Vaksinering i Oppegård

INFLUENSAVAKSINE: – Årets influensavaksine heter Vaxigriptetra, og har effekt to til tre uker etter at den er satt. Vaksinering foregår vanligvis i perioden september til desember, sier apoteker Tonje Tobiassen (34). Her er hun sammen med sykepleier Meliha Halilcevic (44).

Nå kan du vaksinere deg på apoteket

Apotek 1 i Sentrumsbygget på Kolbotn er foreløpig det eneste apoteket i Oppegård som tilbyr vaksinering.

Publisert

– Ønsker du å få satt reise-, allergi-, influensa- eller HPV-vaksine på apotek? Vi setter alle typer vaksiner hos oss. Det er bare å komme til oss for en drop in-time, sier Tonje Tobiassen (34), som har jobbet som apoteker på Apotek 1 i Kolbotnveien i to år.

Hun sier de startet med det unike tilbudet forrige uke og flere personer har allerede benyttet seg av det.

Trenger kun resept

– Vaksinering hos oss er rimeligere enn hos fastlegen så lenge du ikke har frikort. Prisene for å sette vaksinen varierer fra 100 til 150 kroner. Prisen for selve vaksinen kommer i tillegg, sier Tobiassen.

For å kunne benytte seg av tilbudet, trenger du en resept.

– Resepten kan bestilles enten hos din fastlege (red. anm: Du trenger ikke å bestille konsultasjon hos din fastlege. Det er bare å ringe til legesenteret og be om elektronisk resept) eller via online-leger som for eksempel via appen Eyr, sier Tobiassen.

Resepten for influensavaksine, bestilt via appen Eyr, koster 210 kroner. Prisen på selve vaksinen (fjorårets vaksine kostet rundt 200 kroner) og gebyr for å sette den kommer i tillegg.

DROP IN-VAKSINERING PÅ APOTEKET: Nermina Kadic (49) fra Sofiemyr var blant de aller første kundene i Oppegård kommune som ble vaksinert på apoteket. Her er hun avbildet sammen med farmasøyt Najia fra Apotek 1 Kolbotn.

Årets influensavaksine kommer i september

– Årets influensavaksine heter Vaxigriptetra, og har effekt to til tre uker etter at den er satt, sier Tobiassen.

Hun sier influensavaksinen kommer til apotekene i slutten av september.

– Den bør settes fra slutten av september til begynnelsen av november, men man kan også vaksinere seg senere enn det, sier hun.  

Fra tolv år og oppover

Husk at aldersgrense for vaksinering i apotek er tolv år. Ifølge Tobiassen utføres vaksinering av kvalifisert helsepersonell.

– Vi har foreløpig to ansatte, Meliha og Najia, som er kvalifiserte vaksinatører. Meliha er utdannet sykepleier og farmasøyt, og Najia er utdannet farmasøyt og har i tillegg studert medisin. Begge har vært på kurs innen førstehjelp og hjerte- og lungeredning. Vi har også adrenalinpenn og hjertestarter tilgjengelig hos oss, dersom noen skulle få reaksjoner på en vaksine, sier apotekeren.

Meliha Halilcevic (44) sier at når man blir vaksinert, er det viktig at man blir sittende i apoteket i 20 til 30 minutter. 

– Pasienten kan gå tidligere på eget ansvar, men dette skal journalføres, sier hun.

Kvartalets leder

Apotekeren Tonje Tobiassen har nettopp blitt kåret til kvartalets leder i hele apotekkjeden, som består av over 300 apoteker i Norge. 

Tobiassen sier Apotek 1 velger ulike nominasjoner hvert kvartal, og denne gangen kåret de den beste relasjonsbyggeren. 

– Jeg ble veldig rørt og stolt da jeg fikk vite om det. Det var jo mine egne ansatte som nominerte meg, så det føles som en tillitserklæring, sier 34-åringen, som er bosatt på Langhus.

Kostet 256 kroner hos fastlegen i fjor

– Det finnes mange aktører som tilbyr reisevaksinasjoner, men husk at det bare er barnevaksinasjonsprogrammet som er gratis i Norge. Alle andre vaksiner må man betale selv og det er varierende priser på dette i private klinikker, sier smittevernhelsesykepleier Wenche Mannerud i Oppegård kommune.

De lokale legesentrene forventer å få årets influensavaksine i oktober. Prisen for den er foreløpig ikke satt opp av fastlegene, men i fjor kostet influensavaksinen 256 kroner (vaksinen inkludert frammøtetakst) på Solgården legesenter.

Wenche Mannerud sier at ut fra et folkehelseperspektiv er det flott at folk vaksinerer seg.

– Når Apotek 1 nå tilbyr influensavaksiner, reisevaksiner og andre vaksiner, må vi gå ut i fra at de ansatte på apoteket som vaksinerer folk har utdanning, kunnskap og erfaring til å kunne gjøre dette, sier hun.

Smittevernhelsesykepleieren påpeker at tilbudet om vaksineringen på apotek har vært kritisert, særlig med bakgrunn i at de som setter vaksinen mangler erfaring og klinisk blikk i forhold til anafylaksi og andre reaksjoner vaksiner kan gi.

– Det har også blitt reist spørsmål om de ansatte har nok kunnskap til å gi tilpassede vaksineråd, om de til en hver tid har oversikt over hvilke vaksiner som skal tilbys og om sykdomsutbrudd i de aktuelle landene, sier Mannerud.

Hun påpeker at alle satte vaksiner skal meldes inn til SYSVAK, det nasjonale vaksineregisteret.

Les også: Oppegård i vaksine-toppen

Powered by Labrador CMS