Svømmeopplæring i Oppegård

17 GRADER: Onsdag 28. august var det målt 17 grader i vannet på Ingierstrand.
17 GRADER: Onsdag 28. august var det målt 17 grader i vannet på Ingierstrand.

Foreslår utendørs svømmeopplæring i Bunnefjorden

Nordre Follo Høyre ønsker at noe av svømmeopplæringen foregår i sjøen. – Dette ønsker vi å iverksette så fort som mulig, uavhengig av bassengkapasitet, sier Thomas Sjøvold, første ordførerkandidat for Nordre Follo Høyre.

Publisert

– Siden det ikke er noen politiske møter og situasjonen i Sofiemyr svømmehall var veldig overraskende, har vi foreløpig kun sendt dette forslaget som et vennlig tips til administrasjonen. Hadde ikke dette skjedd, ville vi fattet et vedtak om at mulighetene om utendørs svømmeopplæring skulle utredes. Nå er ikke det noe stor jobb siden flere andre er i gang med dette allerede, sier Thomas Sjøvold.

KOMMER MED NYTT FORSLAG: Thomas Sjøvold og Nordre Follo Høyre ønsker at noe av svømmeopplæringen foregår i sjøen.
KOMMER MED NYTT FORSLAG: Thomas Sjøvold og Nordre Follo Høyre ønsker at noe av svømmeopplæringen foregår i sjøen.

– Hvordan har dere tenkt å løse dette praktisk? 

– Det blir nok behov for et klassesett med våtdrakter for været er jo skiftene også vår og høst, men det er viktig at vi øver på svømming under utendørs forhold for det er der det skjer drukningsulykker, sier Sjøvold.

Les også: Svømmehallen blir stengt i flere måneder

Utgangspunktet og inspirasjonskilden

Thomas Sjøvold viser til saken i VG om utendørs svømmeopplæring. Fjorårets statistikk fra Redningsselskapet viser at 77 mennesker mistet livet på sjøen de åtte første månedene av året i fjor, mens 63 mennesker ble drept i veitrafikkulykker, skrev VG i denne saken.

Videre ble førstelektor i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU, Egil Galaaen Gjølme, intervjuet. Han har vært med i en nasjonal arbeidsgruppe som har jobbet for å styrke svømmeopplæringen. Galaaen Gjølme har sagt til VG at det er behov for et bedre system for svømmeundervisningen på skolene, med fokus på livredning, siden 100 prosent av drukningene skjer utendørs.

– Mange kvier seg for å trene utendørs, men det har de ingen grunn til. En time i vann som holder 16 grader, går helt bra. Svømming er en ferdighet som skal gjøre oss trygge utendørs. Da må vi øve i reelle omgivelser, sa Galaaen Gjølme til VG.

Thomas Sjøvold sier den ovennevnte saken i VG har vært utgangspunktet og inspirasjonskilden for Nordre Follo Høyre. Samtidig påpeker han at spørsmålet fra Oppegård Avis til alle partiene i Nordre Follo om den oppståtte svømmehallsituasjonen gjorde at Nordre Follo Høyre tok det frem nå og ikke i budsjettsammenheng.

For de eldste barna og ikke hele året

– Er det snakk om kun noen få timer per skoleåret eller foreslår dere utendørs svømming i Bunnefjorden gjennom hele skoleåret?

– Hvor lenge og hvor mye kan vi ikke svare på ennå, men dette skal jo foregå sammen med bassengopplæringen og ikke hele året. Dette må utredes og vi snakker nok her om de eldste barna som først har lært mye i basseng, sier Sjøvold.

– Vil det bli som et ekstra tilbud i tillegg til den ordinære svømmeopplæringen i et innendørs basseng?

– Dette må utredes. Kanskje noen av bassengtimene blir i sjøen, eller kanskje det kommer i tillegg. Det som er viktig er at vi lærer barna svømming også i sjø/innsjø som er vanskeligere enn basseng, sier Thomas Sjøvold.

Les også: Dette mener partiene om situasjonen med svømmehallene i Ski og Oppegård