Programmet er klart

NEI, IKKE SLIK: Bildet fra fjorårets barnetog på Kolbotn er et minne vi må leve lenger på. Koronapandemien har avlyst alle tog, og feiringen blir amputert.
NEI, IKKE SLIK: Bildet fra fjorårets barnetog på Kolbotn er et minne vi må leve lenger på. Koronapandemien har avlyst alle tog, og feiringen blir amputert.

Slik blir ikke årets 17. mai

La det være sagt med en gang: Årets feiring av nasjonaldagen kommer vi til å huske.

Publisert

Årets feiring var allerede historisk ettersom det er første 17. mai i den nye storkommunen. Komiteen var godt i gang med planlegging av en storstilt, tradisjonell feiring både på Kolbotn, Langhus og Ski. Men så kom pandemien og nærmest stengte ned landet. Fortsatt er mye stengt, og store arrangementer er uaktuelt. Dette rammer selvsagt årets 17. mai-feiring.

Det blir ingen barne- eller borgertog, ingen arrangement på skoler eller grendehus. Alle tradisjonelle arrangement utgår.

– Flagget skal vaie høyt og vi skal ha på oss finstasen. Vi skal feire, og vi skal ta hensyn til hverandre, og oss selv, ved å holde avstand og hindre smittespredning. 

Daad Gjerde, leder for 17. mai-komiteen

Flaggheising og kransenedleggelser

Det offisielle 17. mai-programmet for Nordre Follo starter med flaggheisinger og bekransninger. Flaggheisingsseremoniene blir gjennomført av speiderne på sine tradisjonelle steder, men med begrenset antall personer. Resterende flagg blir heist etter avtale med kommunen.  

Klokken 08:00 er det kransenedleggelse ved minnesmerket, gamle Oppegård rådhus. Kransenedleggelse av leder av veteranforeningen Nordre Follo – Lars Erik Kristiansen. Arrangementet er ikke åpent for publikum. Klokken 08:15 og 09:45 det er også kransenedleggelser på Siggerud og ved Ski middelalderkirke.

Et av høydepunktene i årets lokale feiring er TV-sendingen, som starter klokken 11. I denne sendingen vil det være tale ved ordfører Hanne Opdan, Milena Grace Saatvedt og Mira Atif Mohammed Elsadig fra Hebekk skole, samt russepresident Ola Blestrud fra Roald Amundsen VGS. Korpsene gjennomfører egne spillinger, blant annet ved sykehjemmene.

LEDER: Daad Gjerde er leder for 17. mai-komiteen, som måtte kaste om på alle planer da pandemien rammet.
LEDER: Daad Gjerde er leder for 17. mai-komiteen, som måtte kaste om på alle planer da pandemien rammet.

– Vil bli husket

TV-sendingen blir produsert av Empo-TV, og skal vises på Riks-TV, samt på flere av kommunens offisielle Facebook-sider. Denne sendingen avsluttes klokken 13.00, hvor alle innbyggere oppfordres til å gå ut for å synge «Ja, vi elsker».

– Det har vært mye jobb med å koordinere det nye programmet. Vi hadde selvsagt håpet på gatefest med barnetog, flagg og korps. Slik ble det ikke. Vi er i en rar situasjon, sier Daad Gjerde fra Sofiemyr, leder for 17. mai-komiteen.

– Jeg tror dette blir en feiring folk kommer til å huske. Litt trist, men samtidig er det utrolig samhold i denne tiden, mener Gjerde.

Det har vært mange møter på den digitale arenaen de siste ukene.

– Både med oss i komiteen, og med ordfører og kommuneoverlege. Det er viktig at feiringen blir i tråd med smittevernsregler, sier Daad Gjerde.

– Ta på finstasen

Hun forteller det har kommet mange forslag til kreative feiringer, men som dessverre strider med smittevernsregler.

Oppdaterte råd og forslag fra regjeringen er forventet å komme 4. mai, slik at nasjonaldagsfeiringen kan planlegges mer i detalj.

Daad Gjerde har en klar oppfordring:

– Flagget skal vaie høyt og vi skal ha på oss finstasen. Vi skal feire, og vi skal ta hensyn til hverandre, og oss selv, ved å holde avstand og hindre smittespredning. La oss ønske hverandre en fantastisk 17. maifeiring i Nordre Follo kommune. 

PS! Vil du mimre tilbake til fjorårets 17. mai-feiring? Se denne kavalkaden med bilder! 

Powered by Labrador CMS