KUNST OG RAMMER: Marthe Sveen har drevet sitt galleri og rammeverksted i fire år.

På ramme alvor

I Artwork Galleri & Innramming går det så det suser på en lokal og bærekraftig måte.

Publisert

– Velkommen, sier hun i det vi trår inn i et stort rom med blå vegger. I Artwork Galleri & Innramming i Skiveien driver Marthe Sveen med innramming til bedrifter og privatperson, i tillegg til at hun stiller ut bilder og skaper egen kunst.

Galleri med lokal kunst

Sveen driver nemlig ikke bare rammeverksted, men også galleri og formidlingssalg.

– Jeg samarbeider med lokale kunstnere og litt andre kunstnere som jeg har i nettverket, sier hun.

Hun forklarer at som et lite galleri, kan man ikke sammenligne seg med de største galleriene, men at hun heller fokuserer på å ha unike kunstverker.

– Den ballen ønsker jeg å få til å rulle litt mer, at folk naturlig bare tar en svipptur innom for å se hva som er her, sier hun.

En del av kunsten i galleriet står Sveen for selv. Det er vanskelig å stå på egne ben som kunstner, men firmaet gjør det mulig å både drive verksted og få tid til kunsten.

– Jeg har funnet dette som en gyllen middelvei, at jeg kan drive håndverksfirmaet Artwork, og så kan jeg holde på med kunst i tillegg, sier Marthe Sveen.

GODE RAMMEVILLKÅR: I dette bygget i Skiveien ved Kolbotn sentrum, driver Marthe Sveen sin bedrift.

Tenker bærekraftig

I en verden der klimaendringer er på fremmarsj, er Sveen er veldig opptatt av kvalitet, gjenbruk og å tenke bærekraftig. Når man skal få rammet inn gammel kunst, kan kanskje selve rammen gjenbrukes, selv andre ting må byttes ut.

– Når jeg får inn en innramming, så vurderer jeg alltid; hva er det som kan beholdes og hva er det som bør byttes, sier hun.

Derfor er det også et poeng at kvaliteten på kunsten skal holde seg over tid. Sveen bruker syrefrie passpartouter og bakpapp, samt glass som beskytter kunsten bedre, for at kunstverkene skal holde seg best mulig.

– Mange ser på kunst som en investering, så hvis man investerer i et kunstverk som koster litt, så vil man jo også at kvaliteten på den skal holde seg relativt konstant, så verdien ikke skal forringes, men holder seg over tid, sier kunstneren.

Økte strømpriser

Med dagens strømpriser som sprenger alle rekorder, er det naturlig å tenke at det må bli mye dyrere å drive for seg selv, men Sveen tror det skal gå bra.

– Jeg skal nok klare meg, for jeg er ikke så avhengig av strøm her, sier hun, og forklarer at hun planlegger bruken av maskinene, for å begrense kostnadene.

– Jeg må planlegge arbeidsdagen min litt annerledes med tanke på når jeg bruker strøm og ikke, men jeg har ikke fått noen sånn veldig avskrekkende strømregning sånn som bakeren og glassmesteren, forsikrer Sveen.

STORT OG SMÅTT: Det er ikke bare store, kostbare innramminger som tilbys i butikken i Skiveien.

Rammer inn brytehistorie

Kunstneren kan fortelle at hun som nevnt ikke bare driver med innramming til enkeltkunder, men at hun også driver med større prosjekter. Ett av disse er å innramme norsk brytings historie.

– Jeg har et stort prosjekt med Over Gundersen hvor jeg rammer inn dokumentasjon på norsk brytings historie. Målet er å ta vare på brytehistorien. Det er et stort prosjekt som omfatter mange ulike innramminger med viktige begivenheter i historien og alt fra medaljer, sko og utstyr. Dette er en oppgave som jeg virkelig har vokst på, sier Sveen.

Takker kundene

Det er fire år siden hun tok over bedriften, og hun vil skryte av lokalbefolkningen som tok henne godt i mot da hun startet opp.

– Da jeg tok over her, ble jeg veldig godt tatt imot. Jeg synes folk var tålmodige og rause med meg, og det gjorde at jeg sto i det å ta over og med den bratte læringskurven, som er når man skal drive noe helt selv, sier Marthe Sveen.

Powered by Labrador CMS