22. juli - 10 år etter:

BODDE I OSLO: Gruppeleder for SV, Elin Skifjell, bodde i Oslo da terroren traff regjeringskvartalet og Utøya.
BODDE I OSLO: Gruppeleder for SV, Elin Skifjell, bodde i Oslo da terroren traff regjeringskvartalet og Utøya.

22. juli viste meg hvor skjørt det er

I dag er de kjente politikere i Nordre Follo kommune. Hvor var de den dagen for 10 år siden, hva husker de fra de første timene og hvor er samfunnet vårt nå, 10 år senere.

Publisert

Oppegård Avis har stilt tre spørsmål til fremtredende politikere fra Nordre Follo, i forbindelse med 10-års markeringen for terrorangrepene mot Norge 22. juli 2011.

Dette er svarene til Elin Skifjell (45), Gruppeleder for SV, og leder av utvalg for klima, teknikk og miljø.

Hvor var du 22. juli 2011, og hva gjorde du i timene og dagene etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya?

– I 2011 bodde vi i Oslo. Vi hadde akkurat kommet hjem fra hyttetur, dro hjem tidlig for det skulle komme tordenvær. Hadde pakket ut, ungene lekte på rommet og vi voksne satt i sofaen med en kopp kaffe og gledet oss over gode venner som var blitt foreldre samme dag da vi hørte et tungt smell. Vi trodde det var tordenværet. Ikke lenge etter så kom nyhetene om terroraksjonen i Oslo. Nyhetene forble på, og de ble vondere og vondere etter hvert som timene gikk og timene ble til dager. Vi gikk i rosetog i ett Oslo full av sår, sorg, samhold og omsorg.

Har 22. juli 2011 hatt noe å si for ditt politiske engasjement?

– Ja, det har det. 22. juli 2011 viste meg hvor skjørt det var, livet, verdier og demokratiet, også i vårt lille land. Solidaritet, fellesskap, samhold, demokrati og frihet kan ikke tas for gitt. Det må tas vare på, jobbes aktivt med og kjempes for.

Kjærlighet, samhold og fellesskap var ord som preget Norge i tiden etter 22. juli 2011. Hvor er vi nå, 10 år etterpå?

– Hvordan vi snakker til og om hverandre har betydning. Ord betyr noe, ord skaper holdninger, holdninger fører til handlinger.

Som i 2011 er det også i 2021 kjærlighet, samhold og fellesskap i Norge. Og akkurat som i 2011 finner du også hat, fiendebilder og fremmedfiendtlighet. Vi må tørre ta de vanskelige samtalene og diskusjonene om rasisme, utenforskap og hat. Og vi må våge å konfrontere og rapportere når grensene våre strekkes for langt eller tråkkes over.

Powered by Labrador CMS