22. juli - 10 år etter:

Tore Bernt Kristiansen (1948), Ski. Nordre Follo Rdt. Foto: Yana Stubberudlien
Tore Bernt Kristiansen (1948), Ski. Nordre Follo Rdt. Foto: Yana Stubberudlien

– Kan aldri være sikre på at terroren ikke skal gjenta seg

I dag er de kjente politikere i Nordre Follo kommune. Hvor var de den dagen for 10 år siden, hva husker de fra de første timene og hvor er samfunnet vårt nå, 10 år senere.

Publisert

Oppegård Avis har stilt tre spørsmål til fremtredende politikere fra Nordre Follo, i forbindelse med 10-års markeringen for terrorangrepene mot Norge 22. juli 2011.

Dette er svarene til Tore Bernt Kristiansen (72), kommunestyrerepresentant for Rødt.

Hvor var du 22. juli 2011, og hva gjorde du i timene og dagene etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya?

– Jeg var på vei fra Tøyenbadet til leiligheten til dattera mi som bodde i en leilighet på Tøyen på den tida da jeg hørte drønnet fra regjeringskvartalet. Vi satte på nyhetene og ble sittende utover dagen og følge med. Samtalene våre var preget av undring, sinne og jeg husker at vi diskuterte hvem som kunne finne på noe sånt før terroristen ble tatt. I Ski hadde vi vårt eget rosetog samtidig med rosemarkeringen på Rådhusplassen. Mange hundre mennesker deltok.

Har 22. juli 2011 hatt noe å si for ditt politiske engasjement?

– Jeg har jo bestandig vært politisk interessert men hendingene 22. juli, sammen med drapet på Benjamin Hermansen, har gjort meg mer bevist på hvor farlige rasistiske og høyreekstremistiske holdninger er også i det daglige. Vi må aldri slutte å ta avstand fra hverdagsrasismen.

Kjærlighet, samhold og fellesskap var ord som preget Norge i tiden etter 22. juli 2011. Hvor er vi nå, 10 år etterpå?

– Jeg tror vi fremdeles har tatt vare på mange av følelsene fra dagene etter 22. juli. Vi har hatt et rettsoppgjør og et beredskapsoppgjør, men vi kan aldri være sikre på at terroren ikke skal gjenta seg, om vi ikke bekjemper rasismen som lå bak.

Powered by Labrador CMS