at en ny regjering innen de første 100 dagene ved makten skal gi mer igjen til vanlige folk. Vi vil gjeninnføre feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige. Redusere barnehageprisen med 2.800 kroner i året. Innføre 5 timer gratis kjernetid i SFO for alle førsteklassinger. Sikre gratis utlån av sports- og fritidsutstyr i alle deler av landet.

Wegard Harsvik (LO) har i boken «Arven etter Erna» dokumentert hvordan den borgerlige regjeringen har brukt de store pengene på å senke skattene for de som har mest fra før når man i stedet kunne ha ansatt tusenvis av nye lærere i skolen, helsefagarbeidere i eldreomsorgen eller gjort alle ferjer i Distrikts-Norge gratis. Det er en feil prioritering, og oppskriften på større sosiale forskjeller fremover om vi ikke legger om.

Norge trenger en ny kurs. Vi må sikre arbeid til alle, en bedre fordelingspolitikk og et sterkt offentlig helsevesen. Nå er det vanlige folks tur! Vi er best når alle er med.

Medisinen mot økte sosiale forskjeller i kjølvannet av pandemien er ikke enda flere skattelettelser til de rikeste. Det er å se hele laget og bygge bredden som har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i:

Troen på at hvis jeg deler litt av mitt får jeg mer tilbake.

Troen på at vi bryr oss om hverandre, som enkeltmennesker og som samfunn.

Troen på at de mange har større kraft enn de få.

Godt stortingsvalg 13. september! Og husk at du kan forhåndsstemme fra alt fra 1. juli.

Powered by Labrador CMS